Курсът на еврото тази сутрин се отдалечи от 20-годишния минимум спрямо щатския долара, който бе отбелязан вчера, съобщават германски сайтове за финансова информация.

Единната валута се разменяше за 0,9830 долара в междубанковата търговия във Франкфурт днес, след като вчера потъна до 0,9809 долара.

Европейската централна банка определи вчера референтен курс от 0,9884 долара за едно евро.

И докато еврото бавно се съвзема от спада след обявената мобилизация в Русия, то цените на петрол продължават да растат.

Днес в азиатската търговия цените на "черното злато" се повишиха заради притесненията, че липсата на напредък по ядреното споразумение с Иран и мобилизацията, обявена от Москва ще ограничат още повече доставките за световния пазар, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент, който е референтен за Европа, прибавиха 16 цента или 0,2 на сто до 90,62 долара за барел. Американският лек суров петрол повиши цената си с 22 цента до 83,71 долара за барел.

Котировките тръгнаха нагоре, след като високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ каза в кулоарите на Общото събрание на ООН, че усилията за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г. са в безизходица заради настояването на Техеран да бъдат приключени разследвания на Международната организация за атомна енергия (МААЕ).