"Северен поток 2" - Икономическо оръжие или политическа бухалка. Решете сами

Отношенията в кръга Украйна-Русия-Германия стават все по-завързани и неспокойни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Историята около СП-2 е типичен пример, за създаване на "реалност", нямаща нищо общо с истината. Достатъчно е да се каже, че никой не споменава кой инициира СП-2. Днес 99,99% от "коментаторите" са уверени, че това е Русия и лично Путин. Уви, истината е друга. След като Германия първо реши да затвори ел централите си на въглища, а след Фукусимската трагедия реши и да се откаже от ядрена енергетика, "дупката" можеше да се запълни само с енергетика, базирана на природен газ. И фрау Меркел убеди Путин да подкрепи такъв проект, а самата тя направи всичко възможно в него да влезнат за да го финансират най-големите петролно-газови компании на Европа. Не на последно място тук изигра раоля абсолютно неадекватната в политически и икономически план Украина. Така че сега 1) без този проект Германия ще има огромни трудности 2) ако сега се спре проекта, големите газови компании на Европа ще са "вътре" с нещо като 10-15 милиарда долара. Всичко останало са приказки и манипулации.

който купува руска газ и купува руски самолети подкрепя путлерофашимъ и руските терористи и окупатори. Българите сме горди че не се прекланяме пред руските окупатори и се отказахме от ЮП. Благодарение на г-н Борисов всеки български потребител се радва на не руски доставки на газ и вече не купуваме скъпия " братски" газ

tonk11

Така де. Те и американците сигурно са горди с нефта дето го купуват от Русия.

и копия на Ф 16 и Т 50 купуват от Русия... и руския фиат - Жигула купуват от Русия. ха ха ха ха . Освен да клонира Русия няма изобретатели и умни учени да изобретят нещо.. те само копират западното .

И какъв газ и откъде купуваме?

Скоро започва строителстовото на Северен поток 3! Освен газ по две тръби ще се доставя и водород! Шах и мат укри и панове!

ще..ще :))))

Болните мозъци да го наричат както искат,а той е просто газопровод СП 2!

русофилистична статия от 1ва Частна Моника удобно пропуска че санкциите са заради окупацията на украинския Крим

Тъпчо, още ли незнаеш, че Крим е руски.

украински Крим няма, няма и да има никога! Укроландия е на сторина години и я има благодарение на Русия! Това, че в момента е управлявана от разни фашисти не значи, че украинския народ не иска да е с руския! Скоро ще настъпят опашката на мечката и фашаготе ще изядът дебелия!

Германия и Русия имат взаимен интерес от СП2 , след време СП3 ! Всички други да се ритат под масата . Сделката без посредници и крадци се предпочита !

Икономическо оръжие. Украйна се възползва - възпрепятства подаването на газ (2008), за да прецака Русия и да се набута да построи Турски и Северен поток.

тая Русия, колкото я газиш по-силна става, А Наполеон ни разправяше, че е колос на глинени крака.

Май,че Хитлер тъй си мислеше и приказваше

Западните европейци през определени исторически периоди от време ги обзема едно неистово желание, което може да се форумлира като желание за ходене на секс екскурзия до Русия.... явно им харесва, защото го повтарят с упорито постоянство...

Kevin D. Williamson: "Като начало ще се спра на абсурдният опит на Съединените Щати да използват санкции, за да накарат насила европейците да се откажат от вноса на руски газ, докато самите Съединени Щати ежедневно са внасяли средно 538 хиляди барела руски нефт през цялата 2020 година - този петрол е повече, отколкото внасяме от Саудитска Арабия. Всички тези разговори за "енергийната сигурност" на Америка винаги са били и си остават пълни глупост." ПРЕДОСТАТЪЧНО!

