Слънчеви панели на покрива: Живот 30 години, изплащане 7 г., безплатна енергия 23 г.

Тежките административни процедури отказват домакинствата от възможността да съхранят спестяванията си и енергията да им излиза безплатно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма как да се сравняват държави с мафиотcка кочина.

В България фотоволтаиците траят по 30 години без абсолютно никаква поддръжка. И работят по 25 часа в денонощието. Същото важи и за вятърните генератори. Между другото нали видяхте Какво става в Щатите??

Гаранцията им е 5г... След това я работят я не!

Звучи добре, но всъщност НЕ Е Ако всеки нареди соларки и ги пусне в мрежата, за дните в които има малко производство и голямо потребление, както и за нощите, ще трябва да се построят балансиращи мощности. На практика нещата не са толкова розови, колкото в сънищата на зелените другари. Електроенергията ще е зелена, но на нас ще ни излиза ЗЛАТНА, а не безплатна!

Нещата в Бг са ясни. Енергийната мафия няма абсолютни никаква полза някакъв си Бай Хой да си произвежда и ползва безплатна енергия. На мафията й трябват роби до живот да плащат. Аз отдавна се каня да последвам примера на братята американци - off the grid.

Ебати енергийните кенефи! Добре е, само за фирмите които продават и изграждат такива системи.

Колосални глупости е надрънкал този човечец. Няма фотоволтаичен панел, който да е преживял 25 години дори, а съвсем друг е въпросът, че след 5 години продуктивноста му намалява експоненциално и на 10-тата година е едва 30% от първоначалната ефективност.

Държавата подпомага какви ли не, които и преди нея оригат на пари, но за основните си данъкоплатци никога няма. Примерът със "санирането" е на лице. От кога говорим, че умните хора разполагат слънчевите панели в градовете, близо до ползващите, а не върху земеделски земи. Тук обаче винаги водеща е алчността.

Аз искам да питам Смешен плач. Тя си монтира панел. А тези да си еват лелята. В блока са 24 апартамента. Я сега да обяснят пак!

Г-н "разбирател", никой не говори за това всеки да има соларка на покрива, и да подава в мрежата. Тук се говори за това аз да си сложа една система за ЛИЧНИ нужди, и по никакъв начин няма да направя дисбаланс в мрежата, а ще направя дисбаланс в сметките на енергийната мафия. Не случайно, примерно в Ирландия енерго системата е 100% държавна собственост, и по веригата няма никакви "паразити".

Гаранция 30г няма, ефективността им намалява и трябва да се сменят на 10-15г. За да те включат в мрежата трябва да си братовчед на премиера. Пълно безумие!!

Само дето токът е акцизна стока и по сегашния закон трябва да се регистрира акцизен склад :))

Когато успеете да си пласирате енергията в електропреностната мрежа баз проблемнно и без да сте активни гъзолизачи на ГЕРБ то това ще стане на куково лято при тази корумпирана държава А ако все пак ако някои сгреши да си я монтира задължително преди това консултация с специалист които не работи в тази фирма Има много подводни камъни Какви акомулатори/ оловни литиеви/ и куп други неща Инак сте изгоряли със фантом фирмите/сладурани/ на бате Ви Боико

Брюксел трябва да натисне и да изравни и направи условията изгодни за домакинствата. А то сега само говорят за зелена икономика и екология, а нищо не се прави заради големите монополи и дистрибутори.

Гладна кокошка просо сънува! Целокупният бългаски народа не може да стане част от мафия ( енергийната) защото тогава мафията ще се лиши от донора си. Все пак енергийният сектор е най-скъпоплатения , който ще едва ли ще иска да си раздели печалбата с народа да не говорим за това, че в момента това едно от гарантираните прихода в държавната хазна под горма на ДДС.

Така е. НАП вече мисли за тия с покривите как да им го натресе целия

Пълни глупости. От къде ги намират такива идиоти не зная. Този дето е написал тази статия не може да направи елементарни изчисления с молив и лист хартия.

Цървули и клошари не могат да инвестират в нищо!!! Набийте си го в тъпите глави. С тези доходи, средни, минимални и тинтириминтири заплати, пенсии и т.н. единствено може да процъфтява новия внос и секън хенда.

Как по-точно ще се разбереш със съседите си да си сложиш фотоволтаичен панел на покрива за собствени нужди?? Между другото за един апартамент имаш ли представа колко голяма площ ти трябва? И накрая ако го искаш за собствени нужди не ти трябва разрешение от държавата за да си го сложиш на собствена земя.

Сега обяснете на хората че тока е акцизна стока и покривът ти трябва да е данъчен склад. Обяснете им на колко тълпа трябва да кихнат и когато се сдобият в всички документи колко трябва да плащат на година за монтираното удоволствие.

