Ние сме в началото на процеса на осъзнаване на климатичния проблем. Това заяви служебният министър на финансите Валери Белчев по време на участието си в международния форум "Зеленият преход - предизвикателства и решения за България", организиран от Dir.bg и 3еNews.

"Нашата засилваща се ангажираност към международната общност ни задължава да влезем на скорост и може само да ни помогне като държава, ако ние бъдем активни и сами направляваме процеса на декарбонизация", отбеляза Белчев.


Видео от форума ТУК >>


Видео с всички четири паралелни сесии вижте ТУК >>


Снимки вижте ТУК >>


Той припомни, че българският План за възстановяване и устойчивост днес влиза за разглеждане в Европейската комисия, като 37% от него са свързани със зеления преход.

"Искрено вярвам, че частният сектор скоро ще усети полезността от тези политики", добави министърът на финансите.

Валери Белчев коментира и оценката на Европейската комисия, според която в следващите няколко години ще трябва да бъдат ангажирани 216 млрд. евро за справяне с екологичните проблеми и т.нар. Зелен преход.

Той обясни, че процесът ще бъде подкрепен от бюджета на Европейския съюз, от националните бюджети, от Европейската инвестиционна банка, но ще трябва да бъдат ангажирани и частни инвестиции.

"Не ми се иска да поставяме въпроса като пасивен наблюдател. За мен ключовото нещо в тази дискусия е по какъв начин ние безболезнено да можем да ангажираме частния сектор", каза министърът на финансите.

Валери Белчев, напомни още, че от страна ЕС беше предприет регламент за таксономията.

"Той под някаква форма ще контролира процеса за това, по какъв начин се формулират зелените цели и така както има данъчно избягване да не се стигне до т.нар. green washing - да се взимат фиктивни мерки", обясни той. И допълни, че е приет и регламент за оповестяването, който да позволи на предприятията да отчитат по-правилно климатичните рискове.

"Моето мнение е, че мерките трябва да бъдат общоприети и по възможност глобални", отбеляза той.

По думите му е хубаво, че ЕС води процеса, тъй като е най-амбициозната институция в света и най-ангажираната със зеления преход.

"Добре е да се наложи един стандарт, който да не е прекалено сложен, но достатъчно добре да формулира начина, по който ние адресираме мерките и начина, по който отчитаме ефекта от тях", каза още министърът на финансите.

По думите му е добре да имаме по-малко мерки, но по-добре формулирани и отчетени, отколкото много мерки, различни в различните държави, така че да се загуби ефектът от тях.

Ключова роля ще играе частният финансов сектор, каза още Белчев. И отбеляза, че в крайна сметка няма бизнес, който да не минава през банките и през финансиранията.

"Ако замърсителите бъдат посочени с пръст и от тях бъде изискано да вземат мерки през финансовата система, това със сигурност ще има много добър ефект", обясни той.


Конференцията е организирана от Dir.bg и 3Е-news с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio", "White Water".

Партньори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Индустриален клъстер "Електромобили", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".