Кризата вече удари повече от 80 средни и големи фирми: кои са най-пострадалите

Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен в предприятия, които получават суровина от чужбина и главно от Италия

Обратно в новината

Коментари - Кризата вече удари повече от 80 средни и големи фирми: кои са най-пострадалите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Видин, Силистра и други не са засегнати. По простата причина, че нямат промишленост. Много е верен принципът /перифразирано/: "Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем" . Колко далновидни са били нашите мили управляващи! За това е препоръчително пълно затриване и на останалата все още, промишленост.

Ще чакате първо да оправим глада на ДПС, ГЕРБ и другите чакали... ще се тъпчат, докато дебилите не се разбунтуват, и после каквото остане, ще е за другите фирми в нужда. но разбира се "нашите" са с предимство...

marketor

Демек, няма внос на суровино (БОКЛУК) от Италия и закъсва икономиката на ГРОБ. ОСТАВКА ТикВИ!!!!!!!!!!!!!

Стара Загора се преименува на Спряла Загора, за съжаление яко уволняват хора там. Няма да видят и зала, нито летище, нито връзка 2х2 с магостралата. Повечето такива неща имат градове, които уж са от бедният север, като Русе ( зала и летище) и Шумен (зала и връзка 2х2 ленти с магистралата). Само един местен шовинист на име Евлоги Динчев лъже и маже по форумите (потърсете го е нета, интересна му е историята). Самият Евлоги пак го уволниха от работа и след като и жена му го изгони, вече му остана само да пише пп форумите.

Как е в Пиргово, има ли бачкане?

Така... Имайте предвид, че тези хора, които са пуснати в платен отпуск са си го изгърмели целия - 20 дни. През лятото и по Коледа или ще работят, или ще трябва да взимат неплатен.

Пропуска се и едно минимум 60% от малките фирми или няколкостотин хиляди човека на стенбай. Примерно аз имам три малки фирми с деведесет и няколко работника. От тях 80 вече са в неплатен отпуск защото платеният им изтече. Следващата стъпка при продължаване на карантината е да започна със съкращенията. А колко още са в моето положение..... Предполагам, че съвсем скоро ще настъпи един бум с половин милион безработни и ще се наложи някои да си свалят розУвите очила!

Ще чакат , приоритет на държавата са колекторите. Най-важни за развитието Пеевски, Вълка и Гергов .

Като се вземе в предвид, че голяма част от тези фирми са предпочели пред разните му формули 60 на 40 с условия, просто да си спестят главоболията и да оставят на държавата да се разправя с работниците, в бъдеще, да кажем за 10 години, никоя от тях да не може да ползва никакви държавни преференции.

Предвид, само предвид. В предвид, на предвид, на в предвид, под предвид , над предвид, около предвид са некакви буламачи от типа аз съм в пред блока - или си във, или пред.

И на фона на тази катастрофа,при чиновници и от.търтей на държавна издръжка няма съкращения на заплати и служители!!!само частният бизнес страда,позор.

Първо - не всеки частен бизнес е зле. Второ- защо още дремеш, ставай веднага чиновник със 100 тъпи шефа на главата.

Тия на снимката що не седят на 2м един от друг. Ко са се згушили! Един да кихне и аре всичките болни.

Що за фирми фалират за 3 седмици?

Шило

Хм...Не е въпросът до парите само. А до загуба на пазари, конкуренция. В икономиката празно няма. Ако не си ти, ще е някой друг.

Ако хората са болни, имат роднини в болници - пазара ще се свие от само себе си.

За фирмите на прасчо и домуса такова нещо като конкуренция не съществува, имат си нужната подкрепа

Бааа, вие тука коментирате все едно България не е част от този свят, от тази планета.... Все едно ние сме някъде в паралелна вселена. Не разбирате ли, че има пандемия - това означава, че касае целият свят. Хората не само в България се страхуват и няма да харчат пари за ненужни неща - ще ги кътат за доктори, лекарства, за рецесията, която следва И КОЯТО ЩЕ ОБХВАНЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ И НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ. Икономиката ще се самопрочисти от нерентабилни бизнеси и глупави идеи, бизнес модели и т.н. В България мерките въобще не са от най-строгите. Кое са ви забранили?? Разходките (то пък българина само дъни цигари пред телевизора и без пандемия) и ходенето по кафенета и бардаци - голяма загуба......

