Русия открито заплаши да спре доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" за първи път от инвазията на Украйна, предаде ДПА. Заплахата дойде под формата на изказване на руския вицепремиер Александър Новак по руската държавна телевизия.

"Ние имаме пълното право да наложим ембарго върху транзита на газ през "Северен поток 1", който днес работи на 100 процента", заяви Новак. Той изтъкна, че подобна стъпка би била огледална на решението на Германия да спре процедурата по одобрението на газопровода "Северен поток 2".

Новак увери, че Русия все още не предприема тази стъпка, но добави, че страната се чувства тласната в тази посока от европейските политици и техните обвинения.

"Северен поток 1" доставя около 600 милиарда кубични метра газ на година, изпомпван от Русия до Германия и след това дистрибуиран оттам до няколко европейски страни. Германия суспендира процедурата по одобрение на "Северен поток 2", след като Русия призна два източни украински района за независими държави.

Цените на петрола могат да се покачат към и над 300 долара за барел, ако Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на петрол от Русия, заяви още вицепремиерът Александър Новак.

"Абсолютно ясно е, че отказът от руски петрол би довел до катастрофални последици за световния пазар", каза Новак във видеоизявление, излъчено по държавната руска телевизия и цитирано от Ройтерс.

"Скокът на цените би бил непредвидим. Скокът би достигнал 300 долара за барел, ако не и повече", каза още той.

Според него замяната в Европа на доставките на руски петрол ще отнеме повече от година. "Русия знае къде да пренасочи петрола, ако Европа и САЩ се откажат от него".

Новак също така предупреди, че Русия може да предприеме "огледални" действия на тези, взети от западните страни, като спре функциониращия в момента газопровод "Северен поток 1" към Германия, който беше пуснат в експлоатация през 2011 г.

България подкрепя санкциите срещу Русия, като средство за спиране на руската инвазия в Украйна, но вероятно ще поиска изключение от забраната на вноса на руски природен газ и петрол, ако подобно предложение бъде направено, каза българският премиер пред агенция Ройтерс.

България е почти напълно зависима от газови доставки от Газпром, докато единствената й петролна рафинерия е собственост на Лукойл и предоставя над 60 процента от горивото, използвано в страната, припомня Ройтерс.

Ще има ли ембарго върху вноса на руски петрол и газ?

Президентът на САЩ Джо Байдън не е взел на този етап решение за евентуално ембарго върху вноса на руски петрол и газ в отговор на руската инвазия в Украйна, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, предадоха световните агенции.

Тя каза, че въпросът е бил засегнат по време на видеконферентния разговор на Байдън с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. "Ние имаме различни способности и възможности", подчерта Саки.

Германия по-специално се противопоставя на всякакво ембарго върху руския газ, от който е зависима, докато пък САЩ внасят малко руски суров петрол.

Същевременно стана ясно, че водещи представители на Конгреса на САЩ са постигнали съгласие по законодателство, което би могло да забрани вноса на руски петрол в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Същото законодателство може да сложи край и на постоянния статут на Русия на нормален търговски партньор за САЩ. Премахването на този статут може да се изрази в налагане на мита върху други вноса на руски продукти.

Засега не е ясно кога ще има гласуване на нормативния акт.