"Реалистичната цена на строежа на двата нови блока ще бъде много по-малко от 30 млрд. лева", заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред БНТ. Той добави, че към момента АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена и има ликвидност.

"За началните дейности за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" има пари, както и за обезпечаването на програмата на АЕЦ-Козлодуй", категоричен е той.

Той обаче изрази опасения, че в един не много дълъг период, когато цените на електроенергията падат, това означава, че паричният ни поток ще бъде съвсем различен, особено приходите ни, и това ще затрудни някои дейности, но към настоящия момент е оптимист.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" коментира и избора на фирма за строежа.

"Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на "Уестингхаус", защото технологията е тяхна. Много хора бъркат, че ние избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг. Нещата са доста деликатни и не е хубаво хора, които не разбират от процеса да дават некомпетентни мнения", заяви Николов.

"В момента ние по решение на Народното събрание ще провеждаме преговори с "Хюндай". Ако тези преговори не доведат до задачите, които са от Народното събрание, то винаги е възможен друг вариант", добави той.

Николов говори и за настояването от страна на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски, Асен Василев да покрие дефицита в енергетиката.

"Рискът, ако дефицитът не се покрие, е че знаете, че от 1 юли вече има либерализация на пазара на едро т.е. крайните снабдители, които доставят енергия на домакинствата, ще минат и ще купуват количества енергия на свободния пазар, на по-висока цена. Това обаче, за да не повиши цената на домакинствата, трябва да бъдат компенсирани. И тази компенсация трябва да дойде от фонда за гарантиране на енергийната система".

"Защо трябва да се повиши при условие, че цената на борсата пада? Именно защото досега фондът компенсираше тези разлики, сега той няма да може да ги компенсира, вече натрупва дефицит в обществения доставчик на националната електрическа компания. Даже националната електрическа компания дължи вече пари на АЕЦ "Козлодуй", обясни Николов.

Той посочи, че има два начина за компенсация - или през бюджета, или през повишаване на цената, която е 0 лева една ставка, която се води задължение към обществото, която е част от цената за електроенергията на всеки един потребител, независимо дали е домакинство или е фирма.

"Фондът ни дължи над 130 милиона лева към Националната електрическа компания , които са просрочени, а към нас дължи 40 милиона , но той дължи и към ТЕЦ "Марица-изток" и други", допълни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".