Шило

Ами като сме част от света, нека бъдем част от него. Другите държави си набелязаха и други мерки, които си изпълняват, а не само "Стой си в къщи!"

По принцип на българина не му е забранено да излиза от дома. Да, няма право да стои на пейка в парка, но може да се разхожда по улиците. Може и в квартала да седне на пейка. Можеш 200 пъти днес да отидеш до магазина, ако искаш

Шило

Можеш...Ама не е само до разходките.

Шило

Забрави да посочиш още един маршрут- до бюрото по труда.

Че вие не разбрахте ли, че ТАЗИ ДЪРЖАВА е единствена в цялата галактика и, ако не беше тя то всички висящи пиянки из парковете и кафетата щяха да са видни интелектуалци и предприемачи.

Хехехе, ;)

Сваляме режима и пада карантината,без това пари няма да видим.Аз до село не мога да отида . Има коприва и лапад ,не мога да събера да имам за ядене.Тия ни убиха

Ми изкарай си пари бе! Ти чакаш някой да даде? Е няма да стане.

Кики ела да ти напиша 1 декларация и да бягаш на село,ама не се връщай никога вече у градо

спри си интернета - 15 лв спри си компютъра и от ток ще спестиш още 15 лв. Ето ти 30 лв с които да си купиш по 1 хляб ха ден. Ако си размърдаш и дебелия гъз можеш и някоя работа да свършиш

Ще има народен съд за всички излъгали за фалшивата епидемия.Заради тия тарикати сме без работа,а те теглят десетки милиарди евро и не им пука за нас.

Ханчо, аз си имам работа. Даже сега мие по-добре щото е спокойно из София. Ти като не си мислил когато е трябвало, чакай сега да ти даде някой, нещо. И псувай държавата която вероятно от години гордо "прецакваш" с данъци и осигуровки.

Ганя няма образование и винаги чака някой да му даде, но никога не търси грешката в себе си!

Още преди извънредното положение имаше безработни, които месеци наред си стояха вкъщи и казваха че няма да започнат работа с по малко от 1500 лв. На заплата

Имам хамстер и не излиза, само подуши и се скрие под талаша... Ама, стъмнили се.. Търси котето и му дърпа ушите :)

Ами, има малко заразени, защото има мерки! Кое не ви стана ясно, мрънкала такива? Вие искате емидемия, така ли! Не се учудвам, вие сте безсмъртни! Аз предлагам всички шматки, които не вярват в опасността от коронования да им отворим границите да ходят към Испания, Италия и Великобритания. Там имат нужда от смели хора. Докажете го! И без маски! Да не забравите!

Даже и от работници имат нужда - за реколтата и т.н. Може и в болници да заработят като помощен персонал - там търсят кадри

Шило

Дали е заради мерките или през януари и февруари този вирус е бил у нас?

И да е бил у нас - нещо да не е работело тогава? До 12.03 всичко работеше на пълни обороти.

след кризата, ако тези фирми не заработят, ще се внася от Китай

Българи не носете маски в знак на протест ,че 80 процента са без работа.

гнусен прост дебил...

Шило

Носи си, никой не те е спрял.

Всички сме големи тарикати! Нали така?? Без изключение... По принцип сме анти, по принцип сме хулещи, по принцип мразим управниците си (без значение кои са те). Смеем се на скучните народи - немци, норвежци, англичани, но искаме да сме богати като тях. Радваме се като клатим държавата - не плащаме данъци, осигуовки... гледаме все отнякъде да сме на далавера. Но, като видим дебелия край, започваме да хулим държавата! Тя трябва да даде, тя е длъжна да ни защити, тя трябва да ни осигури работа.... Така няма да се получи, да го знаете от мен....

