Международна компания бе натоварена с изграждането на подводен електропровод между Кипър и Гърция, част от Евроазиатския интерконектор между Израел, Кипър, Гърция и Европа, съобщи кипърското електронно издание на в. "Катимерини". Проектът, възложен на фирмата Нексанс, е на стойност 1,43 милиарда евро.

Това ще бъде най-голямата съществуваща подводна електрическата връзка. Тя ще доставя до 2000 мегавата енергия на над 3 милиона домакинства. За пръв път кабели за постоянен ток с високо напрежение (HVDC) с рекордната дължина от 900 метра ще бъдат поставени на дълбочина до 3000 метра. Двойните кабели ще са с електрически потенциал 525 киловолта и ще бъдат изработени от филиали на Нексанс (Nexans) в Норвегия и Япония.

Очаква се изграждането да приключи до 2029 г.

Евроазиатският интерконектор (EuroAsia Interconnector) в Средиземно море е най-дългата (1208 километра) и най-дълбоката (до 3000 метра) подводна връзка в света. Той "слага край на енергийната изолация на Кипър", осигурява сигурност на доставките за Израел, Кипър и Гърция и създава надежден екологичен междусистемен електропровод за Европа, пише на сайта на проекта (euroasia-interconnector.com).

Той значително ще намали емисиите на въглероден диоксид и съответно отговаря на целите за емисиите, заложени в Европейската зелена сделка от Европейската комисия.