Основателят на технологичния гигант "Microsoft" Бил Гейтс смята, че ядрената енергия може да подпомогне усилията за борба с изменението на климата, докато отказът от нея по принцип би затруднил снабдяването с енергия. Той направи тези коментари в интервю за "Ханделсблат", предаде БНР.

"Затварянето на ядрените реактори ще застраши сигурността на енергийните доставки и благоприятните цени на енергията", смята Гейтс.

"Не бива да изключваме нито едно от решенията, докато не проверим точно разходите и надеждността на преминаването към възобновяеми енергийни източници", каза той.

"Нуждата от електроенергия ще нарасне драстично, тъй като ще я използваме не само за автомобилите и отоплението на домовете си, а и ще се наложи да възстановим много фабрики", отбелязва основателят на "Microsoft".

Според него новите, по-безопасни ядрени реактори могат да помогнат за предотвратяване на климатична катастрофа.

В същото време Гейтс е скептичен към идеята за разширяване на строителството на газови електроцентрали.

"Заемите за нови електроцентрали се отпускат за 30 или 40 години, докато Германия е поела ангажимент да стане неутрална по отношение на климата до 2045 г.", напомни той, като отбеляза, че за да се постигне тази цел, жизненият цикъл на новите електроцентрали ще трябва да бъде изкуствено съкратен.

"Природният газ не е настоящата преходна технология", каза той.

Същевременно Гейтс призна, че "светът все още ще се нуждае от газ, за да сведе емисиите до нула".

Във връзка с високите цени на енергията основателят на "Microsof" предупреди за опасността от ново протестно движение, подобно на "жълтите жилетки".