Цените на петрола се покачиха рязко в азиатската търговия днес. Това стана след като ОПЕК подсказа, че на срещата си 5 октомври може да реши да съкрати добива с до 1 милион барела дневно, за да подкрепи пазара, съобщиха Си Ен Би Си и БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през ноември се покачиха с 2,82 долара или 3,3 на сто до 87,96 долара за барел, след като в петък спаднаха с 0,6 процента.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември добави 2,60 долара или 3,3 на сто до 82,09 долара за барел, след като в предишната сесия беше загубил 2,1 на сто.

Черното злато спада четири последователни месеца от юни насам, тъй като COVID ограниченията в Китай удрят по потреблението, а повишаващите с лихви и поскъпващият долара въздействат негативно на финансовите пазари.

Източници от ОПЕК+ са съобщили за Ройтерс, че на срещата си в сряда организацията ще одобри намаляване на добива с между 500 000 и 1 милион барела, за да подкрепи цените.

Това ще бъде второто свиване да производството за месец, след като през септември групата договори съкращаване на добива със 100 000 долара.