Европа е готова за аварийно спиране от Москва на тока за балтийските държави

В идеалния случай Литва, Латвия и Естония ще се изключат от руските доставки на ел.енергия едва през 2025 г., когато се направят нужните инвестиции

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ток ще има всяко денонощие по два часа. Но ще дишане чист пернишки въглеводород.

Готови били ! А да се включите в "енергийната борса" готови ли сте? Те прибалтийските държави и без това са взели-дали , ще ги видим сега с десет пъти по-скъп ток.

Ами Европа като е готова,защо до сега не ги изключи от Русия ,а ги остава още да плащат на Путин?

Европа е готова, хората не съм сигурен!

_stankow

Защо "аварийно спиране" !? Всичко се прави планово. Съобщава се няколко дена преди това на литовската страна, определя се ден, час и секунда. Диспечерите от двете страни се подготвят. Избира се време, в което натоварването е минимално. Започва се изключване. Следва ново балансиране и синхронизиране на честотата на двете, вече отделни мрежи. Изключването си е сложен преходен процес. И професионалистите ще го направят. С много майни по адрес на тъпите политици.

"Европейските мрежови оператори са готови да приложат незабавно дългосрочен план за включване на балтийските държави, които разчитат на руската мрежа." Как така незабавно дългосрочен план?

_stankow

Вие ги надценявате. Хората говорят така - логично, свързано. А това са еврочиновници. За тях няма разлика между истина и лъжа, разбирателство и манипулация.

ДА ГО СПРАТ ПЪК ЩЕ ВИДИМ КОЛКО СА ГОТОВИ СЪР

по принцип всяка година има зима......

Прибалтийските страни са вързани в енергийния пръстен на ЕС, така че при спирането на тока от Русия могат да получават ток от ЕС. Обаче има един друг момент: В момента Украйна продава той на ЕС, по-точно на Румъния. Но от 1 септември Русия планира да спре подаването на ток от Запорожската АЕЦ към енергосистемата на Украйна. Така че от началото на есента Украйна няма да има възможност да продава ток на ЕС. Съответно не е ясно дали ЕС ще има излишен ток за прибалтийските страни.

Ток ще има Е по скъпо и не за всички Не забравяй че Финландия се отказа от атомна централа

_stankow

За съжаление не е така. Когато няма ток, когато се достигне горната граница на мощността на една енергийна система, вече за никаква цена не можете да генерирате повече мощност. Атомният реактор не се интересува от вашите евра и долари и никой оператор няма да го пришпори и 1/1000 над паспортната му мощност. Вятърът, слънцето, водата няма да се появат, за никаква цена. Можете да купите въглища и газ, но ако нямате централи, в които да ги изгорите ви остава само едно - да минете на режим. Да изключите някои от абонатите. Това е типично заблуждение за консюмера - че всичко се купува. Е, ще се наложи да се променят някои заблуждения.

Ми как да не е ясно...няма да може!!!

Франция призова за пестене официално,Германия засега само под формите на шеги.....да се надяват в Прибалтика че могат да им дадат ама надали.

Същото което САЩ правеше в Сърбия същото прави и Русия у крайна

А ЕВРОПА ГОТОВА ЛИ Е С УРАНА ЗА АЕЦ ... 80% ОТ ФРЕНСКИЯ И 100 % ОТ БЪЛГАРСКИЯ :)

Нека вярват на Европа балтийските държави. Ама като почне да спира тока в същата тази Европа на зима, поради свръх-потребление, никой няма и да се сети за тези държави. Те дори и ток не си произвеждат, и са купували евтино от Русия, ама и техните правителства като нашето, коленичлии чинно пред господарите си от САЩ.

Разбира се че могат да получат ток от Европа но друг е въпроса дали могат да си го позволят.....с тези жеги в Италия и Испания цената върви почти на 90 градуса нагоре.

То ще трябва по-рано да стане, че до 2025 рушняците може и да не могат да произвеждат ток, както са тръгнали.

_stankow

И какво е това нещо, дето ще спре Русия да произвежда електроенергия ? ??

Вокалистът на Юрая Хийп е Дейвид Байрън. А Лоутън беше просто един международен мошеник, представящ се за такъв. В България всичко минава

Е ДОСТА МАНИПУЛАТИВНО ПРЕДСТАВЕНА , ЕСТОНИЯ ОТДАВНА ИМА ВРЪЗКА С ФИНЛАНДИЯ И ЛАТВИЯ , КАТО И СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ ЕНЕРГИЯ ,ФИНЛАНДИЯ ИМА ЕДИН ОТ НАЙ ЕВТИНИЯТ ТОК В ЕС , ДЕЛЪТ НА руският ток е толкова малък че едва ли ще ще има някакво значение прекъсването , ТАМ СЪМ ОТ 17 Г , В МОМЕНТА ТОКА Е ПО СКЪП ОТ БЪЛГАРИЯ ПОЧТИ ДВА ПЪТИ ,икономии не съм правил и нямам нужда да правя и в най-най пиковите моменти на скъп ток съм плащал около 45 евро на месец , за апартамент 75 кв - 4 чл семейство - ТОВА ГО КАЗВАМ ЗА СРАВНЕНИЕ С МОШЕННИЧЕСКИТЕ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ , УЖ ТОКА Е ЕВТИН , А ХОРАТА ПЛАЩАТ В ПЪТИ ПО СКЪПО

Глупак, защо не отидеш да видиш статистиката кой колко произвежда? БГ произвежда 10 ПЪТИ повече от Естония и само 35% по малко от Финландия. Това че финландците са обезпечени не значи че ще раздават на тези около тях. А и темата е за Балтийските държави, ако граховото ти зърно наречено мозък може да осъзнае какво значи това.

И ЗАВЪРШЕН ДЕБИЛ , В СТАТИЯТА МАНИПУЛИРА ЧЕ , твоята любима русия "сега ще им спре тока и те ще видят" ЕЕ И ДА СПРАТ ТОКА АЛТЕРНАТИВА ОТДАВНА ИМА И СЕГА КУПУВАТ ОТ ФИНЛАНДИЯ И САМИ ПРОИЗВЕЖДАТ И ЦЕНАТА НЕ ПЛАШИ НИКОЙ , само такива дебили като теб с инфлационни доходи в рубли , един мъдър човек беше казал : НЕ Е ВАЖНО КОЛКО ХАРЧИШ , А КОЛКО ПОЛУЧАВАШ

А ядрено гориво Финландия, Чехия, Словакия, Унгария пък и България откъде ще вземат.Дали няма да се наложи да си спрат централите.

ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДИН ЕКСПЕРТ ОТ КОЗЛОДУЙ ЗАЯВИ ЧЕ ИМА ЗАПАСИ ЗА 2,5- 3 ГОДИНИ СМЯТАШ ЛИ ЧЕ путкин ще доживее да види как спират централите ? едва ли, давам му до края на тази година , сменят джуджето и всичко тръгва

Уран от братски Казахстан който скоро ще бъде окупиран и разделен

Руснаците още нищо не са направили от това което могат. Но когато ударят, ще е така че този когото ударят няма да стане повече. И ще е без предупреждение. Ще е тихо и само ще се чуе как ударения ще изквичи за кратко и това ще е от него.

нема се плашите, кюмюр и лоени свеши са ви набавили от ЕСто.. ббаахаха

ЕС налапа американската въдица. Европейската индустрия, а с това и жизненият стандарт на живота потъва. Европа активно работи срещу себе си, като жертва най-слабите си държавици - първо България, след това Литва, Латвия, Естония и така нататък. Тя се лишава от газ, електрически ток, петрол и подземни богатства. Гответе се за невиждан глад!

