Лена Бориславова: Трябват ни между 12 и 20 танкера с газ на година

Цените ще бъдат 3-4 пъти по ниски от тези на европейската борса, твърди началникът на кабинета

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва да пораснеш още малко !!! Явно образованието вече не е критерий!

Тая проста ли е или на проста се прави ние тия танкери няма какво да ги правим тъпата им идея е Гърция взима танкерите а на нас ни пуска руски газ уловката е, че това може да стане само с разрешението на Газпром много са зле тия

Леле-мале, тази и от танкери взе да разбира. Също като Киро, дето рече, оня ден, че танкерът, който щял да пристигне на 23.06, бил вече тръгнал. Може, ако е на гребла. Иначе няма как да пътува 40 дни.

Абе, вие там в правителството да не смъркате заедно с киевския наркоман?

Абе що не питам тия американци дали нема да ми продадат някоя колица поне на двойно по-евтина цена, че тука много поскъпнаха.

Някой няма ли да обяви поне приблизителна или ориентировъчна цена,защо такава секретност и мъгла,та нали като крайни потребители все тъки ще разберем какво ще плащаме,от кого се крие всичко??????явно пак ни прецакват нашите родолюбци

ТРЯБВАТ МИ ОТ 12 ДО 20,000 ЛВ.НА ГОДИНА

и спекула с цел ограбване на изстрадалият български народ. Ние нямаме оръжия като САЩ и Русия, но Бог гледа!

Между 12 и 20 пъти седмично е препоръка на сексолози за да не те сърби .... , моме да не си се объркала нещо ? Едно е танкер а другото е ...при повече фантазия може да се оприличи с танкер, който влиза пълен а излиза празен , ама чак пък толкова?

Газ от САЩ 3-4 пъти по-евтино от Европейската борса . Но ако решим да ползваме ток от АЕЦ - Козлодуй - вече не може трявба през борсата.

"Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром". " Какво да коментираме? Тук безхаберието е уникално! Ако Румен Овчаров е видял това, сигурно се е хванал за главата. Тази млада жена е тотално некомпетентна по темата. Ясно е, че не е специалист. Никой не ти забранява обаче да се информираш малко по темата преди да говориш небивалици. Никъде по-света няма втечнен газ, който да е по-евтин от газа по тръба!

Странно... На други места пише, че газта ще е 3-4 пъти по-ниска от на европейските борси. А тук е написано "...от договорените с "Газпром". Има разлика. Огромна. На борсите се продава по спотови и фючърсни цени., които са 3-4 пъти по-високи от договорните. Тези яко се осират тези. Нищо, ще видим.

Има статия в Bloomberg от вчера, че Еврпейската комисия разработва план как да се купува руски гас и да се плаща в рубли без да се нарушават санкциите ,, EU Drafts Plan for Buying Russian Gas Without Breaking Sanctions''. Накрая нашите умници ще излязат най-тъпите.

Тази плиткоумната каква трева е пушила бе?

В интерес на истината: днес пристигна фирмената ми сметка за ел енергия - сумата е по-ниска от очакваната. От януари месец насам минах през 68ст. , 55ст. за квч,а днес виждам,че плащам по 45ст.

А есть ли в Болгарии порты, способные принять такие газовозы, инфраструктура спрсобная принять такой газ??? Это очень сложный механизм, не будет легко и быстро. Будь тот газ из штатов хоть в сотню раз теплее.

Есть такой терминал. Жопа американская називается. Конечно, нет!

Щом стигнахме една секретарка да ни обвснява броят на необходимите танкери съвсем сме я закъсали !

Най добре е да се докара газ от Юпитер нищо с Нищо сложно една тръба и готова...!

Природният газ от Русия е смес от въглеводороди метан СН4, етан С2Н6, пропан С3Н8 и незначителни количества по-тежки въглеводороди - пентан С5Н12, хексан С6Н14 и други. Основните продукти при изгарянето му са въглероден двуокис и водни пари. Топлината на изгаряне на руския природния газ е 34 MJ/m3= 9 kWh/m3. LNG от САЩ е 97% метан и от тук идва разликата в калоричноста която е 55MJ/m3.

