Цените на сертификатите за въглеродните емисии (СО2) за декември 2021 г., които нарастват непрекъснато и вече успяха да стигнат, макар и за кратко до ниво от 54 евро за тон вече тревожат участниците на пазара. На 12 май цената на въглеродните емисии достигна 54,83 евро за тон. Разбира се, с днешна дата, 13 май цената на договорите СО2 за декември тази година леко намалява - до 53,71 евро за тон. Никой не се наема да прогнозира развитието.

Енергийните пазари кипят. Така големите консултантски компании и преките участници на енергийните пазари определят настоящата ситуация на високи цени в Европа. Причината - непрекъснатият ръст на цената на въглеродните емисии (Carbon Emission Allowances (EUA), които от декември досега са се повишили двойно.

И тъй като енергийните пазари са свързани, това се отразява и на цените на природния газ, търгуван както на Европейския хъб, така и на нидераландския TTF. Съответно и на цените на електроенергията.

Пазарът в България също става все по-напрегнат, а големите компании вече са изключително неспокойни.

В професионалните среди вече се появи въпросът "Кой пусна биковете?". Обясненията са различни, но тревогата е една, а изводът към средата на настоящия месец е категоричен: Централното място е на въглерода. Месец май на 2021 г. ще остане в историята, защото цената на СО2 (EUA) достигна нивото от 50 евро за тон, а това е най-важната част за целия енергиен пазар. Последствията предстои да се усетят.

Ефектът от поскъпването на квотите СО2 се пренесе и на газовите пазари, но има и допълнителни фактори. Перспективите за температури под средните през следващите две седмици, тясна картина на доставките и покачващи се цени на въглища и EUA тласнаха европейските цени на газа на още по-високо ниво на 12 май, обясняват експертите от френската компания Еngie, които следят пазарите. Те отчитат рязкото увеличение до 80 долара за тон на китайските цени на въглищата, поради опасенията за силно затягане и повишено търсене преди летния пиков период.

В допълнение, експертите обръщат внимание на доставките на руски газ за Европейския съюз, който се намира на едно от най-ниските си нива от началото на месец май, както и на спада на доставките на втечнен природен газ през май спрямо април за северозападните терминали (за LNG) - Великобритания, Белгия, Нидерландия, френския Дюнкерк и др.

В допълнение, според данните на платформата AGSI, през която се проследява нивото на запасите в европейските газови хранилища, нивото на запълване тече много бавно. Например за газов ден 11 май нивото на запълване е до 31,63 % или 352.6242 TWh.

Повишението на цените на въглеродните емисии се пренесе не само на газовите пазари в Европа, но и в България. В началото на годината цената на природния газ, търгуван на българската газова борса "Газов хъб Балкан" беше малко над 25 лв. за MWh. В четвъртък, 13 май, към 14 часа цената на синьото гориво с ден за доставка 14 май се насочва към двоен скок - 44,99 лева за MWh.

"Газовите пазари са свързани. Да, цените на нашия пазар са следствие от европейските. Навсякъде в Европа цените се повишиха - и на Европейския газов хъб и на TTF", каза за 3eNews заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Разбира се, факторите са различни, но на първо място той обърна внимание на значението на ефекта от цената на въглеродните емисии и нарастването им особено през месец май.

3e-news.net