_stankow

Европа, заедно с Турция потребява 600 милиарда куб.м. газ годишно. От тях 190 милиарда идват от Русия, 110 милиарда от Норвегия, 25 милиарда от Холандия, 10 милиарда от Алжир и др. по-малки. Другите 250 милиарда са втечнен природен газ са от Катар, САЩ, някои други и напоследък и малко от Русия (втечнен). Само че втечненият е много скъп, особено напоследък и го взимат в ЮИ Азия, пише го в статията. Та догодина, 2022-ра, Холандия спира добива. Ей така, изведнъж - от 25 милиарда куб. метра, на 0 куб. метра годишно. Имат си причини, земетресения почнали от почти иззетото тяхно Гронингенско находище. Ще им паднели дигите от земетръсите. И спират. Норвежците с голяма мъка се държат на 110 милиарда годишно. Но и техните находища се изчерпват. До 2030-та година - пълен край. Единствената страна, която може веднага, само като завърти крана да достави още 25 милиарда (и после и още 100 милиарда, и после - още колкото трябва) е Русия. И откъде да се прехвърли този газ, ако не се пусне СП-2 ? А ако не се прехвърли, при дефицит от 25 милиарда годишно, цените, как ще станат ? Ами като на втечнения - двойни. Та СП-2 е нужен. И така увеличава се доставката. А тръбопроводи какви имат руснаците за Европа ? Имат СП-1 (подводен, до Германия), Ямал (през Белорусия и Полша), Южен поток (пак през Ч. море до Турция), новият Турски поток, броим го вече СП-2 и разбира се - старата украинска тръба. Всичките заедно стигат за преноса на новите количества. Има и за украинската тръба. Макар че таксите за пренос ще бъдат по-малко и все повече ще намаляват. Та никакви "бухалки" и "оръжия" няма в играта. Просто бизнес. И много, много глупава пропаганда.

Това е все едно да те питат Ферари тестароса - круша или чайник - решете сами! А не може ли да е просто спортен автомобил? Две държави, а не две, ами и ЕС имат интерес от него, и едва ли не трябва всички да се съобразяват с държава, която крадеше и като я санкционираха спря газа за цяла Европа! Ами да се оправят Украинците! Каквото са си насдробили, да го сърбат!

Русия не е освобождавала Македония от българите по време на Първата световна война, защото ние се сражавахме в българската армия срещу тях. Това се казва в статия на македонският журналист и публицист Владо Перев, публикувана в портала „Трибуна.мк“, пише БГНЕС. Повод за неговия коментар е пост в социалната мрежа на руския посланик в РС Македония Сергей Баздникин. Руският дипломат е поднесъл цветя на военното гробище край Прилеп по случай 1 август, който в РФ се отбелязва като ден на загиналите в световните войни. По този повод той отбелязва: „От 1916 до 1918 г. на Солунския фронт загиват 5 хиляди руски войници и офицери, освободили македонската държава в състава на 2-та и 4-та специална бригада от армията на Източна Антанта“. Владо Перев отбелязва, че тази трактовка на трагичните събития отпреди 100 години робува на невярна информация и изопачава историческата истина. Македонският публицист подчертава, че по онова време населението на Вардарска Македония е било свободно и се е сражавало на страната на Царство България и Централните сили срещу Антантата, в която са били Руската империя и нейният съюзник Кралство Сърбия. „Историята казва, че по това време ние бяхме свободни, повечето от предците ни бяха офицери, подофицери и войници в Българската царска армия на Солунския фронт, а техните потомци и до днес живеят тук, на македонска земя, и много от тях в Прилеп. Когато нашите майки и баби отиваха на гробището за Свети Дух, те оставяха хляб, сладки и преливаха вино върху плочите на входната врата на гробището, като казваха: „мъртвите германски деца и български войници“!“, пише Владо Перев. „Не е ясно дали посланик Сергей Баздникин лекува своите „български комплекси“ поради членството на България в НАТО, или не може да преживее, че вече го няма Варшавския договор... Припомняме на посланика, че България и Русия се сражават един срещу друг по време на Първата световна война на два фронта, Добруджански и Солунски, а Руският флот многократно обстрелва Варна, перлата на Черно море“, заявява още македонският журналист. По време на Първата световна война малко известен факт за широката българска общественост е, че Русия изпраща армия на Солунския фронт в помощ на англо-французите и остатъците от разгромената от българите сръбска армия. Тези руски части се бият срещу нашите войници и германски съюзници повече от две години.

