Руският газов монополист "Газпром" обяви, че подновява газовите доставки през Австрия, главно за Италия, предаде Ройтерс.

В съобщение компанията посочва, че е намерено решение как да бъдат продължен транзитът и продажбите след влезлите от началото на октомври регулаторни промени в Австрия.

Не се посочва какво е решението, нит пък какви са регулаторните промени.

"Австрийският газопреносен оператор изрази готовност да потвърди заявките от страна на "Газпром", което означава, че износът може да бъде подновен", посочва "Газпром".

На 1 октомври "Газпром" заяви, че транзитът на газ през Австрия е преустановен, след като австрийският газов мрежов оператор е отказал да потвърди така наречените транспортни номинации. 

Номинациите за транспортиране на газ са документи, в които се набелязват заявените количества газ за деня за транспортиране и доставки.

Тогава "Газпром" отбеляза, че проблемът се дължи на регулаторни промени в Австрия и допълни, че работи съвместно с италианските потребители на транзитния газ (главно енергийната компания "Ени") за разрешаване на проблема.

Към момента делът на газа от Русия е около 10 на сто от потреблението в Италия спрямо 40 на сто в началото на годината. Останалите 90 на сто идват от Алжир и Норвегия.