Цените на петрола се повишиха във вторник, тъй като очакванията, че картелът на страните производителки ОПЕК+ може да намери съгласие за по-сериозно намаляване на добива на суров петрол, когато се събере на заседание в сряда, надделяха над опасенията за развитието на глобалната икономика, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на референтния сорт за Европа Брент от Северно море се покачиха с 47 цента, или 0,5 на сто, до 89,33 долара за барел към 6 часа сутринта българска време. Вчера котировките се повишиха след като поскъпнаха с повече от 4 процента в предишната сесия.

Фючърсите на Американския лек суров петрол се повишиха с 31 цента, или 0,4 процента, до 83,94 долара за барел. Цената на суровината се повиши с повече от 5 процента в предишната сесия, което бе най-голямото му дневно увеличение от май.

Вчера цените се повишиха поради подновените опасения относно ограниченото предлагане. Инвеститорите очакват Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни общо като ОПЕК+, да съкратят добива с повече от 1 милион барела на ден на първата си среща "лице в лице" от 2020 г. насам.