Американският газ бил по-калоричен и по-евтин, а мустаците отново били на мода.

LNG има плътност от около 480 kg/m³ и брутна калоричност от около 55 MJ/kg. Руската газ има брутна калоричност (T=20°C, calorific value = 35.5 MJ/m³ = 9квтч. За това е правилно газа да се смята в МВтч. Природният газ може да бъде втечнен чрез процес на охлаждането му до 260 °F (162 °C ), което намалява обема му 600 пъти, което го прави транспортируем с контейнерен кораб. Фактът, че транспортирането на природен газ във втечнено състояние с контейнеровоз води до загуба поради изпаряване по пътя, допълнително усложнява и фрагментира ценообразуването. Тръбопроводният газ също се губи по време на транзит поради неизбежни течове по тръбопроводи.

То няма толкова в движение.... Колко е пътя от ССащ до нас? Какво ще каже Грета вече дала ли ви е зелено на това екологично решение? Не е ли по добре да купите за леко по ефтино турска гас от Русия?

КАТАР вади ГАЗ от 12.000 метра и са МИЛИАРДЕРИ В бг ,румънска,турска,украйнска акватория ЧЕРНО МОРЕ ГАЗа е само на разстояние 2000-3800 метра тоес от 4-6 ПЪТИ по малко разстояение от КАТАРския Румъния вади много ГАЗ само на 8км от БГ териториални води Турция вади газ на границата на блок ''Сакария;' и Йан Аспарух'' А БЪЛГАРИЯ ЛИЖЕ ДУПКИТЕ на рускО-ХАЗАРСКИТЕ ГАЗови олигарси от ГАЗпром и ЛУКойл и НЕ смее да се протИвопостави на РУСКИТЕ КРАДЦИ в МОСКВА И ОБРИАТ БГ ГАРАЖДАНИ НА ГЛАД И ЛИШЕНИЯ ТРУДНОСТИ

На България и трябва здраве най вече а не компенсации снощи ги яде семейството ни остана малко и за вас когато решите заповядайте

Ленчето май се е объркало с броя партньори, които е имала миналата година. Броя е неточен поради алкохолна амнезия ама горе-долу.

Втечнения газ е изчистен от азот, СО2 и серни съединения докато руската газ е пълна с боклуце. Така калоричноста на втечнения газ е 50% по висока, което неутрализира загубите при втечняване, изпаряване и пренос.

Корабите Q-Flex и Q-max, разработени от Qatargas, имат товарен капацитет, вариращ съответно от 210 000 m3 до 217 000 m3 и 263 000 m3 до 266 000 m3, а от 135 000 m3 (Thomas and Dawe 2003) на старите танкери. Процесите на втечняване, транспортиране на LNG и изпаряване определят загуби около 50% от общото количество. Ако поръчаме 135 000 m3 плащаме 145 000 m3 газ на днешна цена 25 долара за Мвтч. От един танкер получаваме 75 000м3 газ на цена 50 долара за Мвтч = 90 лв + 2,5 лв акциз, +18лв ДДС = 110лв за Мвтч , а до сега руската газ се продаваше на 146лв 2,5 лв акциз, +30лв ДДС =190лв за Мвтч. Това са двойни цени. В България се употребяват 2,2милрд м3 газ за 2019г. При внос от Азербайджан на 1милрд м3 газ ще ни трябват 12 малки танкера от САЩ, като калоричноста ще е 30% по висока от руския газ.

В една пазарна икономика няма такива филми, някой да ти продаде нещо на цена в пъти по ниска от пазарната. И аз търся някой да ми продаде едно килче злато на цена тройно по ниска от тази на борсата, но няма.

От хиледи години АРАБИ и ТУРЦИ прилагат схемата ''МУСТАФА''/На арабски ЗАЛИВАНЕ на пазара с безобразно НИСКИ цени на стоки ,така залятия с евтина стока пазар ФАЛИРАТ конкурентите вув бизнеса ,Когато ФАЛИРАТ главните конкуренти отново вадят СТОКА но този път я предлагат ДВОЙНА цена ,а после и ТРОЙНА и така с 1 удар убиващ конкуренцията и правиш двойна печалба/ МУСТАФА-на арабски ЗАЛИВАМ,НАВОДНЯВАМ,ПОДЛИВАМ ,РАЗРЕЖДАМ

Това на цигански се нарича "дъмпинг".

