Ще стане ли 2021-а годината на завръщането на здравия разум за ядрената енергия?

ЕС затъва в монокултурата на възобновяемите енергийни източници, отхвърляйки всички останали

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията е голяма лъжа. Китай строят атомни централи , но Русия и САЩ не строят. Освен това атомната енергия е най-скъпата.

Електрическата енергия е стока . Нейното търсене се увеличава. Това важи особено за балканския регион. Трябва да добавим пазара на Турция, с нейните амбиции за експанзия . В резултат на геополитически обстоятелства, през седемдесетте години на миналия век страната ни получи възможност да създаде производство на електроенергия на базата на ядрени блокове. Създаде се основа от научно-технически кадри, които са един от лостовете за развитие на ядренаата енергетика. Каквото и да се говори от онези които се стремят да получат облаги и да обслужват чужди интереси, тази стока има своите клиенти и това е тенденция с дълговременна перспектива. Нашите потребности ще растат. Ние загубихме сериозно нашето предимство след като се затвориха малките блокове на АЕЦ . Разбира се, ситуацията се променя. Турция строи свои ядрени мощности, но глада от електроенергия расте. Закупените от нас ядрени енергоблокове и все още съществуващата експертиза, независимо от значителното закъснение, представляват ценност, която не може да бъде пренебрегната и трябва да бъде използвана .

Стига сте ни зомбирали. Не ни трябва АЕЦ БЕЛЯНЕ. Не ни трябват нови атомни централи. Прочетете за последиците от авариите с АЕЦ в Чернобил и Фусошима. Прочетете за местата в САЩ, Русия, Фанция ... са складирали/изхвърлили/ Радиоактивни отпадъци. Прочетете къде в Атлантическия океан Франция е изхвърляла варелифс Радиоактивни отпадъци, които вече са ръждясали и изпускат радиация в океана. Радиоактивните отпадъци са много по вредни за Земята, хора, животни от СО2 /въглищата/. Япония и Германия се отказват от атомните централи, Франция е на път да ги последва.

Предходна статия: Смущение в тока на Европа. Евакуация в девненски завод. ЕСО .... дали има връзка със застудяването...

Това, което се опитах да кажа в коментара ми към статията "Може ли ядренаия синтез да бъде част от отговора за справяне с климатичната криза" е точно тук! Не, може, а ТРЯБВА да използваме АЕЦ за стъпало преди термоядрения синтез. Не можем да бързаме и да надскачаме стъпала. Тези, сложили зелените очилца явно забравят, че тяхната енергийка се складира в батерийки, пълни с кобалт и олово ... а, и повечето не се рециклират. Но нищо ... Нека си вярват. Има и нещо, за което зелените човечета не се замислят - толкова са късогледи, че не могат да чатнат какво се случва в световен мащаб - икономиката се движи от капитализма. Капитализмът казва - ако имаме два продукта Х и У с еднакво качество, функционалност и ниво на лукс, но Х е по-евтин от У, то рано или късно, ако У не подобри нещо ще бъде изяден. Енергията е голям фактор в калкулиране цената на продукта. САЩ, Китай и Русия са се светнали за това. А Европа? Къде е?

глупости на търкалета. Европа от години мина ерата на далавера, далавера, далавера и гледаща само пред носа си и в джоба си. Те там е разликата. Докато на САЩ и Русия им трябват капитали НА ВСЯКА ЦЕНА. Ако беше чел тези дни ЦИТИРАМ "В момента Китай се ангажира да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., поставяйки най-големия световен пазар за слънчева и вятърна енергия на пътя към увеличаване на инсталациите, когато започва следващата си петилетка" така че дори Китайците не гледат само еФтинийката. А "батерийките" с лития се рециклират на 98%. Кобалта и оловото остават за тези с далаверката.

Инженерче

Сигурно ... щом казвате ... така е ... но нека си спомним, че те и американците казваха, че са започнали програма Космически войни, вързаха СССР и последните се разпаднаха. Нека си спомним и миналата година КОЙ нададе вой за ковид-19, откъде започна психозата и масовите локдауни, пък сега хората са си добре и в Ухан си празнуват нова година. А и нулеви въглеродни емисии са изпълними и с АЕЦ, нали така? Та ... защо китайците промотират вятърничевите и слънчеви инсталации? Ами много просто - защото ТЕ ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ. А щом са способни да изкупят по-голямата част от външния дълг на САЩ, значи, че и капитали си имат. НА тях, приятелю, им трябват капитали в ОБРЪЩЕНИЕ, защото дюшек-капитал води рано или късно до колапс. И с малко рекламна кампания си въртят капитала.

