Най-големият офшорен вятърен парк в света започна за първи път да захранва британската електроенергийна мрежа, след като първите турбини на парка започнаха да се въртят, генерирайки електричество, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Въпреки че е далеч от завършване, ако бъде изграден вятърният парк "Доджър Банк" (Dogger Bank) ще разполага с 277 вятърни турбини, които биха могли да произведат около 10 процента от цялото електричество, използвано във Великобритания в момента.

Планираният му капацитет от 3,6 гигавата го прави най-големият офшорен вятърен парк в света, като проектът ще разполага и с най-голям брой вятърни турбини.

Турбините, които са инсталирани на мястото - на около 130 километра от бреговете на Йоркшир, Северна Англия - имат 107-метрови перки. Едно единствено тяхно завъртане произвежда достатъчно електричество, за да захрани с електричество две британски домакинства през целия ден.

Когато бъде пуснат изцяло, вятърният парк ще може да захранва еквивалента на шест милиона домакинства на година. Той ще произвежда електричество на цени между 39,65 и 41,61 лири (48,54 - 50,94 долара) за мегаватчас. За сравнение борсовата цена на мегаватчас електроенергия във Великобритания днес беше значително по-висока - 117 лири за мегаватчас.

Вятърният парк "Доджър Банк" се разработва и изгражда от компаниите "Ес Ес И Ренюъбълс" (SSE Renewables), "Екуинор" (Equinor) и "Варгрьон" (Vargronn).