Нови фотоволтаични паркове бяха открити и влизат в експлоатация на двете международни летища на Кипър в Ларнака и Пафос. Те ще допринесат значително за осигуряване на чиста енергия и подобряване на екологичния отпечатък на двата въздушни входа на страната, предаде БНР.

Двете летищни слънчеви централи се очаква да произвеждат близо 8 млн. киловатчаса годишно и да покриват около 28% от общите годишни енергийни нужди на двете летища, съобщиха от компанията, коато ги управлява /Hermes Airports/.

Общото производство на енергия от двата парка съответства на общото годишно потребление на повече от 1300 домакинства.

Новите съоръжения правят "решаващ принос" в политиката на компанията оператор на двете международни летища да намали своя въглероден отпечатък, подчертаха от ръководството й.

Само фотоволтаичният парк в Ларнака, който заема площ от 36 000 кв. метра, може да предотврати емисиите на над 3850 тона въглероден диоксид годишно, показват разчетите.

Правителството очаква повече частни компании да се включат в усилията за зелен преход, каза на церемонията по откриването транспортният министър Алексис Вафиадис.

Заради високите температури в понеделник тази седмица бе регистрирано рекордно за това лято потребление на електроенергия от 1151 мегавата, като почти 36% от тях са от възобновяеми източници.