Белгия ще подаде по време на започващи днес обществени обсъждания възражения срещу френските планове за изграждане на вятърен план край морския бряг на град Дюнкерк в близост до белгийската граница. Възраженията се отнасят до проблеми, свързани с корабоплаването, сигурността, околната среда и гледката към морето, предаде белгийската новинарска агенция Белга, на която се позова БТА.

Френското правителство иска да построи 46 вятърни турбини на максимална височина от 300 метра над морското равнище. Според белгийския министър, отговарящ за Северно море, Пол Ван Тигхелт този план "заплашва да повлияе на основни белгийски интереси, включително свободата и сигурността на корабоплаването, безопасността на въздушния трафик, морското спасяване, околната среда и гледката към морето за живеещите в крайбрежните общини Де Пан, Коксейде и Нюпорт".

Министърът смята още, че вятърните турбини заплашват да направят неизползваеми двата исторически морски коридора от пристанището Остенд.

Планираните вятърни паркове ще застрашат и защитените морски области, защото ще се построят до райони на Белгия, попадащи в рамките на "Натура 2000".

Белгийското федерално правителство предлага вятърният парк да се построи на пет километра навътре в морето. Това алтернативно решение "на практика ще елиминира всички възражения". "Като шести по големина на света производител на електричество от вятъра по крайбрежието Белгия има много опит по въпроса и е готова да си сътрудничи с френските колеги", заяви Ван Тигхелт.

Белгийското правителство се е обявило против плановете за вятърния парк от 2016 г. насам. Но както френският Държавен съвет, така и Европейската комисия смятат, че Белгия трябва да изрази възраженията си по време на обществените обсъждания, организирани за придобиване на разрешение, съобразени с екологичните норми. Консултациите започнаха днес и ще продължат до 18 май.