"Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва плавно и изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход в срок до 1 октомври 2024 г, предлага Комисия по икономическа политика и иновации. Народните представители в нея приеха на второ четене промени в Закона по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Така се предвижда по-плавен отказ от руската суровина спрямо текстовете, приети на първо четене, пише БТА. В тях бе записано, че рафинерията трябва да осигурява неруски нефт в 30-дневен срок след приемането на закона.

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията по чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) 833/2014, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва плавно изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход решиха депутатите. До края на 2023 година рафинерията има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31 март 2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30 юни 2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход и до 30 септември 2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години.

От първи октомври 2024 година, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Агенция "Митници" е натоварена да следи за изпълнение на задълженията на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.

Комисията одобри схема, по която "Лукойл" да плаща авансовите си вноски от печалбата. От Министерството на финансите посочеха, че тази година рафинерията е направила само една авансова вноска и то през пролетта.

През последната година видяхме, че няма никаква подготовка от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" за преминаване на неруски петрол, каза пред журналисти в НС министърът на икономиката Богдан Богданов.

Съветът за сигурност към МС отчете конкретния риск за доставката на горива при отпадане на дерогацията, каза министърът на икономиката. Другият риск за доставката на петрол е чисто логитичен. Сега рафинерията работи при ритмични доставки с по няколко танкера на месец или средно по един танкер на 6 дни. При отпадане на дерогацията ние трябва да имаме договорени количества качествен суров петрол и то с ритмични доставки. Те трябва да са и на сравнително ниска цена и при осигурен транспорт до пристанище "Росенец". Капацитетът на работа на рафинерията трябва да бъде запазен, посочи министърът.

При по-кратки срокове за преминаване на неруски петрол има риск от значително повишение на цените на горивата, спекула и дори недостиг на горива, каза Богдан Богданов.