Ако до седмица не ни компенсират заради мораториума, ЕРП-тата няма да издържат - В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв. "Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането", заяви председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов пред bTV.

"Тези предприятия, когато доставят ток, имат технологични загуби, признати от закона около 7,5%. Този ток ние заплащаме на борсата, ние го купуваме на 500-600 лв. От друга страна на нас ни го плащат 130 лв. Т.е. разликата остава за наша сметка, ние имаме резерви. Веднъж годишно регулаторът вдига леко цените и ние си покриваме загубата за предишната година. Какво се случва, когато цената е толкова голяма като сега. Тогава законът дава право на регулатора това да стане веднъж на 6 месеца. Проблемът е, че за тези 6 месеца ние натрупахме огромни загуби - към Нова година приблизителната сума ще бъде около 250 милиона на трите ЕРП-та и ЕСО. Нашата загуба на ЧЕЗ ще бъде около 70 милиона", обясни Христов. По думите му "ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложени мораториум върху цената на тока"

Ние изчакахме регулатора да вземе решение поне да спре натрупването на загуби. Но тук е проблемът - идва мораториумът и казва - не, няма да има увеличение". Вдигането на тока, ако ме питате мен, може да стигне до 20-25 процента, но регулаторът казва 11% ви стига, за да не трупане нови загуби, обясни Христов. "Но мораториумът казва - не, няма да имате и това. Ще продължите да трупате още загуби. И тук е въпросът - откъде? Ние сме използвали всичките си резерви. Ако още три месеца трупаме още загуби, ние ще спираме инвестиционните програми, започваме да ограничаваме разходи, съвсем други разходи. Това означава и по-лошо качество, започваме да бавим плащания. Ние търсим начин да получим по-бързо средства - започваме да притискаме търговците да ни плащат не на месец, а на 2 седмица, утре ще ги притиснем на 1 седмица. ТъргоВЕЦът започва да натиска бизнеса. Ние взимаме парите на бизнеса". Когато цените се променят 20-30% в рамките на година няма проблем, но цените скочиха 4 пъти - това е моментът, в който се дава право на регулатора да направи компенсацията на 6 месеца, ЕРП-та не издържат, категоричен е Христов.

"Токът ще си идва, но ние може да си създадем юридическа криза. Всички разбират къде е проблемът. Ние разбираме, че хората не искат да им се вдигат сметките. Тогава, за да няма ликвидна криза, вместо да отложим нещата с 3 месеца, регулаторът е намерил решението. Ако искат да не се увеличава токът, сядат експерти е в рамките на следващите 7 дни, казват как ще ни компенсират". Този тримесечен мораториум ще докара нещата дотам, че излезлите пари от системата ще стигнат 500 милиона, дружествата няма да издържат", обясни още Христов.

По думите му "след мораториума може да поискаме и повече от 30% увеличение на тока." Държавата, ако иска да не вдигне цената на тока, тя може - но трябва да даде парите на крайните потребители или на ЕРП-та, смяна Христов. "Не трябва разрешение от ЕК. Ако и на 4-те ЕРП-та се даде, тогава няма да има нужда от вдигане цената на тока. Проблемът е в липсата на ликвидност. Цената като я вдигаме, осигуряваме ликвидност." Ние сме говорили с енергийно министерство, с всички, по отделно всеки разбира проблема, но не виждаме действия, които да го решат, изтъкна Христов.

"Ние поискахме начин, по който да се компенсира ликвидността и загубите на ЕРП-та от енергийния министър. През Фонд енергийна сигурност, с намаление на ДДС и други - всичко е възможно, но проблемът е във времето." Ако в следващата една седмица не седнем и не намерим механизма, през януари вече ще бъде късно, ако чакаме до края на март - нещата ще се задълбочат, допълни още Христов. "Решението за мораториума е политическо, той не решава проблема, той го отлага, дори го прави по-голям. Решението обаче не трябва да бъде политическо. Ние сме дали 4 предложения, по които очакваме подкрепа от държавата. Трябва да се приложи какъвто и да е механизъм", обясни още мениджърът.