БРАВО ! ЕЙ ТАКИВА КОМЕНТАРИ ИСКАМ ДА ВИЖДАМ - ИСТИНАТА!

путларах акбар... само че лъжеш! руска войска в Македония воюва срещу България... що не го провериш?

Дядо ми казваше: "Нерде град, нерде Багдад"..

Кримския мост нямаше да стане... стана. Северен поток беше невъзможен технологично... стана. Южен поток нямаше да стане... стана. Само едни с де.илни политици-тикви ще плащат турска надценка. Еххх, мъко моя еврогейско-соростутска, не е лесно да си политкоректен и психически здрав в наши дни. Добре че лудниците са почти нацяло затворени, че иначе половината ни атлантически съвет вече да прибран и преоблечен в ризки без ръкави.

„...Германия и САЩ ще инвестират 50 млн. долара в украинската инфраструктура...“. Някое украинско баце вече ги е разпределило.

_stankow

Това са смешни пари. Благодарение на СП-2 Германия става гланият газов хъб на Европа. Холандският се затваря, Италианците ги прецакаха (не се пусна Южен поток). Германците печелят хем сигурни доставки, хем стотици милиарди от търговията с газ за цяла Европа. Та 50 милиона са точно по едно евро, един хамбургер за всеки един украинец. И нас германците са ни работили така. С колко ни обезщетиха за нарязаните 4 реактора ? Сега ще видите и за затворените мини Марица-Изток как ще ни "обезщетят". За справка - в Марица-Изток има 1.2 милиарда тона въглища. Планирани са да се иззвемат до 2060-та година. Ако ги затворят догодина (натам върви), 1.2 милиарда тона остават в земята. Това са едни 40 милиарда лева. Или 20 милиарда евра. И като ни дадат една компенсация от 100 милиона - ти да видиш ! Кон за кокошка !

Не ги ПРЕЦАКАХА италиянците, а ги ПРЕЦАКАХМЕ... ние! С простотиите си по ЮП... После защо не ни обичал никой. Но айде, това е друга тема

Политика Економика не тика ! Нека газта върви по потоци , а не през Рекетращи Маймунски Държави ! Еврей каза че живеещите столетия Българи в Украйна , са неместни , местни Евреи , Укри и Татари ! Ега ти Държавата !

На мен, на Майора, на Ото Скотцени, на Павел и други от гей дружинката този поток много ни бърка отзад, освен новодошлите афганистанци.

Щерев съм.

Това е Икономически ПРОЕКТ , стига с тази Тъпа политика ! Не видяхте тези купени Геюве от ДЕКВР вдигнаха цената на Газта в България -това Политика ли е , или поредно Ограбване на Българския Народ ? Никой не Говори че , Българите в Украйна са втора Ръка Хора , защо мълчите ! Джипко Бибитко също ни остави без евтин Газ , Мамицата му и изрод ! Стига с тази тъпа Политика !

Та нима в С.Македония, Сърбия и Гърция българите са нещо друго?

Сега решавам водопровода в къщи икономическо оръжие или политическа бухалка на ВиК е? Мисля да го режа и да сключвам договор с Девин да ми носят бутилирана вода. Ама още се чудя щото ще ми бъде мно-о-ого несгодно!

Поръчай си вода директно от Америка. Цената ще е x10-20, но пък водата ще е наистина демократична! Дебилите от прибалтика така мислеха да правят, ама май даже и дебили като тях се отказаха.

_stankow

В Девин кметът не е ли от ДПС ? Не можете да правите коалиция с тях, нали знаете, в момента не е полит-коректно !? :) Мийте се в леген, но не се поддавайте на шантажа на тази партия ! ;)

Манипулативно или тенденциозно заглавие решете сами :). При така поставен въпроса дори няма смисъл да се чете май съдържанието е ясно.