Радиацията е хиляди пъти по-вредна за Земята, хората, животните ... от СО2.

За определен период от време може би е решение Но проблема е в безопасността на АЕЦ ;недай си боже да се случи нещо; ,съхранение на отработеното гориво;голям проблем в продължение на стотици години; ограничените запаси на гориво ........

споменатите недостатъци са пренебрежими пред ползите

За кого са ползите за неколцината комисионери покрай АЕЦ, за педесетината политици, за стотината енергетици в Козлудуй. И за руснаците и американци, които ще ни продадат реакторите. Тези хиляда малоумници, които агитират за АЕЦ са толкова прости, че не разбират, какво причиняват на внуците си. Нито пък 3,5 милиона дебили избиратели у нас, които им вярват и ги следват.

Съхранението на отработеното радиоактивно гориво и другите радиобективни отпадъци е проблем не за стотици, а за ХИЛЯДИ ГОДИНИ напред. Оставяме огромни проблеми на нашите внуци стотици поколения напред.

Ами, ще се лобира. Кой за ядрена, кой за ветрилка, кой за солар- панелка. Може и лобисти на ел. енергия от пръдня да се появят, знам ли.

Белене и 7ми блок на Козлодуй са единственото бъдеще за България. Тецовете ще се закрият.Това е.

Определено лобистка статия. При сегашния брой АЕЦ Горивото за АЕЦ ще свърши след 200-300 години. Само че при още толкова блокове горивото ще сърши след 100-150 години. Т.е. ако не се реши проблема с Термоядрена енергия, това не е решение. Тоя не знам къде е живял и какво е гледал последните години, ама при инфлация 2-3 % годишно, това че тока нараствал 2 % годишно е смешен аргумент

Явно ти си прост лобист, който не разбира нищо от ЕНЕРГЕТИКА. Чак пък и изчисления направил кое кога ще свърши. СМЕШНИК. Пали свещта и да те няма.

_stankow

И какво ако се върне "здравият разум" ? Ще се върнат ли нарязаните ни 4 реактора, от същите тези, здраво-разумни идиоти ?

Как ще продължи бумът на ВЕИ през 2021 година? В момента Китай се ангажира да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., поставяйки най-големия световен пазар за слънчева и вятърна енергия на пътя към увеличаване на инсталациите, когато започва следващата си петилетка

В България липсва човешки ресурс за развитие на висши технологии! А електроенергия можем да купуваме от съседите. Те строят!

И с какво ще плащаш при покупката, със задните си части ли? Едва ли си толкова убаффф..... А човешки ресурси има.... все още.

Човешки ресурси има, ама глупави, тъпи и мързеливи!

Ти очевидно си прост. Това не прави останалите прости. Всъщност, имаме изключително добри специалисти в ядрената енергетика, а АЕЦ "Козлодуй" е една от най-добре поддържаните ядрени електроцентрали в света.

Сега ни плашат с повишаване на температурата на Земята, поради използването на горива. Ако покрием голяма част от земната повърхност със слънчеви панели, за да произвеждаме електричество, Слънцето няма да може да огрява земната повърхност, ще загинат растенията, ще се наруши естественият кръговрат на водата и въздуха, ще спрат водните и вятърни електроцентрали и т.н. и т.н. Само използването на ядрена енергия няма да нарушава температурния баланс на Земята, благодарение на който тук има живот вече милиони години!

Добре де, но един ден уранчт все пак ще свърши. И кво прайм тогава?

Споко! За нашите внуци ще има! И за техните!

При сегашното потреление на човечеството - след 2 000 000 години, да речем... До тогава отдавна ще е подкарана термоядрената енергия, че и други видове, които сега дори не подозираме. Може и слънчева, ама електроцентралите да обикалят в плътен слой около Слънцето на близко разстояние, а не някакви панелчета, дето се греят на топлината от огнището от другия край на стаята...