За епидемия трябват 250 болни на 10 000. Всъщност има 650 на 7 милиона. Разбирате ли ,че няма епидемия и няма опасен вирус. Вземат ви работата,после ще работите за жълти стотинки. Махайте шайката крадци.

Пиши до СЗО да отменят пандемията, че много са се объркали, пък видиш ли кака Таня знае по-добре

Виж в Беларус как е!

Е, и? След като мине извънредното пложение, тия фирми трябва да заработят отново... Една фирма, ако не може да издържи 1-2 месеца криза,, не е никаква фирма... Много "фирми" ще използват сегашната ситуация да се отърват от ненужни работници и производства... Във времената на криза проличават погрешните житейски решения...

За балъците - има опасен вирус ,слагайте ръкавици и намордници.Стойте и гледайте всички брифинги и в краен случай излизайте навън .Така ще има повече работа за смелите.

Давай ганьо! Само че аз си работя от вкъщи, а ти нямаш образование за такива екстри!

Само балъците носят маски.Сина ми на 8 години им казва ,че са зомбита.

Само егоистите и простите не носят маски...

Сина ти е на 8 и е нормално. Още повече, че сигурно по цял ден гледа откачените детски филмчета. Твоя работа е да му обясниш ама като гледам кво си писал..........!

Народен съд да бандитите ,които ни взеха хляба В знак на протест ходете без намордници.

Радев, ходи се целувай с Мангъров...

Мили сънародници! След карантината ще следва световна рецесия. Едва ли има някой в държавата (освен видните многознайковци, от които нищо не зависи), който може да каже какво следва след това. Всеки ред е по-добър от безредието, към което ни тласкат безверници и родоотстъпници. Държавата сме всички ние. Ако държавата даде от някоко, следва да вземе от другиго. Трябва обединение, солидарност, разум и тогава ще излезем от кризата. Може и да дойде ден, когато приказващите ще бъдат правляващи, но тогава повечето от тук драскащите ще си скубят косите. Дано да не съм прав!!!

От хора като теб за които важи максимата "Търпи и ще си спасиш душата" ми омръзна! Баце като раздава милиарди в края ма всяка година, ей така, от джипката- от кой ги взема?! Даже македонците отпуснаха помощи(не заеми) на хора и фирми! Всяка европейска страна го прави, а само ние няма от къде да вземем?! Нали беше препълнена хазната!

Ти ли я пълни хазната. Вероятно си от гордеещите се, че укриваш данъци и осигуровки. До кога всички ще питат какво прави държавата за тях, вместо да се запитат те какво дадоха за нея. Всеки образован и предприемчив успешно работи и не иска никакви пари от бюджета /освен мошениците/.

Хубава работа свърши тоя вирус, сега с лекота може да различим ненормалниците от нормалните хора. Нормалните не носим маски.

Шило

Няма и смисъл.

Егоистите не носят маски...

Изтървали сте няколко фирми с по няколкостотин човека всичките на борсата от седмица ама карай

За информация в Италия забрани ха уволненията...

И сега като се оказва, че няма суровини от Европа за предприятията в България, няма поръчки от клиентите на българските предприятия..... Тогава призива на Радев и разни други към ББ да вземе отношение в какво ли трябва да се изразява? Да звънне на Фолксваген и да им нареди да не затварят заводи? Да се обади на тъкачниците в Италия и да им обясни, че веднага трябва да отворят врати.... Или да поиска от всеки външен за нас пазар да започне мигновено да купува ..... Хората Не сме господари на света, нито на природата. Ние зависим от нея. На тоя етап ни е обърнала гръб

Само за сведение- Германия не е блокирана, като нас. Това първо. Второ- там ограниченията падат следващата седмица.

Шило

Както и в Австрия и Белгия.

А работиш ли с германски компании да питам ?

Шило

Работя с всякакви.