Едната държава може да предостави евтин газ. Другата има нужда от газови ресурси, за да поддържа производството си. Ако не бяха задокеанските окупатори, този проект отдавна да е завършен. Така че политизирането на проекта става единствено, за да могат САЩ да се опитат да пробутат скъпия си втечнен газ за Европа. Но не им се получи.

обяви Русия за агресор,а сега иска газ и такси 6 млрд.д. Боклуци....

Путин сам призна, че РФ е агресор и дори се подписа на съответния документ. Така,че не нужно никой нищо да обявява.

SU-152

Абе нещо спряха дани ни пробутва претоплената манджа за "клетите бежанци, бягащи от сатрапа Асад" ...................... А Мадуро? А Либия как е? Афганистан,талибаните владеят 90%....... Мордор? Беларус е трън в гащите на САЩ........ Та захапахте сега Северен Поток................

SU-152

Алууууууууу минусджията...................... Ако искаш дай нещо за експлоатацията деца в мините за уран и колтан в Мали или Конго,нали сте демократи.

И двете. Даже 3 - природен ресурс който се ползва от човечеството. 99% от хората са непособни да резберат че почти нищо в живота не е черно или бяло а най различни отенъци от сиво. Като с Ковид - природно явление което обаче се използва от различни сили (частни и държавни) за постигането на най различни цели. Северен Поток носи необходима за хората газ, но паралено с това се използва от всички страни както за икономически рекет, така и като политически.

То ако иска да рекетира, Русия ще го прави и с наличните трасета, просто спира доставките. Ревът е голям че се пипат на байдан посредниците в Украйна и Германия си осигурява независимо трасе за газ, без тях.

George Friedman: why USA will be always enymy of Russia - горещо препоръчвам на всички да гледат речта на този човек в ютуб.

СП2 не е икономичиско оръжие, не е и пол.бухалка. СП2 е обективна необходимодт за момента. САЩ и НАТО вече са на границата на Русия, Украйна ще стане член на НАТО, то е от ясно по-ясно. СП2 е удара на Русия по Украйна. На този етап е така, това е обективната истина. СП2 ще тръгне и ще работи защото трябва на Германия, никой в т.ч. и САЩ не могат да го спрат и това го знаят всички.

"СП2 е удара на Русия по Украйна." - Може ли да ни обясните, защо и с каква цел е този "удар"?

Хем не е оръжие и бухалка, хем така руснаците наказват Украйна. Нещо не си в час

Имам въпрос. Транзитните такси кой ги плаща: Газпром или крайния получател. Това ми е интересно.

Питай Милер.

за въпрос? Естествино, че ГАЗПРОМ ги плаща на Украйна! За какво плачеше Зеленски преди месец като девица за ....? Той нали сам обясни, че без приходите от транзитни такси за газопренос той нямал с какво да плаща и да издържа армията си!

Предполагам са разделени и се плащат и от двете страни. Въпросът е защо европейския потребител да плаща по-скъп газ, само и само Украйна да получава пари от въздуха?

_stankow

Транзитните такси натоварват крайната цена при клиента. И ги плаща, разбира се клиентът, крайният във веригата. Плаща ги на производителя, той ги плаща на транзитьора. За себе се задържа стойността на произведената газ, това му се полага. Та от преноса на Русия не ѝ става нито топло, нито студено. Парите на германците отиваха в Украйна. Сега, когато западняците ще си пренасят газа по тяхна (наполовина) тръба парите за преноса пак ще ги плащат европейските потребители, но ще остават в Европа. За сметка на Украйна. Та Европа прецаква Украйна, не Русия.

Е ако е оръжие или бухалка, значи е руско-германско такова/такава, защото защото Меркел със зъби и нокти го брани, да не говорим, че участват и австрийски и френски компании, че даже и англо-холандската Shell

Меркел брани със зъби и нокти физическото си оцеляване - точно както Борисов и нашия поток - със снимките от спалнята му му беше казано - " Никой не те пази - можем да внесем всичко - както реквизита с пачките и кюлчетата, така и това с което да те премахнем физически! Ако обърнете внимание на разположението във времето след като излязоха снимките за 4 месеца тръбата беше готова и в момента тихомълком си работи без Борисов да е рязал лентата, както много обича! Но спаси главата - другите , като по-цивилизовани само го свалиха от власт!

