Амбициозните планове за разширяване на офшорната вятърна енергия в Германия могат да доведат до вятърни турбини, заемащи до една четвърт от изключителната икономическа зона на страната, обхващаща площи в Северно и Балтийско море. Това показват най-новите оценки на Федералната морска и хидрографска агенция, съобщи ДПА, на която се позова БТА.

Според ведомството офшорните вятърни паркове ще заемат приблизително от 20 до 25 на сто от площта на изключителната икономическа зона на страната.

"Не трябва да се забравя, че вятърният парк се състои от отделни турбини, които са на разстояние от 800 до 1000 метра една от друга", каза Нико Нолте, представител на агенцията.

Изключителната икономическа зона на Германия обхваща почти 33 000 квадратни километра в Северно море и Балтийско море, които се намират извън суверенната територия на страната, но тя може да ги използва с търговска цел съгласно международното право.

Сегашното коалиционно правителство в Берлин призова за разширяване на офшорното вятърно производство до 70 гигавата към 2045 година.

В момента има 1564 офшорни вятърни турбини, генериращи общо 8,4 гигавата в Балтийско и Северно море, а към момента се изграждат още четири вятърни парка с мощност 2,54 гигавата.