България се нуждае от от 12 до 20 танкера газ на година при условие, че получим азерският газ в пълните количества. Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром". Това заяви началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова по БНТ по повод правителствената визита в САЩ, при която бяха договорени по доставки на газ.

Правителство продължава да обсъжда допълнителни варианти за доставки с Туркменистан, Египет, Турция. Договрили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция, посочи Бориславова.

"За сравнение, азерският газ по този договор, от който са се отказали предишните управляващи, е на стойност 25-26 евро, докато в Европа е 90 евро. Вижте за каква разлика става въпрос", каза Бориславова, имайки предвид подписаните от предишното ръководство на "Булгаргаз" анекси за доставка на "синьо гориво".

Бъдещият микс ще изглежда така: азерски газ, договорен от Петков, втечнен природен газ от САЩ и разговор с други държави, които текат постоянно и ежедневно с други алтернативни доставчици.

На въпроса дали ще има посредници Бориславова отговори така: "Твърдя, че в бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на "Газпром", а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък, тогава синьото гориво ще бъде четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса".

За "Турски поток"

"Турски поток" е изключително скъп. Нека завърши проверката и ние ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е псотроен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси. Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа. "Турски поток" е строен от руски компании, които после са "дарили" превозни средства на бившите управляващи. Идеята за проверка не идва от САЩ. Проверката е с цел да се защитят националните интереси", категорична бе Бориславова.

Няма да национализираме "Лукойл"

"Правителството прави всичко, което е в интерес на България. Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - говоря за рафинерията "Лукойл". Очакваме законопроект, който да ни приравни със законодотелството в ЕС. С този законопроект ще можем да санкционираме руски граждани у нас, които са в забранителните спсисъци", каза още началникът на кабинета.

Продължава диалога с протестиращите

"Всяка форма на протест е законосъобразна и трябва да се развива. Важно е протестите да не са самоцелни. Когато насреща има предложения от правителството, трябва да има диалог и да се вземе решение, а не да се протестира на всяка цена. Няма как превозвачите да са доволни в този момент, но ние стартирахме редици мерки. За лот 7 и 9 на АМ "Хемус" няма проекти за строеж, не е купен чакъл, но има плащане в размер на 10 млн. лева за озеленяване. Нали разбирате за какво говоря. Няма проект за строеж но едни 10 млн. са платени. Ясно е, че тези пари са изчезнали и няма да бъдат върнати. Продължаваме разговорите с всички протестиращи и се надяваме на диалог", обяви Бориславова.

За антиинфлационния пакет на кабинета

"Антиинфлационният ни пакет предстои да бъде представен. Вдиганхме минималната заплата, пенсиите, детските добавки, детските градини вече са безплатни. Сега е задействана процедурата да паднат акцизите на тока и газа. Това ще отнеме около месец и нещо и това се случва. Направихме предложение и за вдигане на прага на ДДС. Правим промени. Дали трябва нещата да се случват по-бързо - да. Поставили сме си за цел да няма бедни хора в България и правим всичко вузможно в тази насока", увери Бориславова.

За коалицията: Не сме Северна Корея

"Говорим с нашите коалиционни партньори и търсим решения. С президента имаме различни визии по важни въпроси, но така работи едно демократично общество. Ако имаме единомислие по всички въпроси кабинет, опозиция, президент, общество, ще заприличаме на Северна Корея. Твърдението, че има много силен външен натиск по темата за Северна Македония не е вярно. Сега в САЩ ни попитаха само "какво става". Не е имало никакъв натиск. Ние казахме, че работим със Скопие и чакаме реални резултати. Искаме да видим стъпки, с които ще бъдат защитени интересите на българските гарждани в Македония. Темата за Северна Македония е опит за вътрешна дестабилизация на кабинета. Всичко ще бъде обсъдено с коалиционните партньори и няма как темата Македония да стане причина за падането на правителството", завърши Лена Бориславова.