Ако Русия се съюзи с Германия и после се прикачи и Китай, просто Щатите стават излишни.

https://www.youtube.com/watch?v=Ilj1eVURKVA

Бе Тя Русия се съюзи с Германия и стана втората световна война. При третата всички ще са излишни. Но тъпаците като тебе и сега са излишни.

"Северен поток 2" - Икономическо оръжие или политическа бухалка", нито едно от двете, не може ли да е просто икономически проект между 2 държави? защо трети държави си врът носа като не са част по договора? да си гледат работата и да не се месят

Защото те така са свикнали - да си пъхат пъпчивия грозен нос навсякъде. Лицемери!

Защото на Путин по едно време му стана навик да "върти кранчето", включително и на България и да бърка геополитиката с бизнеса. Поигра си на Господ и се наложи малко да му набият хубота. Сега ще внимава.

има кранче върти, няма реве като кравар

Бе тия руснаци нямат срам. Непрекъснато искат да дават повече и по-евтин газ на Европа!

А къде другаде ако не в Европа? Кой друг ще го купи, ще ни кажете ли?

Китай, Южна Корея, Индия! За натам те отдавна изградиха газопроводи!

САЩ сън не ги хваща, че Русия снабдява с газ Европейската икономика :)

Мунчолиадата е като олимпиада !!! Но без победители !!!! Губещи са всички българи. А мунчо е тъп и злобен фигурант на Божков

Най-добре е руснаците да дават газта по северен поток на половин цена, а през Украйна без пари и цялата печалба да отива в бедните украинци. Европа и щатите пък ще въоръжават укрите безплатмо за да тормозат руснаците. Само така тръбите няма да будат бухалка и хохлите ще си останат на руско отглеждане.

Това е конкуренция. Сега чакаме изграждането на американски поток.

Schilo

Укрите направиха от газа политика. Да си сърбат попарата.

А руснаците вместо политика напарвиха война, ще си сърбат попарата.

И двете, дядо попе!

Мунчолиадата е като олимпиада !!! Но без победители !!!! Губещи са всички българи. А мунчо е тъп и злобен фигурант на Божков

Schilo

Май пишеш там, където отвориш без да четеш?

Ама руснаците насила ли ще дават газ по тръбата? Дори без да си плащат жертвите?

Как може да е бухалка откриването на още един магазин в района ти? Като не ти харесва, отиваш в другия. Бухалка е да не дават да се откриват нови магазини. Ама ще го научим по трудния начин, като започнем да плащаме през зимата газ по 700 $ (сега е само 500 $).

Що за дезинформация! Що за профанско заглавие!

какво очакваш от ДИРника на Моника Станишева :)

Какво очакваш от либерастка медия

Значи е добре за Украйна да транзитира руски газ за Европа, но не е добре за България или Германия да транзитира руски газ за Европа?! На Германците могат само да им го издухат, но нас ни отрязаха Южния поток, че да продължаваме да пълним гушите на укрите. Но Ердоган им взе транзита и никой не може гък да му каже! Те това е геополитиката и ние с подлоги като нашите управляващи винаги го духаме и продължаваме да сме дриплювците на Европа!

Ще се направи южен покон, през България пак ще минава газта, а ние понеже сме добри без пари ще го транзитираме.

Дали сме добри, зависи от управниците. Като си избираме мишки, ще лягат на всички. Бази без пари, транзитиране без пари, избеглици за Ердоган - пак без пари. А продажниците ни разделят допълнително, като дуднат само за руската опасност.