Шило

Да те питам, тролче- мама и тати са на работа...Детето стои само в къщи, не излиза. Какъв е ефекта, при положение, че мама и тати могат да донесат нещо?

Очевидно не работиш с никакви, защото плещиш тъпотии без грам информация. Типични червени бок…. кратуни.

За твое сведение Германия, Белгия и Австрия се движат поне с десет дни след нас по отношение на епидемията. В Белгия и Австрия предстои да отворят фризьори и малки магазинчета - които при тях бяха затворени досега, а при нас до тук са си били отворени. Никоя от тези държави към този момент няма да отваря МОЛове, ресторанти, барове.... Ами, че то при нас си работят магазинчета и фризьори и т.н, но клиента си преценява дали да ги посещава.

Шило

Мдааа, ти информацията на килограм ли я мериш? Щото аз - на източник. А получавам от приятели, които са там, както и от хора, с които имам известни отношения.

Също така може да забележите, че искат да мине Великден и тогава да отпуснат примката и това не е случайно, ама вие как да се сетите. И ние чакаме да мине Великден - да ви кажа ли защо, понеже не се сещате..... а, да, за да се избегне свободия в комбинация с голям семеен празник

Шило

Православният Великден е в края на другата седмица. Те, православни християни ли са?

Магазинчета, фризьори, …. Абе големи концерни в Германия вече влизат в режим на загуби и спиране на производства. Леле колко задръстен народ. Бръснарниците са му проблема …. Приятелчета гастарбайтери,

Имах предвид, че ние се движим след Австрия, Белгия и Германия с поне 10 дни.... Така, че имаме да чакаме още малко

Шило

Ха...Гастарбайтери... С транспортни фирми...Хахахахахаха. Пожелавам ти да си гастарбайтер, като тях. А, пожелавам ти да станеш и лекар, щото имам и близък лекар в Германия.

Schilo, ти си много зле. Другата седмица в някои западноевропейски държави ще отслабят мерките защото техният Великден започва утре и искат да отмине празника. Баааа, ти си бетер руски електрически ... да не продължавам

Шило

Написал си супер простотия с този Великден. Няма нищо общо с тома.- католиците са онлайн и по тв. А и сам си противоречиш. Щото, ако има струпване, изолацията трябва да продължи още две седмици. Поне. Те не са тъпи, като вас-герберите, че да чакат да падне тавана на лятното кино. Апропо- католическият Великден е на 12-ти

Заядлив си като комунист - почивните дни започват утре. Така достатъчно ясно ли е, дечко?

Шило

Това, в каква връзка е? За кое се заяждам? Че хората за три седмици видяха как стоят нещата и предприеха следващите си действия? Ами стой си у вас и си гледай в осем и пет след обед погребалния агент. И се възхищавай на Тиквата, колко мъдър ръководител е! Ама този потенциал, толкова можете!

При хората, за които говориш нещата ескалираха още края на Февруари. Ние сме поне 10 дни назад. Имаме още да чакаме - поне десет дни повече от тях

никой не е казвал такова нещо, ще се почне от май и ще трае месеци.

Като гледам и здравият разум ти е обърнал гръб!

Шило

??????, сериозно ли у нас работят фризьори, маникюристи и козметици? Ако имаш предвид, че те подстригват в дома си е друг въпрос. А, по-сериозно. Аз ти говоря за училища, детски градини, предприятия.

Schilo, като те гледам ти работиш само в ДИР

Шило

Ами явно стоиш тук и гледаш, нали? Щото аз се включвам докато си пия кафето и по това време. Тъй като имам известно свободно време. След което продължавам да си работя. Ама, кво да ви прави човек- наети сте за статистици.

Шило

Представи си, че това ми е работата и постоянно съм в движение. Да, има отворени, ама работят под страх. Да не ги глобят ушевците по заповедта на Ананиев. Или отварят след предварителна уговорка с клиент. За кратко. Айде, без глупости.

И за това не го бива очевидно.

