Жилищни балони, разтегнати стойности на крипто активи: предупрежденията на ЕЦБ

Инвеститори могат да претърпят сериозни загуби, увеличавайки експозицията си към корпоративен дълг с по-нисък рейтинг, отбеляза Европейската централна банка

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Големият проблем са отрицателните лихви. Това е за пръв път на финансовите пазари и то изкривява икономиката. Затова много собственици на имоти се почувствах по богати, но докато не продадат това е бигатство на хартия. Тези лихви нямат бъдеще защото опурочават смисъла на капитала. А именно за отлагането на днешните разходи сиреч депозита, банката плаща лихва сиреч награда за ползването на този капитал, всичко друго е изкуствено и не е нормално

Много от коментиращите като говорят за имоти и си представят София . в България върви свиване ,закриват се училища навсякъде и села и градчета замират някой по бавно и мъчително ,други шоково .Закриха двете училища на село сега всеки който не е избягал в близкия град трябва да вади луди пари за транспорт и това принуждава селяните да купуват имот в града където са училищата . Това свиване води до помпене на големите градове и изпразване на населените места без средни и висши училища . След 10 години този процес ще е приключил ,умрели села и само тези които са квартали на голям град ще останат . Другото е малки села тип ферми където ще живеят арендаторите и ще си паркират селскостопанската техника ,монтьор+тракторист+комбайнер+пазач . Убийството на селата трябва да спре ,първа стъпка е селските общини да не плащат данък и без това те нямат асфалт,канализация,театър,кино,офиси... и не трябва да плащат тези разходи към държавните хрантутници.

До 20 години , повечето процеси ще са автоматизирани .Въпроса за 10000 лв е какво ще се прави с излишните 5 милиарда ...... население .

То ще бъде една "корекция " ! Като криптовалутите

много хора си мислят, че тази криза ще е същата като предната, но големите кукловоди никога не повтарят две кризи една след друга по един и същ начин. Предишната криза 2008, беше криза с липса на пари, парите изчезнаха, нямаше инфлация и затова и имотите спаднаха като цени. Сегашната криза, е точно обратното, наливане на много пари в банките от централните банки по различни механизми и оттук се получи и инфлацията и растежа на цените на всичко, включително на имотите. И само да уточня, кризата е започнала, просто се развива по друг начин от предишната, инфлацията е 20 процента и това означава, че всички сме обеднели.

Е, не всички. Само тези, които имат пари...

А като нямаш спестени пари викаш увеличението на цените не те засяга ? Ти живееш на фотосинтеза.

Панелките ще се събарят скоро. Старите сгради строени преди 1960 година също. Който има жилище ново строителство ще го продаде на печалба. Още повече,че се очаква земетресение при което панелките и старите сгради да рухнат. Помнете Свищов и Стражица. Там паднаха чисто нови панелки. САЩ и Израел са купили територията България , след 5-10 години когато избият пенсионерите ще дойдат милиони чужденци.

ГЛУПОСТИ!

съгласен съм с теб за частта, че САЩ и Израел са купили територията България и евреите смятат да се заселват тук, естествено като господари, а останалите ще са роби( останалите ще са мешавица от българи, турци, цигани, араби, афганци). Все пак на господарите ще им трябва обслужващ персонал

Пичове... е ся като се напълни тука с Американци... напират да идват тук

Колега само да ти кажа че при едно заметрисение новите кооперации строени без никакъв контрол с фалшиво китѝско желязо в основите и без земетръсни шаѝби ще паднат първи не даѝ си боже?

Ти гледай циклите - БУМ и БАМ, те са определящи, ама трябва да разбираш от финанси. Забравили предният цикъл БАМ, кога имотите в почти цял свят паднаха 40% - 50%, много жилища бях иззети от баМките за не погасени кредити, милиони строежи недовършени и пустеещи. В последните години надуха поредният цикъл БУМ, сега е наред БАМ и баМките почват да прибират имоти за не погасени кредити, общо за трилиони. Много народ няма да преживее тези огромни загуби, едни ще се поболеят, други умрат от инсулт, инфаркт, трети самоубият. Затова, ако все още имате имот за продаване побързайте, ако трябва свалете цената, после изтървате влака. Тази информация, която ви давам струва много пари, но аз ви е предоставям безплатна. Дали ще се възползвате от нея, ваша си работа.

