Зелената сделка може да бъде променена в посока как да се случи по-добре, но в никакъв случай няма да бъде отменена. В това е убедена Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието (2013-2014). Тя гостува в ефира на тв предаването "Директно" по повод форума "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)".

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Най-голямото и значимо събитие за Зелената сделка ще се проведе от 26 до 28 юни. От конферентните сцени в Sofia Event Center по темата ще дискутират представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Зинаида Златанова е твърдо убедена, че твърденията как Европа одеснява и Зелената сделка няма да бъде тази, която е, са нищо повече от клише. Дори в момента голяма част от държавите готвят за еврокомисари хора с бекграунд в околна среда, климат и зелени политики.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

"Климатичните промени не ни питат десни ли сме, леви ли сме, зелени ли сме или червени. Климатичните промени не познават граници и не се интересуват от политическата ни принадлежност, Вероятно ще има някаква промяна в това как по-добре да се случи, но няма да се отмени Зелената сделка", коментира Златанова в тв ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че климатичните промени са нещо, което виждаме с очите си, и няма как да останем безразлични към ектрената метеорология дори през последните дни и седмици в България.

"Когато в началото на 90-те години в екипа по преговори по глава "Околна среда", първото което ни учат е, че околната среда е хоризонтална политика. Тоест няма как да имате мръсна енергетика и чисти храни. Това е нещо, което е много всеобхватно и именно Green Transition затова е толкова успешен, защото той събира всички заедно, в директен разговор от всички сектори, сфери, може да чуе какво ще прави Европейската комисия, какво ще прави българското правителство", разясни още Златанова.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Геотехмин, Енергео, Аурубис България, АЕЦ Козлодуй, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Българска банка за развитие, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Главболгарстрой, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, , Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване АД, Българска асоциация "Природен газ".

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.