Европейската прокуратура съобщи, че е предявила обвинение на български млекопроизводител, получил средства от ЕС с измама, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Обвиняемият е представил подправени документи, за да може да изгради с европейски средства цех за преработка на мляко. Той е поискал от Държавен фонд "Земеделие" 474 000 евро за тази цел. За предварителното плащане на половината от договорната сума обвиняемият е представил банкова гаранция, която е била отхвърлена от разплащателната агенция заради несъответствие с изискванията.

По-късно производителят е представил още подправени документи, за да изглежда, че са внесени необходимите промени. С тази измама обвиняемият е получил половината от средствата по проекта (237 000 евро). Разследването е установило, че работите, финансирани от ЕС, не са били изпълнени.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи наказание от две до осем години лишаване от свобода, уточнява прокуратурата на ЕС.

В началото на април т.г. Европейската прокуратура съобщи, че представителите й в София са предложили на Софийския районен съд да наложи административно наказание за животновъд, заподозрян в измама със средства от ЕС и подправяне на документи.

Заподозреният е собственик на овцеферма в община Вършец (област Монтана) и успешно е кандидатствал за средства за стопанството си. Той е щял да получи 134 770 лева, 85 процента от които са финансиране от ЕС, а останалите са от българския бюджет, се пояснява в съобщението.

За да получи тези средства, заподозреният е трябвало да представи документи, включително удостоверение за липса на данъчни задължения. Проверка на Държавен фонд "Земеделие" е показала, че той е имал данъчни задължения и е представил фалшив документ при кандидатстването си за евросредствата.

Европейската прокуратура уточни тогава, че обвиняемият не е получил исканите средства и щетите са били предотвратени. Ако бъде признат за виновен, той може да получи глоба до 5000 лева, се посочва в съобщението от 3 април.

Дни по-рано, на 27 март т.г., от представителството на Европейската прокуратура в София съобщиха за повдигнато обвинение срещу заподозрян за измама със земеделски субсидии в България. По случая са били проверени проекти, изцяло финансирани с европейски средства.

Според обвинението, през януари 2020 г. обвиняемият е кандидатствал от името на три различни фирми пред Държавен фонд "Земеделие" в Пловдив за помощ за отглеждане на зеленчуци. Той е поискал да му бъдат изплатени 190 000 евро с няколко документа, в които са установени разминавания.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на затвор до шест години и глоба до 5000 евро, се отбелязва в съобщението.