Френският енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви днес, че е подписал споразумение с датската компания "Юропиън енерджи" (European Energy) за съвместното развитие на проекти за офшорни вятърни паркове край бреговете на Дания, Финландия и Швеция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Договорът предвижда "ТоталЕнержи" да придобие дял в размер на 85 процента от проект за вятърен парк, с капацитет от 240 мегавата, който ще бъде изграден в датския залив Ямерланд.

Френската корпорация получава и дял от 72,2 на сто в друг датски проект. Той предвижда изграждането на офшорна вятърна централа с капацитет от 165 мегавата, която ще бъде разположена в протока Лилебелт.

Очаква се в средата на тази година изпълнителите на двата проекта да получат окончателни разрешителни за строеж. Предвидено е двата вятърни парка да бъдат въведени в експлоатация до 2030 г.

Електрическата енергия, която ще генерират, ще бъде продавана директно на пазара на едро на ток или чрез дългосрочни корпоративни споразумения за закупуване на електроенергия.

"ТоталЕнержи" и датската компания, специализирала се в сектора на възобновяемите енергийни източници, планират съвместно да развият и нови проекти за офшорни вятърни централи, изградени край бреговете на Швеция и Финландия.