Я пак за термоядрената енергия? Аможе би и енергия от чрните дупки и от космологичните струни?

2/3 от земята е покрита с Вода. ти послтави панели и в пустинята и на Еверест. Цялата земя ли ще обвием с панели бе? Ние не можем 0.001% от СУШАТА да покрием, а ни трябва само 0.00001% за да задоволим всичките нужди от ток за следващите 100 години.

панелите ще изстудят земята??? ха ха ха ха ха :))) да не те чуе Гретка само, че веднага ще си сложи един на главата :)

Какъв здрав разум, Европа се управлява от американски подлоги и политици идиоти....

върви ли още тази опорка? Не ви ли показаха 100 пъти че НЕ Е ТАКА? Бързо забравяте.

Не ща риба от Фокушима и дъждец от Чернобил, но не искам да седя на тъмно и студено. Но неща и да дишам и с противогаз заради дима от теца. И сега кво прайм?

и ни е мирна главата! И за електромобили ще има евтина енергия, и за компютърни клъстери, ще остане и за светлина и отопление (примерно климатик с COP > 5.0)!

Като стана аварията във Фукушима, баба Меркел се изтъпани по телевизията и без да се консултира с никого, каза че Германия ще се отказва от ядрените си мощности. Това в допълнение към отказа от въглищните централи. Почна се с едни директиви кой блок до кога трябва да бъде затворен. Нищо, че в съседна Франция и Белгия атомните централи си стоят. Излиза, че животът в Германия няма да стане по-сигурен от затварянето на АЕЦ. Нещо и плана за осигуряване на алтернативи не върви както трябва и още преди година-две се появиха разногласия от собствената и партия, че трябвало да се удължи срока. На което инженерите им отговориха, че това не е концерт по желание да се сменя стратегията толкова късно. Казали сте да излизат от експлоатация, процеса е запуснат отдавна, сега вече няма как да се обърне наопаки. На всичкото отгоре в Германия се плаща и най-скъпия ток, главно заради многото данъци и такси. Ще питат скоро немците баба си Меркел с какъв акъл взима такива радикални решения така импулсивно.

Откровено поръчкова и лобистка статия. Тея дирници нямат ли съвест, че пускат такива пасквили.

Как спахте? Тия зеленяците са е..ати малоумните скапаняци! И да, докато не се овладее термоядрената енергия - докато не тръгне ITER или Токамака на корейчетата, ядрената енергетика няма абсолютно никаква алтернатива!

И по къв здав разум на България с има няма 5 милиона население ще са и нужни 2 атомни централи? А и досега с всичките инвестиции дето народа ги плаща десетилетия барабар с рисковете дето пак всички ги носим - аз безплатен ток не съм виждала.

Лично мое мнение е , че Нуждата се поражда от това, че спряха старите мощности и голямото търсене и от бизнеса и от конкретни държави. Това е моята логика. Може би не е на 100% коректна, но истината е някъде там..

Ти си жена и нямаш представа от тия неща. Отивай в кухнята и не се бъркай в мъжките работи.

Илон Мъск го каза ясно преди месец и нещо - за да минат всички автомобили на ток и в същото време - за да има минимум въглеродни и метанови емисии, производството на ток трябва да се увеличи ОТ ДВА ДО ДЕСЕТ ПЪТИ, в зависимост от конкретната страна (има се предвид, естествено, ток от ВЕЦ, АЕЦ и ВЕИ). Т.е., който СЕГА се погрижи да започне поне подготовката за тези "два до десет", няма да има проблеми след 10-12 години, а точно обратното - ще може да продава на тези, които са закъснели.

тоя стремителен растеж на нуждите за електричество? нещата стават все по-икономични, харчат по-малко ток...

Стига всички да минем на електромобили, и нуждите са скочили между 2 и 3 пъти ... Ако производствата минат на електроенергия, нуждите ще нарастнат над 3 пъти. Ако спрем ТЕЦ-овете, губим 40% от производствените мощности. Откъде ли идва това увеличено търсене?!?

Дали Българските политици ще се отскубнат от Американския натиск да не строим това където сме почнали и купили.Да има още една атомна че скоро ще внасяме ток.

Той здравия разум никога не напускал САЩ , Китай ,Русия , Япония , Швейцария, Южна корея и др. Напускал е само кухи части от ЕС !