Облекчиха правила за производство на зелен ток за лично потребление

По този начин ще се даде възможност за ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прието е за 5MW, нищо че е уж за лични нужди. Големите си имат лоби и се подготвят да инсталират уведомително, после евентуално вратички за продажба. Някои селективни колектори за топла вода греят и при облачно време. Заемат много по малко площ при една и съща мощност. Но имат повече компоненти: помпи, тръби, фитинги, управление с датчици. Фотоволтаиците са по скъпа инвестиция, заемат много място, но дават ток за всички консуматори, а не само бойлери. Най добре е комбинация от двата вида, ако можете да си го позволите.

И защо ти трябва панел за ток че и бойлер на ток като по ивтино е слънчев колектор и бойлер.Колектора от най добрите с специална течност а не вода е много по добър от панела с тока.

За топла вода е по-добър, ама за хладелник, телевизор, компютър и т.н. по-добре е фотоволтаик

5 MW ili 5kw, че трудно си представям 5 MW за лична употреба.

К'во да ги правиш?!Неграмотници...

Вързан си в мрежата и 5-те мегавата ги даряваш на бедните

Да ще ги уведомя разбира се - да дойдат да си закрият партидата и да си разкачат кабелите.

От 4 години имам един 250w панел на терасата с микроинвертор ongrid... Каквото произведе, го вкарва в мрежата и изразходвам на момента, ако нямам толкова консумация - отива в енергото, а те за "благодарност" ми го фактурират все едно съм го ползвал.... Никой не е дошъл да ми прави проблем за това. Сега трябва да ходя да ги уведомявам ли ??? Айде нема нужда!

Слагате си панели на покрива и подавате тока директно към бойлера. На бойлера слагате допълнителен нагревател, изчислен за тези панели и напрежение. Оригиналните нагреватели на бойлера си остават. Така ако има слънце в бойлера имате топла вода. Ако няма слънце може да включите на ток от мрежата. Двете системи - мрежата и панелите с допълнителния нагревател изобщо не се свързват електрически. Не ви трябва да уведомявате никой и никой не може да ви иска данъци и такси. Ориентировъчно мога да ви кажа, че ако инсталирате панели с мощност 1 кВт, те ще ви произведат за една година около 1100 кВт/ч. В описаната система не ви трябват акумулатори и инвертори. Така системата е по-евтина, проста и лесна за изпълннение. Не изисква почти никаква поддръжка освен поизмиване на панелите от прах.

Само внимавайте да не си прегреете бойлера и да се гръмнете. Използвайте прекъсвач подходящ за прав ток със съответното напрежение. Това второто е за да не си запалите къщата.

Вече е направено с един краен изключвател по темпеература и сработва добре.

Нагла лъжа много нагла. До сега за панели на покрива които са само за лично ползване никой не им дължеше никакво уведомление. Сега облекчават този "ужасен" режим до уведомителен, тоест вече си длъжен да ги уведомиш!!!

И този закон е писан от лаици! Това нарочно ли е или толкова си могат!

Това е добре, обаче трябва да се опрости и процедурата за изкупуване на излишъка.

Тука успяха да бръкнат в джоба на монопола. Харесва ми. Всеки си строи слънчеви панели и държавния ток намалява. Браво

Глупости. За да внася ток в мрежата трябва да е поне фирма. И да плаща на счетоводител. Изобщо, това е една коляма трампа.

Не е нужно. Можеш да даряваш тока на енергото, а може и да ти го плаща на миксова цена, като автоматично ти удържа 10% данък, който после внася в държавата. Нито трябва счетоводител, нито да си фирма

След като произвеждам и консумирам в имота си имам ли нужда от достъп и пренос и защо трябва да общувам с електро-разпределителното предприятие?

имаш нужда ........ защото, Митенце, като огасне "тока" от ФЕЦ ще се наложи да се захранваш от мрежата.......... ОЩЕ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ТОЧНО СЕ СЛУЧВА, НО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ/ВИДИТЕ/УСЕТИТЕ ДО 2г..................

Бай ганьо е експерт по всички теми. Иска да се откъсне от мрежата и да е гъзар, ама като се скрие слънцето и се сблъсква с реалността колко е проСт

Ехее ти си две години напред браво хахахах, къде изскачате такива бе.

Това е добре: по-малко бюрокрация за нещо което така или иначе ще си инсталирам и платя сам. Интересно че е имало: все едно да ми искат да си регистрирам електрическия бойлер в енергото ;)

Жоркооооо, не ги разбираш нещата, моето момче....... ... само едно ще кажа - "токът" е акцизна стока....... и др. и др. .......... па си тури 50 бойлера у дОма :)

Турил съм отдавна и още чакам енергото да кажат нещо ама те си имат друга раота

По твоята логика и на батериите трябва акциз.

И какво като е акцизна, като за домашно ползване акциза е НУЛА? Във фактурите си пишеМ ....Акциз (0,00 лв./МВтч) за акцизен период 04.2022 ....