От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да влезе в еврозоната, заяви в кулоарите на парламента народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Асен Василев. Той коментира темата след изслушването на служебният финансов министър Людмила Петкова пред народните представители днес.

Стана ясно, че приходите вървят по план. Приходната част се увеличава с 14,4%, при 2,7% инфлация, тоест почти пет пъти по-бързо растат приходите от инфлацията. Това говори за добра събираемост. Очаква се приходната част на бюджета да бъде изпълнена така, както е заложена. Има един единствен риск и това е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, където проблемите остават такива, каквито ние ги оставихме. Те са свързани с това, че парламентът трябва да приеме четири законодателни акта, които блокират второто плащане, каза Василев.

Стана ясно също, че в конвергентния доклад за приемането на България в еврозоната, който излезе вчера, за първи път България не изпълнява само един критерий - този за ценова стабилност. Във всички предишни доклади имахме проблеми и със законодателството. Миналата година, вследствие на работата на парламента, успяхме всички необходими закони да бъдат приети, допълни още той.

По думите на Василев (в отговор на остри обвинения от страна на ГЕРБ за поддържана висока инфлация, докато е бил министър на финансите) страната ни не изпълнява инфлационния критерий от 2018 г. Според него се очаква най-късно до края на годината България да го изпълни, да поиска извънреден доклад и да има възможност през 2025 г. да влезе в еврозоната.