След изборите ГЕРБ /ако спечелят/ ще въведат данък на мъртвите както въведоха данък на фотоволтаиците интернета и ред други простотии произедено от ГЕРБ И БСП Имаш стара риза от дядо ти продаваш я защото нямаш пари за хляб На тази риза дядо ти я закупил навремето с ДДС сега отново плащаш данък 15 процента Имаш пълно чекмендже със злато и пари/КРАДЕНИ/ няма данък

А допълнително още технически паспорти,които са изгодни за мафията няма ли да поискат

Какви 5-10 000 лв. на домакинство,бре?От дека ги вадите тия свободни цифри?Аз бачкам за 2000 лв. и пак ако останат 50-100 лв. до следващата заплата Е ДОБРЕ!!!

Нямам опит с фотоволтаици, но от много години имам слънчеви панели за вода. Реалната им ефективност е много малка. През зимата почти няма слънце и ефектът е минимален. През лятото слънце много и се чудя какво да правя с топлата вода. Другият недостатък е, че през деня съм на работа и не консумирам особено много енергия. С водата поне е малко по-добре, защото я съхранявам в бойлер. Реално докато не се измисли евтин начин за съхраняване на енергията от фотоволтаици, ползата за лични цели ще е малка и няма да се изплатят. Аз бих посъветвал мераклиите да си сложат панели за вода - хем по-евтино, хем поне ще се къпят почти без пари. А могат и да се отопляват когато има слънце.

Може и ги е направил. Само, че на едро, как ще прибира едни големи пари от балъците за "зелената" си енергия. :-) Това, че сметките на балъците не се връзват, не е негов проблем. хахах :-)

Яко как в БГ никой не мисли как да изкара повече, а винаги как да стисне да даде по-малко :Д Ако е за изкарване, само мисли как да изкраде повече - доста тъпо назадничево мислене ... Поредните търгаши... А иначе фотоволтаиците са супер - лошо няма.

Че те в Тексас много зелени излязоха... 20% от мощностите им са от възобновями. Проблемът им беше, че замръзнаха и газоцентрали и въглищните и на атомната централа и се изключи един блок, заради змръзването. Не ветрогенераторите, а това че много държат да са "свбодни" и да не се подчиняват да федералните регулации им изядоха главите. Затова и не се подготавят за нещо, което е макло вероятно да се случи, защото е загуба на пари... Виж защо Ел Пасо нямаха проблем.

Напротив! Говорят за масово слагане на панели и "продаване" на излишната електроенергия. Демек, без акумулатори, а само панели и реверсивен електромер. Плащаш каквото консумираш, но приспадаш каквото си произвел. Ако искате да си правите локална система не ви трябват никакви разрешителни. Правете я и сега. Ама излиза към 20 000 лв с акумулаторите и изобщо не се връзва сметката, ама изобщо!

Има животновъдни ферми в планината, предимно в Родопите с инсталирани такива системи. Сметките въобще не им излизат но все пак е някакво електрозахранване тъй като в тези региони няма захранване от електроразпределителното дружество. когато някой глупак започва да ме учи как да пропилея парите си ме хваща яд.

Призив към балъците-купувайте фотоволтаици.

Ти ако си цървул, клошар и руски трол то ние не сме.

Някой наясно ли е за въпросните 5 кв. мощност колко квадратни метра панел трябва да се инсталира?

Е работата е ясна - Доган, Ковачки и останалите с ТЕЦове не харесват хората да са независими от тях - къде ще им е далаверата - затова и има толкова пречки и неуредици. Де да можеше да е толкова лесно колкото и в Европа, а и Слънце има повече у нас, отколкото в Германия примерно - ама не и не...

Всеки квадратен метър топлоизолация или слънчев панел - Путин в ковчега на руската енергийна мафия !

Така е по сегашния безумен закон. Идеята е, че никой не иска да улесни процедурите, за да си запазят максимално монополите и скъпите енергоизточници.

Освен това слънчевите панели трябва да се чистят редовно, това някак услужливо никой не го споменава.

Цената на оборудването падна много последните 10 години. Проблема тук е, че законодателството ни е направено така, че да пречи максимално на хората, които искат да станат независими от енергодружествата и енергопроизводителите.

Тази статия сега реклама или пропаганда е?

енергийната мафия не е само руска. На тази хранилка са се наредили всякакви.

айде и на тоя Путин му виновен за цените на тока , а не управляващите у нас, които трябва да ДОГОВАРЯТ

Вие сте ГЕРБави лумпенизирани симпатизанти. Мбухахахахахахахахахахахахаха

Цените не паднаха, просто много от парите на данъкоплатеца се изляха за субсидии.

A бтерийте, които се сменят всяка година и са една камара пари? ;)

Това беше с по-старите поколения панели. Вземи попрочети за текущите технологии.

ЗАвиси леко от вида на панелите. Но общо взето 25-30 м2 .

Са некой е вкарал слънчеви панели и трябва да му ги изкупим, така ли!?!

Освен това слънчевите панели са враг на пожарникарите, които ги е страх от токов удар, това някак услужливо никой не го споменава.

Напротив. В началото наистан се наливаха значителни субсидии, които в момента ги няма, но хората започнаха да се интересуват живо от темата, защото самите цени паднаха. https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/wind-solar-power-generation-8-2019/bg/index.html

Колеги, благодаря за коментарите! Понаучих нещо.

ЦЯЛ ЖИВОТ