"Нещо липсва на Западните Балкани, но все още не знам какво. Мисля, че трябва да си зададем честния въпрос правим ли Зелен преход или не? Ако не искаме, добре, но някой трябва да има достойнството да го каже" - това коментира Надежда Кокотович, главен изпълнителен директор в Брюкселския енергиен клуб, която участва в най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран от Dir.bg и 3E News.

За разлика от другите участници в дискусията "Бъдещето на енергетиката: Възобновяеми енергийни източници и технологии с ниски въглеродни емисии", тя изрази скептичност относно случващото се в Западните Балкани, що се касае до Зеления преход. 

"Занимавам се с енергетика от 10 г. Като гражданин на региона изпитвам безпокойство за ставащото, като виждам, че има разминаване между това накъде се е запътил Европейският съюз и какво става в Западните Балкани", заяви Кокотович.

Тя даде за пример, че в петък Албания, Черна гора и Босна са били без ток 34 часа и разказа за свое пътуване през Сърбия. "На границата не можеха да ни обработят документите, защото нямаше ток. Имахме най-дългото спиране на тока в региона, не сме имали такова и през 90-те години по време на войната. Води се следствие на какво се дължи то. Операторите на преносната мрежа бяха претоварени, но който познава региона, знае, че причините за този срив са по-дълбоки и те имат системен характер. Липсва планиране за това какво ще се случи в близко бъдеще", посочи тя.

Според нея нещо липсва на Западните Балкани, макар тя да няма отговор какво. "20 години опитваме да транспонираме европейското законодателство в енергийната сфера. Имаме и ТЕЦ-ове на въглища, някои от които се сблъскват със сериозни проблеми. Мисля, че също така трябва да се отчете и югославското ни наследство, тоест строеното от Югославия още се ползва", посочи тя. По думите ѝ има проекти в тази посока, но те все още са в развитие. 

"Видяхме, че страни като моята нямат капацитета да управляват мащабни проекти, липсва общественият разговор, социалното сближаване. Трябва да си зададем честния въпрос правим ли Зелен преход или не? Ако не искаме, добре, но някой трябва да има достойнството да го каже. Не искам да звуча като черногледец и да - има и положителни стъпки, но има още много какво да се прави", подчерта Кокотович.

"Само преди 30 г. някои страни тук са преживели войни и още не са се възстановили. Държавите понякога се зашеметяват от транспониране на цялото това европейско законодателство, изтъкна тя в защита на правителствата, при които все още има забавяне. Основното послание е и че Западните Балкани не се разбират толкова добре", смята тя.

Снимка: Булфото

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Снимка: Булфото