Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ "Козлодуй" разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво, съобщиха от АЯР. БТА уточнява, че това е горивото, произведено от "Уестингхаус" (Westinghouse).

Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на започнали процес на лицензиране, се посочва още в съобщението.

В края на ноември миналата година АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за ползване на горивото от "Уестингхаус" за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тогава председателят на АЯР Цанко Бачийски каза, че март (бел. ред. тази година) трябва да бъде завършена документалната процедура. Той напомни, че АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво.

В края на 2022 година АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус", като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво.