Транзитът на руски газ и износът на калий, които са важни източници на доходи за беларуската държава, могат да станат обект на европейски икономически санкции срещу Беларус, заяви пред Франс прес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Беларус е голям износител на калий: 2,5 милиарда долара. Всичко минава през балтийските страни. Лесно е да се контролира, ако решим", изтъкна Борел на неформална среща на министрите на външните работи на страните от ЕС в Лисабон.

"Възможно е също така газът, който пристига в Европа от Беларус, да започне да пристига в Европа през друг тръбопровод. Беларус в този случай би загубил транзитните права, което не е загуба, която може да се пренебрегне лесно", отбеляза Борел.

Външните министри на страните от ЕС обсъдиха този въпрос в Лисабон и прозвучаха някои идеи, но не е взето никакво решение, уточни ръководителят на европейската дипломация след края на срещата.

Германският външен министър Хайко Маас и люксембургският външен министър Жан Аселборн също споменаха компаниите от калиевия сектор и сектора на фосфатите в изявленията си пред журналисти, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Жозеп Борел заяви още, че е била обсъдена и възможността за интервенция, имаща за цел блокиране на емисията на държавни облигации от Минск.

"Всички тези неща се обсъждат и съм убеден, че много скоро ще достигнем до решение", увери Хайко Маас.