По - долу ти написах защо Газпром няма да строи нов тръбопровод към Европа. Също така защо вероятно и друг инвеститор едвали ще се заеме с тази задача. Нужда и икономически смисъл има. Политическата воля обаче не е на лице. Проекта три морета който се споменава в стаията е направен с цел да се обединят всички държави граничешти и близко до Русия и да бъдат подложени на натиск за да не се допускат нови енергийни проекти свързани с Русия. Както например новата атомна централа в Унгария.

Моята преценка е, че ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА. Ако германците нямаха интерес от СП 2 - нямаше да инвестират и да искат да зароботи. Разбира се, всяка една задача, за да е ефективна, ТРЯБВА да изпълни минимум 2 цели за да е успешна или освен финансова тая тръба изпълнява и геополитическата си цел, обаче го написах в началото - ИНТЕРЕСА (финансовия) КЛАТИ ФЕСА.

А нашия фес кой го клати че да си защитаваме интереса? Защо ни отрязаха Южния поток, та сега пълним гушите на турците?

Нашите си интереси би трябвало да ги защитават "народните" ни представители. Защо не ги защитават - за това трябва да се иска ПРЯКА и ПЕРСОНАЛНА отговорност на хората от управлението, което го е допуснало това.

Много вярно! Само да припомня че Орешарски на своя глава спря Южен поток под диктовката на двама американски сенатори, без въобща да пита Народното събрание! Това не е ли превишаване на пълномощията водещи до огромни материални щети на държавата? В нормална държава Орешарски щеше вече да е в панделата за това си престъпление!

Егаси манипулативната статия. А че Украйна ползва монополното си положение за пренос на газ за да извива ръце, нещо ни се споменава?!

Естествено и двете! И който не го разбира,по добре да си купи два метра капронено въже,калъп сапун и да се огледа за някой по-здрав клон. Ще освободи от мъки и себе си и околните.

Това заглавие директно от Козяк ли го зададоха?

Украйна за Русия е подобна на Македония за България, но докато Украйнците получават милиярди за транзит, ние ще губим пари от “Турски поток”. Как става това, само ГЕРБ знае.

Споко, руснаците не са се отказали от южен поток, свършват със северен поток и почват южен отново. Компресорите за газта с Турция са реверсивни - може да помпят газ в обратна посока към Турция. Газта ще минава там където е най-евтин транзита. Тръбите които пускат са като пипала на октопод.

Не вярвам в Газпром да са такива глупаци че да настъпят същото гребло още веднъж. Дори и да се построят нови транзитни газопроводи през морето или през някоя държава няма да е с участието на Газпром. Това което казваш е възможно, но веротно няма да се случи защото кой инвеститор ще построи газопровод пълен само 50% от капацитета. Повече не позволява третият енергиен пакет на един доставчик. В Русия за момента само Газпром доставя тръбопроводна газ. Останалите потенциални компании Новатек, Лукойл и Нефтогаз които не разполагат с тръбопроводи и разчитат само на LNG. Тъй че ще се стигне до проблема който имат СП1, СП2 и Ямал. Макар че Ямал и СП1 работят много преди третият енергиен пакет и той не би трябвало да ги покрива. Но Полша с вродената си любов към Русия настоя и те да бъдат включени. И не ги мислете украинците те имат договор до 2024 и вероятно продължение след това. В момента Поляците подържат Ямал без никакъв транзит. Тоест всички разходи по подръжката му са им загуба.

" "Северен поток 2" - Икономическо оръжие или политическа бухалка. Решете сами " ... Много тенденциозно, няма я дилемата от това заглавие. Всъщност Русия работи в интерес на икономиката си, това е положението! Както и САЩ, и всяка друга държава. Но САЩ го правят грубо и непазарно.

Много точен коментар! Браво!

Всички се борят газа да минава през тях, а сега за голяма част отпада през Украйна и Полша, и затова толкова реват от тези страни. Само България бе неадекватна за Южен Поток и се остави на външният натиск.

Статията е абсолютно политическо коректно дрънкане на глупости.

Нито едното, нито другото!

По тръбите могат да пуснат газ с новият щам на ковида...