Лена, не ни трябват танкери за газ, защото: Ние нямаме нужда от помощ, защото Киро шантажа ще открие сметка в рубли в Газпром, и руснаците ще пуснат отново газта. Още утре! И двата кораба с втечнена газ си ги задръжте, не ни трябват, защото много замърсява природата! Искаме си евтината руска газ по газопроводите! Газта да се плаща по схемата на Газпром, и няма проблем. Няма смисъл да се мъкнат до Вашингтон да харчат парите на данъкоплатците. Ако искат да се разхождат, да си плащат със собствени средства. И Киро шантажа, внимавай какво ще говориш, да не забъркаш пак някоя каша, антибългарска. С нетърпение чакаме оставката ти, а ти все още се правиш на лидер. Що за гьонсурат си ти, заедно с другите клоуни? След като Русия спря газта за Полша, тя започна да купува пак руска газ, но с реверс от Германия. След като спряха газта и на Германия, Полша започна да купува пак руска газ от Италия и Франция с виртуален реверс. По последна информация 20 страни от ЕС са си открили сметки в рубли към Газпром, а 4 от тях вече са извършили плащанията в рубли. Така че единствено България е без газ и алтернатива в момента. Втечнения газ, който споменават, е скъп, и силно замърсява природата, така че не е за предпочитане. Турците, гърците също купуват руска газ, но ако решат да ни дадат от нея, ще е с надценки. Така че единствения разумен вариант е Кики и Кокорчо да се извинят на Путин, и светкавично да открият сметка в рубли към Газпром. И проблемът е решен. Путин каза, че ако се извърши плащане, ще пусне отново газта. Това е най добре за народа, а ако американските подлоги и еврогейове не го направят спешно, да се разкарат, следващите ще го направят. И отделно има разходи за доставката на американска газ, която допълнително замърсява природата. Искате премахване на акцизите, а вдигане на ДДС. Прехвърляте от единия джоб в другия! Позор! Оставка!

отговора е нещо от рода: ще нитрябва , ама може и да не ни трябва. А иначе не разбрахте ли , че плащаме само превоза , а американците ни го дават без пари , ей така за милите ни очи. То затова я докарваме цената около 4-5 или 10 пъти по ниска.

Дойдат ма Косматке?

Ще яде боб и ще ги изпърди.

Аз конкретна крайна цена не видях и не чух, а вие?

Прикзват глупости и сами си вярват.

Между 12 и 20 танкеро , мноооого точно :)))

ЛЕнче ТРЯБВА само да използвате НЕизчерпаемите ГАЗови запаси в акватория на находище ''Хан Асрух'' в ЧЕРНО МОРЕ и ГАЗХИДРАТИТЕ и сероводорода на нашето море Българска работа ;ВОДА ГАЗИ ЖАДЕН ХОДИ и с водоноски от САЩ я доставя тиуй е вашта работа .КУХИ парчета сте язък че сте учили в Харвард липсва ви информация и инжинерна мисъл интелект На сайта на американския геоложки институт ИМА ГАЗови картии ГАЗовите находища на БЪЛГАРИЯ Отворете сайта и ВИЖТЕ че под КАМЧИЯ се НАМИРА НАЙ-ГОЛЯМОТТО БГ ГАЗово находище Чуйте турската преса и турския външен министър че в акватория ЧЕРНО МОРЕ на 150км от СОЗОПОЛ им залежи над 400 МИЛИАРДА КУБИКА ГАЗ

Знаеш ли какво струва това?!

Че тия са завършили Харвард? А може би са ги учили на "Магурата". Начинът им на мислене е като на ченчаджии - фараони.

тази булка си мисли, че е във форума на БгМама и си дрънка празни приказки.

В бг мама има доста адекватни писания.

Абе кви танкери я бият по главата тая харвардска шматка, кви 5 лева???!!! И за умствено изостанал е ясно, че преносът по изградените вече газопроводи е много по-евтин от бавния превоз с танкери + горивото за тях + разходи за екипажа + такси за пристанищата + такси за разтоварване и съхранение и т.н.! Най-много да излъже бабите на село!

