Сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 18 %, а тези за газ са нараснали с 34 %. Това показва в поредното си месечно проучване на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата през месец октомври 2021 г. анализаторската и консултантска фирма VaasaETT. Финландската компания (с централа в Хелзинки и офис в Солун) наблюдава потребителското поведение и динамиката на конкурентните енергийни пазари.

Проучването на цените на електроенергията и газа в жилищните сгради обхваща 32 европейски държави. Включва, както всяка държава-членка на ЕС, така и членовете на Европейската енергийна общност, Великобритания и Швейцария.

Резултатите от изследването показват, че Берлин и Копенхаген са най-скъпите градове за битови клиенти в Европа, въпреки че цената на енергията представлява само малка част от общата цена, а най-значителната част от сметките се падат на данъците.

Жителите на Киев плащат най-евтина електроенергия. След тях се нареждат жителите на Белград, Будапеща и Подгорица. В номинално изражение цените в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са по-ниски от средните. Прага и Рига са единствените столици сред страните от ЦИЕ, в които цената на електроенергията е над средната за Европа.

Най-сериозно е увеличението - с 24%, на цените на тока в Рига, поради повишение на енергийната компонента; 15% - в Букурещ, 7% - във Виена, 2% - в Стокхолм и по 1% в в Амстердам, Прага, Лисабон. Намаление на цената с от 3% до 1% е отчетено в Дъблин, Братислава и Рим.

Като цяло, възходящата тенденция на европейските цени на енергията продължава и през месец октомври, което доведе до значителни нарастване като около 2/3 от изследваните столици отново достигат рекордно високи цени. По-конкретно, това са Атина, Белград, Берн, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Хелзинки, Киев, Лондон, град Люксембург, Мадрид, Осло, Париж, Прага, Рига, София, Стокхолм, Талин, Валета, Виена и Вилнюс.

Продължителната възходяща тенденция отново се дължи на икономическото възстановяване след възобновяването на икономическата дейност и извънредните метеорологични условия, довели до по-високо търсене, поскъпването на суровината в частност рекордно високата цена на природния газ, което в съчетание с празните газовите хранилища оказва по-голям натиск върху цената на синьото гориво и накрая, рекордно високите надбавки за емисиите на CO2.

Изследването за природния газ в 28 европейски столици за октомври показва отново, че най-високата цена се плаща в Стокхолм - три пъти повече от средната европейска цена за крайния потребител и около 1,4 пъти повече от тази на жителите на втория най-скъп град за газ, Копенхаген. Това се обяснява с естеството на шведския пазар на газ - само 95 000 битови клиенти, от които 61 000 ползват изолираната газова мрежа в Стокхолм. Берн понастоящем е третата най-скъпа столица, докато Амстердам е с малко по-ниска цена и отива на четвъртото място сред най-скъпите градове.

Цените в Стокхолм са 8 пъти по-високи от тези в Будапеща, който е най-евтиният град за газ в ЕС и над 9 пъти, ако се включи Киев.

С 51% се е увеличила през октомври цената за битово газоснабдяване в Лондон; с 37% в Букурещ; 20% ръст в София; 5% във Варшава, поради увеличение на енергийната компонента. Поскъпване с 1% е отчетено в Берлин и Прага.

Анализаторите отбелязват, че продължаващата възходяща тенденция на европейските цени за крайните потребители е по-отчетлива на пазара на природен газ през октомври, което води до значителни увеличение. Около половината от изследваните столици за изправени през рекордно високи цени. По-конкретно това са Амстердам, Атина, Берн, Брюксел Букурещ, Копенхаген, Лондон, Люксембург, Париж, Прага, Рим, София и Виена. Основна причината за повишаване на цените на крайните потребители са ниските нива в газохранилищата, които заедно с повишеното търсене на природен газ доведе до най-високите цени на газа на пазара на едро, наблюдавани през последните години.  

3e-news.net