Бая големи кафета пиеш - той форума изпъстрен само с твоите бози. Стига осквернява Самарското знаме

Шило

Аз поне съм се индивидуализирал. Не пиша под няколко ника анонимно, за да не си личи от кога, до кога съм във форума. Поне си признай пред себе си.

Основно излагаш Самарското знаме

Разходи се малко, стани от тоя форум - фризьори работят, магазини за домашни любимци работят, магазинчета за дрехи и джунджурии работят, книжарници работят. НО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЗАДЪЛЖИ ХОРАТА ДА КУПУВАТ В МОМЕНТА!!!!!

Шило

Представи си, че това ми е работата и постоянно съм в движение. Да, има отворени, ама работят под страх. Да не ги глобят ушевците по заповедта на Ананиев. Или отварят след предварителна уговорка с клиент. За кратко. Айде, без глупости.

Няма забрана за работа на фризьори, например. Работят баничарници, зоо-магазини, магазини за здравословна храна, пазари, магазини за един лев, домашни потреби, за дрехи, за обувки. Някои са с намалено работно време.

Абе Schilo, последно ти с Германия и Австрия ли работиш или нещо, свързано с обикаляне по улиците? И ако е свързано с обикаляне по улиците - къде я караш почивкката - у вас ли? Ако е у вас не ще да е кратка

Само дано някои лумпенизирани кретени разберат, защо едно време едни хора са хващали гората... Сигурно е било то охолен и подреден живот...

Шило

Когато наложиха рестриктивните мерки, аз бях твърдо "За". И сега смятам, че ограниченията бяха правилни и необходими. Но....Това са мерки с временен характер, които да послужат за нещо повече- опознаване на проблема и набелязване на други мерки, които да са адекватни за преодоляване на кризата. Измина близо месец от тогава. Други мерки няма. Няма ясна визия, няма "разчупване" на модела. Да, тогава трябваше да се пази живота и здравето на хората, но вече не е само до това. Съгласен съм да спазвам ограничения, но да знам защо и какво се прави. Засега е "проба-грешка"- нещо неработещо, нефелно.

Пари има за всичко, но не за всеки! Б.Б.

Шило

Явно, вече след данните на Мутафчийски, на ред ще са данните за затворените предприятия.

виждам, обаче и една друга тенденция --- собствениците на фирми да освобождават служители или намаляват заплати с идеята да запазят "тяхното си" или да си напазаруват нови служители на по-ниски цени.

След като ни накараха задължително да носим маски на лицата, сега се опитват да ни сложат и намордници! Искаме общонационална дискусия и референдум, за помощта на държавата за всички закъсали от вирусната и от икономическата криза! Не искаме вместо нас да "решават" и да протакат до безкрайност, разни Горановци, Дончевци, Борисовци и други партийни апаратчици! Искаме ние да решаваме съдбата си!

Ако тези фирми бяха малки, с до 2000 лева годишен оборот, без дейност и без работници щяха да гушнат едни 75 000 000....

лошо...много лошо... ако е в отпуск, като се върне бачкатора дали ще му се размине съкращението? за едни 50%, за други, 20, за трети 10%... а и много от посочените в статията предприятия са на ръба. дали да продължават да бачкат на загуба или да ударят кепенците...окончателно..

Предпочитам малко да погладувам, отколкото да пукна нанизан с маркучи ако изобщо се вредя до тях.

Шило

Ти специално няма да гладуваш. Като гледам, на работа си.

Ей, тролче гербаво не сме ти никакви другари! Щом драскаш тук от глад няма да умреш , ще ти платят господарите ти, не бой се!

Тук само гладни некадърници ли пишат ? Изнасям се.

Ся ако спре и Нефтохима... И бою за оди да се беси... Отиде му и този мандат без да го изкара докрая...

Дълъг списък с пострадали/загубили...Ако вземем спечелилите, то се знае само за една фирма с едни 75млн. ха-ха-ха

Чиито собственици трябва да ги изпоосъдят и затворят за тормоз и изнудване в особено големи размери.