Заслужават си го. Това където спряха транзита на стоки към Калининград беше върховна глупост. А за кретените, които обясняват как Европа ще цъфне и върже с ресурси от Америка и Африка (Африка, наистина?), да след 20 години може и да стане. За това време ще се върнем 50 назад в стандарт на живот. Но откъде толкова мозък в малоумниците, които за месец станаха експерти на тема вируси и ваксини.

Ти говориш за ползи и минуси, включи и часта за морала да правиш бизнес с агресор. Путин е като Хитлер - ще спре - само когато СИЛОВО бъде спрян. Договори и морал не съществуват за него. Европа ще има щети, ама Русия ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ на 5-10 републики, след 6-12 месеца ще се моли цивилизования свят да я приеме обратно. Той и ще я приеме .. но .. след 20-30 години ...

"...морала да правиш бизнес с агресор" САЩ и Англия не са спирали да правят бизнес с агресори. Със Саудитска Арабия, с Израел, с Турция. Дават демократичен пример в това отношение, но за Европа е забранено да следва техния пример при правене на бизнес с агресори и диктатори.

А САЩ не са ли агресор?! Двадесет години окупираха Афганистан, още толкова окупираха и воюваха в Ирак, разсипаха Югославия и Либия, отцепиха Косово от Сърбия и го дадоха на албанците, и в момента окупират (в абсолютно нарушение на международното право) около 30% от територията на Сирия, и крадат сирийският нефт! Отделно за Украйна, където американците направиха преврат преди 8 г, и докараха на власт финансирана от тях антируска терористична организация (Бандеровска държава!), и започнаха геноцид срещу етническите руснаци (и другите етнически групи, включително българите!) живеещи там! ЕС не само че не заклейми САЩ за техните престъпления, но им помага/ше активно, така че е смехотворно такива като теб да се правят на големи моралисти, и да заклеймяват Русия, че си защитава националните интереси, докато в същото време са слепи за престъпленията, извършвани от САЩ и техните съюзници!

Какъв агресор е Путин? Когато им говореше да се разберат, те му се подиграваха. Човека им го каза: "Досега никой не ни слушаше. Слушайте ни сега." Сега развяват бели байраци с вдигнати ръце.

Ще видите кон боб яде ли тука като кажат руснаците не продаваме ядрено гориво и петрол на вражески държави... И тогава хлъц... 2GWh в кофата ако някой тъпак си мисли че ядрено гориво се сменя от днес за утре да иде до ТУ да му обяснят и без това тая специалност умря вече ядрена енергетика абсолютно безплатна е защото тъй или иначе нашите добри пУлитици убива енергетиката специално БОЙКО...

Много си наплашен бре

Е само тъпаците не ги е страх от нищо.. те нямат капацитета да разберат какво става, кате теб боклук.. Ти не разбираш не ти се сърдя, толкова можеш... за това и така скачаш и се правиш на як.. Наисита ще видите колко зле ще стане, но има надежда колкото повече тъпаци като тебе бутат толкова повече боклуците като ония сега на власт ще изчезват...

нека позная - Ще внасят ток с танкери от америка?

Руснаците си изиграха коза или ще си го доизиграят с това, че използват енергетиката като оръжие. Въпросът е Европа като премине изцяло на алтернативи от африка и америките какво ще правят тогава руснаците. Никой няма да се върне да сключва договори пак с тях защото са ненадежден партньор и доставчик, което означава, че 50% от БВП на русия изчезва.

Ама запада не може да си прави с Русия каквото си поиска, а после да твърди, че използва горивата за оръжие.

"Когато" е в сферата на пожелателното мислене, известно още като "мечти". Защото преди "когато" въпроса е "възможно ли е това", и още "ако да, колко ще струва и кой ще го плаща".

германците, ще пуснат "Северен поток 2" Въпроса е дали ще има газ за него. Китайците и индииците май го изкупиха.

до 2025 - я камилата, я камиларя