Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". В годината на 25-ия си рожден ден Dir.bg събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Сред участниците беше знакова фигура като Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по правата на жените и равенството на половете. 

"Бъдете силни, бъдете видими, винаги вдигайте ръка и не отстъпвайте", гласи нейното послание към всички, които се са тръгнали по пътя към личностното и бизнес развитие. 

"В бизнеса има фантастични жени. Ние се вдъхновяваме една друга, вече има чудесни модели, на които да подражаваме. Събития, като днешното, са важни, защото дават видимост, дават кураж на всички тези млади момичета, които се чудят какво могат да предприемат в бъдеще. От тези събития те разбират правилните стъпки, по които да вървят, научават начините да получават по-добър достъп до финансиране за компаниите си и какво трябва да бъде направено, за да се чувстваме по-добре защитени в една област в бизнеса, която понякога наистина не е адаптирана към жените на ръководните постове. На подобни форуми получаваш много важна практическа информация, което дава енергия на жените, които устояват в бизнеса", обяснява Евелин Регнер в интервю за Dir.bg.

Според нея е важно да насърчаваме жените предприемачи по две причини:

"Първо, има толкова много идейни жени, които срещат безкрайно много пречки по пътя си. Пречки, свързани с това как да получат достъп до финансиране, как да бъдат видими, как да бъдат забелязани на бизнес сцената, защото в момента няма толкова много жени, които управляват големи компании и следователно - не получават достатъчно подкрепа, което следователно намалява инструментите, с които боравят и възможностите им за развитие. Така че е важно да събираме хората, да събираме жените, да говорим по темата и да се подкрепяме взаимно".

Членът на Комисията по правата на жените и равенството на половете в ЕП смята, че е важно те да получават цялата информация, която вече съществува по темата. Една от тях е съществуващите закони на ниво Европейски съюз. Има Директива за жените в управителните съвети, която гласи, че жените имат право да заемат ръководни позиции в неизпълнителните и изпълнителните съвети и това трябва да бъде въведено в националното законодателство и в България.

"Жените, управляващи компании, като лидери, трябва да знаят, че всички тези директиви трябва да бъдат изпълнени и това е тяхно право. Европейската комисия прави много предложения за подкрепа на жените, за да се преодолее разликата дори и в заплащането, защото жените, управляващи компании, дори като изпълнителни директори или част от бордове, понякога печелят по-малко от мъжете", казва Евелин Регнер.

А какво можем да направим, за да се насърчаваме взаимно? Отговорът отново е прилагане на директивата на местно ниво, която вече съществува и изисква прозрачност. Прозрачност на всичко, което е свързано с управление и заплащане.

"Когато се сравняваш с всички тези мъже на ръководни постове, тогава просто си казваш: "хей, заслужавам повече". Това правим в Европейския парламент и винаги настояваме за повече. Повече видимост, повече прозрачност. Настояваме също и за прословутите списъци за популяризиране и огласяване, за да посочим онези предприятия, които се справят добре, да посочим онези компании, които предприемат всички тези мерки за прозрачност, които насърчават жените. Това е нашата цел в европейска перспектива", категорична е Евелин Регнер.

В бизнеса всичко се свежда до потребители и акционери. Те искат да инвестират парите си. И когато го направят, също искат да видят как се постигат бизнес целите им.

Кои са потребителите? Кои са клиентите?

"Това в много случаи са жените", отговаря Регнер и продължава: "Така че трябва да попълним тази картина на разнообразието. И всичко това да стане видимо, контролируемо, ако е необходимо дори със санкции. Винаги казвам, че жена, която управлява компания, жена, която е лидер, жена, която е бизнес лидер, има право и трябва силно да поиска всичко, което ѝ се полага".

Според нея е много важно да променим бизнес културата. Да си на челна позиция, но също и да имаш заслуженото свободно време. Тя настоява за бизнес среда, в която жените биха искали да влязат, в противен случай "системата продължава да работи в духа на мъжкия свят и мъжете си мислят "те просто не искат да са част от това". Така че моето послание е бъдете силни, бъдете видими, винаги вдигайте ръце и не отстъпвайте".

"Ще ви кажа още нещо - с каквото и да се занимавам, когато работя в екип за постигане на нещо, дори в политически план, винаги се опитвам да работя с най-добрите, винаги искам моят екип да най-добрият. И мога да ви кажа, че често най-добрите са жените. Така че моят съвет е не ги подценявайте. Жените са фантастични", завършва Евелин Регнер.