Преди да се срещнат с професионален консултант, повечето от хората в България дори не знаят какви възможности за финансово планиране и защита може да им предложи животозастраховането. Веднъж разбрал това, човек би искал да има всичко: да спестява, да инвестира, да разчита на лечение в чужбина, на финансова помощ при болничен престой, при хоспитализация, при операция, при фрактури, при тежки заболявания, при временна или трайна нетрудоспособност, да защити кредита си, да подсигури на децата си както образование, така и медицински обезщетения, и още много. В следващия момент това желание се сблъсква с факта, че в бюджета си не е предвидил средства за всичко това и много често, понеже не може веднага да стартира всичко, което би желал, отлага дълго или не стартира нищо.

Истината е, че всяка застраховка е по-добра от никаква застраховка. Съветът ми към всеки, който разбира и осъзнава нуждата и ползите от животозастраховането, е да започне от най-основните и важни защити за себе си и семейството си.

Ако се колебаете какъв застрахователен продукт да закупите сега и кой да отложите, бих дал следния съвет:

Прочетете всяко от покритията в предоставената Ви оферта и си задайте следващите няколко въпроса:

"Ако това се случи с мен, бих ли могъл някак да се справя финансово със собствени сили?"

Ако отговорът на въпроса ви е "не", то това са застрахователните покрития, които имат спешен характер. Не ги отлагайте. В тази категория най-често попадат застрахователните покрития за инвалидност, за тежки заболявания и загуба на живот. Още една причина да не отлагате тези покрития е фактът, че с напредване на възрастта се покачва както цената им, така и вероятността да не можем да си ги купим заради влошено здраве.

Ако отговорът на въпроса ви все пак е "Да, бих могъл да се справя някак", тогава следващите въпроси следва да бъдат:

"Колко дълго ще трае финансовото затруднение, което такава ситуация би причинила?"

"От какво ще трябва да се откажа аз, от какво ще трябва да лиша семейството си през този период?"

Колкото по-дълъг е срокът, в който Вие и семейството Ви бихте изпитали финансови трудности и колкото повече са щетите върху стандарта Ви на живот, толкова по-напред в приоритетите си следва да подредите тези застрахователни покрития.

Животозастрахователните нужди на хората са много, затова и специализираните в сферата компании като МетЛайф предлагат богато разнообразие от продукти. Всеки от тях е предназначен за хора, намиращи се в определен етап от живот си, и няма нищо притеснително, че не сте си купили от самото начало всичко, което бихте искали. Обезпокоително би било, ако не сте се погрижили да си подсигурите защита при ситуации, с които сами не бихте се справили и биха унищожили стандарта на живот, който сте постигнали за себе си и семейството си.

Въпреки усилията, които непрестанно полагаме да предоставяме на клиентите си всяка информация на достъпен и лесно разбираем език, може да срещнете затруднения, породени от спецификата на продуктите, терминологията, принципите на работа. Затова винаги препоръчваме консултация с професионален консултант. Големите специализирани животозастрахователни компании като МетЛайф предоставят тези услуги напълно безплатно.

 

Антон Дуков

Маркетинг Мениджър на MetLife България

 

Съдържанието е на партньор на Дир.бг