Газ има да се залее пазарът. Не е работа на правителство да се занимава с това. Политиците са виновни за състоянието на държавния газов доставчик, а работодателските организаци нямат основание "да хленчат" за помощ от държавата. Тези тези защити бизнесменът Сашо Дончев в интервю по БНР.

"Газ има. Ако се махнат всички пречки, които създават политиците на пазара, пазарът ще бъде залят, у нас е пълно с газ, Tурция има повече, отколкото може да консумира", коментира собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев. Той е категоричен, че "политиците са виновни за състоянието на "Булгаргаз" в момента.

"Нямаме нужда от държавна фирма в областта на енергетиката... Не е работа на правителствата да подписват търговски договори. Ако "Булгаргаз" е във фалит, това е, защото политиците са назначавали там некадърници, защото политиците са определяли какви договори да подписва дружеството. Ако има виновни за състоянието на "Булгаргаз", това са политиците. Ако се махнат всички пречки, които създават политиците на пазара, пазарът ще бъде залят с газ", заключи Дончев.

Той защити бившия премиер Кирил Петков относно прокламираното от него осигуряване на 7 танкера с американски втечнен газ, каквото решение взе неговото правителство в последните си часове.

"Нормалните договори в света са такива. В момента, в който офертата се приеме в определен срок, се превръща в договор. Най-вероятно Кирил Петков не лъже. Не знам кой е казал другото, но се опитва да изхитрува нещо", коментиира бизнесменът.

Той посочи, че в Европа има нужда от руски газ и "няма смисъл той да бъде завинаги пренебрегван", но даде да се разбере, че високата цена в момента трябва да се сподели, защото сме във война.

"Всички плащат висока цена на газа в Европа, защото всички по този начин участват във войната в Украйна. Това е неизбежно", каза Сашо Дончев.

Относно опциите за подновяване или прекъсване на договора с "Газпром", търговецът на газ посочи, че "Булгаргаз" има такъв дори не до края на годината, а според него, до октомври. "И какво да продължаваме, почти е свършил. Аз не съм против руския газ, аз съм против която и да е страна по договора, да променя условията", подчерта бизнесменът.

"Аз съм бил дълги години лоялен партньор на "Газпром", той има две лица", коментира Дончев, като уточни, че едното е на реномиран и лоялен партньор, а второто, което наблюдаваме в момента, е "като инструмент на Путин и на Кремъл". "Газпром" има много приятели в лицето на Борисов и Нинова", отбеляза Сашо Дончев и се оплака, че в момента "Възраждане" започва да събира протестъри срещу евентуалното разрешение на добив на газ от "Овергаз".

Сашо Дончев разкритикува работодателските организации, че искали помощ от държавата заради скъпото синьо гориво.

"Този бизнес, дето хленчи непрекъснато, всички тези организации са посткомунистически формирования, това не са истинските предприемачи на България", каза бизнесменът, като напомни, че е бил начело на една от тях - БСК. "Ще продължат да хленчат, защото те без държавата не могат, а единствено, скубейки държавата. Техният хленч във всички условия има основание, ако не знаят как да станат конкурентоспособни, те непрекъснато искат пари от държавата", каза по адрес на организациите на бизнеса Сашо Дончев. "Работодателските организации нямат основание да хленчат, предприемачът е длъжен да си калкулира риска", категоричен е собственикът на "Овергаз".