Човешкият живот е безценен, по този въпрос няма две мнения. Когато обаче допуснем, че може да го загубим преди да сме се погрижили за образованието на децата си, преди да сме изплатили ипотеката, преди да сме подсигурили финансово семейството си, идва осъзнаването на нуждата от застраховка Живот, а с нея и въпросът за размера на обезщетението, което да предвидим.

Когато нашите клиенти разберат, че няма ограничение на обезщетението, което можем да предоставим, често са изкушени да следват максимата на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече". Така те проявяват интерес към покрития от по един, два или повече милиона, както в лева, така и в евро. Макар да е неоспоримо, че колкото повече, толкова по-добре, все пак трябва да се съобразим с някои обективни реалности.

Когато избирате обезщетението на своята застраховка Живот, най-добре е да поискате съвет от професионален застрахователен консултант, който да вземе предвид всички важни фактори. Независимо дали ще се доверите на консултант или на себе си, трябва да съобразите няколко неща:

Целта на застраховката Живот е, ако човек почине, неговият доход да бъде заместен от застрахователно обезщетение, така че да позволи на семейството му да се адаптира. Затова важен фактор при вземането на това решение е Вашият доход. Колкото по-голям е вашият доход, толкова по-високо обезщетение трябва да предвидите.

Заяви безплатна консултация с MetLife

Дори да вярваме, че семейството ни трябва да разчита на сума от един или два милиона лева, не забравяйте, че колкото по-голямо застрахователно обезщетение желаете да получите, толкова по-висока цена ще трябва да заплатите.ри определянето на цената е срокът на застраховката, затова е необходимо да прогнозирате времето, от което се нуждаете, за да осигурите семейството си, децата да станат самостоятелни, да изплатите дома и финансовите ангажименти, които имате, и съответно да предвидите застрахователен договор със същия срок.

Най-лесният подход, който можете да следвате, ако искате да се ориентирате за подходящата за вас сума, е да изчислите годишния си доход, след което да го умножите по броя на годините, за които бихте желали да го подсигурите за Вашето семейство. Така например, ако човек с месечна заплата от 2000 лв. или годишен доход 24 000 лв. желае да осигури стандарта на живот на семейството си за поне 10 години след смъртта си, следва да сключи застраховка Живот със застрахователна сума от 240 000 лв.

При този пример, разбира се, не се взима под внимание дали клиентът има кредит, който трябва да бъде обезпечен, нито неговият срок, нито дали вече е акумулирал известни спестявания. Тези и други фактори, като възрастта на децата, целите и приоритетите на всеки човек, са предмет на анализ от професионалните консултанти, за да помогнат на своите клиенти да вземат оптимално решение, балансирайки между желанието за голямо обезщетение и лимитиран бюджет.

Консултация с MetLife

Антон Дуков

Маркетинг Мениджър на MetLife България

Съдържанието е на партньор на Дир.бг