Но не и за България.

На теб ти трябва акъл в големи количества. С тези изказвания показваш, че имаш акъл на амеба.

Какво е семейното положение на копейкин бе?

Омъжен

Не е истина Мунчо Коремното какви невнятници ни докара на власт!!!! Не е истина!!!!

Това управление е от Америка не е от президента

Тая няма представа какво приказва.

Всяко чудо за три дни!!! Утре ще започнат друго да говорят,а това все едно никога не е казвано.И същевременно искат производителите да работят с нормални Затова Всеки се спасява поединично както винаги у нас.Пък тия си мислят,че с тях започва света.

…ни трябват други управляващи … А вас да не ви виждаме повече!

Абе какъв енергиен или газов “експерт“ е пиклата Лена - недоносче-адвокатче на 30-32 години, да питам аз?!!! Аре бегай оттук ма, мустакесо!!!!

Е нали прай чекии без ръце.

Идеята е да се лъже с надеждата руснаците да паднат и като паднат да клекнат. Обаче, не паднат ли те, ще паднат лъжите, защото зимата ще има яко глад и студ. А с глада и студа ще дойдат и камъните...

Лена, не ни трябват танкери за газ, защото: Ние нямаме нужда от помощ, защото Киро шантажа ще открие сметка в рубли в Газпром, и руснаците ще пуснат отново газта. Още утре! И двата кораба с втечнена газ си ги задръжте, не ни трябват, защото много замърсява природата! Искаме си евтината руска газ по газопроводите! Газта да се плаща по схемата на Газпром, и няма проблем. Няма смисъл да се мъкнат до Вашингтон да харчат парите на данъкоплатците. Ако искат да се разхождат, да си плащат със собствени средства. И Киро шантажа, внимавай какво ще говориш, да не забъркаш пак някоя каша, антибългарска. С нетърпение чакаме оставката ти, а ти все още се правиш на лидер. Що за гьонсурат си ти, заедно с другите клоуни? След като Русия спря газта за Полша, тя започна да купува пак руска газ, но с реверс от Германия. След като спряха газта и на Германия, Полша започна да купува пак руска газ от Италия и Франция с виртуален реверс. По последна информация 20 страни от ЕС са си открили сметки в рубли към Газпром, а 4 от тях вече са извършили плащанията в рубли. Така че единствено България е без газ и алтернатива в момента. Втечнения газ, който споменават, е скъп, и силно замърсява природата, така че не е за предпочитане. Турците, гърците също купуват руска газ, но ако решат да ни дадат от нея, ще е с надценки. Така че единствения разумен вариант е Кики и Кокорчо да се извинят на Путин, и светкавично да открият сметка в рубли към Газпром. И проблемът е решен. Путин каза, че ако се извърши плащане, ще пусне отново газта. Това е най добре за народа, а ако американските подлоги и еврогейове не го направят спешно, да се разкарат, следващите ще го направят. И отделно има разходи за доставката на американска газ, която допълнително замърсява природата. Искате премахване на акцизите, а вдигане на ДДС. Прехвърляте от единия джоб в другия! Позор! Оставка!

На теб селска бургио ти трябват ДВА ТЛЪСТИ ДЕБЕЛИ танкера в хралупата и може и да ти окапят мустаците. Тез танкери дето ги мечтаеш ще ти влязат на петорна цена понеже си от протектората на колонията и имаш много манги. Катастрофата на едни невежи прокажени проститутки

Трябват ни нула танкера с газ, завинаги.

Блазе ни - от юни цената на газа в България пада 3-4 пъти, според изказването на Лена Б. Значи, ако от КЕВР не обявят поне 3 пъти по-ниска цена на газа за юни, оставка на Л.Б. и всички други лъжци от ПП. Ама няма как да не отбележим, че ние сме гениите на ЕС - онези глупаци от Западните части на ЕС откриват сметки в Газпромбанк, докато наште гениални политици ни уредиха с 3-4 пъти по-евтин американски шистов газ. Тези наште държавни администратори чуват ли се какво говорят, или смятат, че ние до юни ще забравим техните налудничеви обещания?!