А с парите от продажбата какво да правим?

Като си имате едно основно жилище, не ви трябва да инвестирате повече в тухли и бетон. При измиращо население №1 в света, после на кой ще го продавате? Статистически всяко 3 - 4 жилище в България е празно, необитаемо. Живейте си животеца докато сте на белият свят, после ще е вечна тъмнина, студ и червеи. Много хора наляха спестените си пари за цял живот в няколко имоти, които реално няма да ползват, ей така да си наврат парите някъде.

и СБ са гадни измамници и боклуци.Те ще докарат ТСВ!

Във България имотния балон като се спука много ще оцапа пейзажа.

Криптовалутите са абсолютната измама, нямат никакво обезпечение някакъв код който може да се изпари мигновенно. Единственият сигурен актив е физическото злато което ЛИЧНО да притежавате.

За криптовалутите бъркаш много и там както обикновено сме последни на влака,който удпял да се качи е ок. Точно там е силата на криптоактивите ,че никой не може да ги пипне или изключи ,нито американци,нито руснаци,може би ако спрат целият интернет, но тогава ще спрат и банките. За златото си прав ,но мога ли утре да искам да прехвърля малко от него в Куба примерно,отговорът е не, а с криптовалута става за 1 минута с минимални такси..

Няма смисъл да им обясняваш, ъх. Не могат, а и не искат да те разберат.

То за оня бизнесмен с асансьорите от аферата "Осемте джуджета" гледа ли ? Колко злато натрупал и накрая някакъв провинциален следовател му задига всичко и по телевизията го изкарват член на организирана престъпна група. Сега разбираме, че това са били фалшиви новини, златото е изчезнало, а човекът е с един бъбрек с половин функия. Изводът е, че на тоя свят и особено в България нищо сигурно няма.

Глупости, от дълги години живея в чужбина и до сега не съм видял цените на имотите да се връщат на зад ... освен в райони след масовото заселване на всякакви цветни индианци - тогава цените падат стремглаво. При това печатане на пари и съответна инфлация, няма да има спадане на цените, само девалвация при хиперинфлация :)

Ясно не си живота достатъчно дълго.... Споко, ще видиш!!!!

Добре, кой актив е най-согурният (в дългосрочен план)?! Златото?! А няма да споменавам и криптовалутите.... Имотите, в дългосрочен план, вървят единствено нагоре, защото инфлацията (също в дългосрочен план) винаги върви само нагоре! Специално в София, няма повече читави празни места, съответно цените на малкото останали читави места вървят нагоре, както вървят нагоре и строителниоте материали, а и работната ръка. Тоест, всички компоненти (земя, строителни материали и работна ръка) вървят нагоре и надолу много трудно могат да се върнат (еветуално съсвем за кратко), съответно какво точно ще върне цените на имотите (дългосрочно)?! Спиране на търсенето в столиците?! Не знам кой ще застане зад такава нелогична и небазирана на компонентие прогноза. Единствено силно надценените имоти (които са малко, на фона на целия пазар) могат да се върнат краткосрочно, но това са нормални перидоични корекции.

Спирането на кредитирането ще върне цените с пъти надолу. А веднъж обуздано, кредитирането няма да се раздуе в същите мащаби поне 20 години. Това все още не е на хоризонта, но като настъпи инфлацията от 80-те години в западния свят, ще видите и двуцифрени лихви. Вярно в началото хората трудно ще продават и ще има неликвиден пазар, но с времето който е на зор ще продава по новите реалности.

Не чу ли за цените в Флорида 2010, а за тези в другите щати, а за тези в Канада, а тези в София и т. Н