На Ленчето какво точно ѝ е семейното положение

А на копейкин?

Като я гледаш на какво изглежда, само едно може да е онуй положение.

Партер!

В интервю с Любомир Денчев, бивш директор на Булгаргаз, обяснява ясно и точно колко танкера са необходими: Да започнем с аритметика за възможностите с втечнен природен газ (LNG). Приемаме, че годишното потребление на България е 3 200 000 000 куб.м. За доставка с един танкер плащаме 141 600 000 куб.м природен газ. При втечняване има загуби от 25% т.е. 106 200 000 куб.м природен газ, които се превръщат в 177 000 куб.м втечнен природен газ. Толкова превозва един танкер от типа, с който работи Ревитуса. По време на транспорта има загуби от 5%, тоест, остават 100 890 000 куб.м природен газ. При регазификация загубите са 15%, тоест стават 85 756 500 куб.м природен газ. Дори да приемем, че с азерския газ ще се осигуряват 1 млрд.куб.м (което е доста съмнително, поради ред причини – например, противоречивите сигнали за момента на пускане в експлоатация на новата междусистемна връзка с Гърция) за една година ни трябват още 2 200 000 000, разделено на 85 756 500 е равно на 26 танкера. По 1 танкер на 14 дни. Как ще се осигурят непрекъснато и равномерно такива „спот“ доставки без дългосрочни договори е друга деликатна тема. Допълнително трябва да се запълни хранилището в Чирен с около 400 000 000 куб.м, т.е. трябват още 5 танкера. Станаха 31. По отношение на цената: добре е политици и експерти да престанат да цитират цени в различни мерни единици, като освен куб.м се употребяват и МВтч и MMBtu, защото това само обърква потребителите. Реалността е следната: на „Хенри хъб“ (САЩ) цената в момента (това е важно да се подчертае, защото дори в рамките на един ден цената „играе“ с разлики от около 5%) e по-ниска от тази по договора с „Газпромекспорт“ - 814 USD за 1000 куб.м за април за България. Странно изглежда защо цената за Гърция е 650 след като е по-далечна дестинация, на Унгария 390, а на Сърбия дори 275, поради факта, че „Булгаргаз“ е избрала микс от цената на „TTF“ хъба в Нидерландия 70% и 30% от петрола и деривати на европейския пазар. От лятото на 2021 година цените на TTF и другите 4 големи хъба в Европа рязко се увеличиха (котировките за май 2022 г са за цени от 1 300 USD!) първо, поради бързото възстановяване на цялата икономика на континента (съответно увеличеното в пъти търсене) и второ, поради почти празните газохранилища, тъй като при слабото потребление за периода август 2020- 2022 г. фирмите нямаха интерес да „складират“ газ. Без да имам достъп до договора с „Газпромекспорт“ мога да предположа, основавайки се на опита си като бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“, че и в актуалния договор има клауза, която предвижда преразглеждане на цената по искане на всяка от страните при рязка и трайна промяна на пазарните условия. Цената на втечнения газ на американския хъб е 283 USD/5.05.2022 обаче далеч не включва всички разходи на доставчика за България. Към нея се прибавят гореспоменатите загуби, които я увеличават веднага с 65% (още тук става 467 USD). Допълнително се плащат: разходи за двата терминала в двата края на снабдителната верига, за застраховка на товара на танкера, а в нашия случай и за разходите за пренос на тръбопроводния газ от Русия за Гърция, допълнително резервиран за целите на суап-сделката. Отделно от това търговецът-доставчик ще реализира и печалба за себе си. И докато „Булгаргаз“ работи с нормирана печалба от 2%, то за процента на печалбата на частния доставчик няма ограничения. Слабо утешение ще бъде „пост-фактум“ определената от Комисията за енергийно и водно регулиране политически „компресирана“ цена. За разлика от тръбопроводния газ, при който съответните преносни оператори работят със съгласувани графици от годишен до часови период, разчитащите на втечнен газ потребители са изложени на редица рискове, най-големият от които е рязка промяна на цените в друг регион и съответно на пренасочването на танкерите, поради възможност за по-голяма печалба.

Само забравяш че втечнения газ е 30% по калоричен от руския