Кризата с изкопаемите горива доведе 2022 г. до най-голямото преминаване към ВЕИ централи

Според нови данни, публикувани от Rystad Energy, капацитетът на новото строителство е скочил с 42 процента

Обратно в новината

Коментари - Кризата с изкопаемите горива доведе 2022 г. до най-голямото преминаване към ВЕИ централи | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пълни , ГЛУПОСТ

Има интелигентно решение за електроенергията. Панелките са с плосък покрив , средно смятаме 400 кв.м на етажна собственост. Слага се ФВ и работата спи. Проблемът е че в момента цената на еленергията е около 25 ст на KW. За сега няма смисъл в подобни неща, плюс това слънчевите дни не са толкова много че да компенсират. Плюс това отоплението и топлата вода на ТЕЦ е евтина алтернатива на бъдещата висока цена на еленергията. Плюс това при бъдещото нулиране на стадото ще се види кой кум, кой сват. Поздрави от енергетиката на бъдещето !

Тъпия евробардак.Зелена енергия друг път,след 20г.,като им свърше живота на тези панели,дали няма да изцапат природата.Отнемат се тревни площи и се слагат панели под,които нищо не никне???? Идеологията на малоумните еврофашисти,че са независими от Русия.Тоя европарламент освен изперкали джен...ри и надрусани глобалисти има ли???НЕ НА НЕОФАШИЗМА МАХНЕТЕ НИ ОТ ТЕЗИ ПОРОБВАЩИ И ЗЛОБНИ СОРОСОИДИ!!!!

Какво са обяснявате на мизерниците и кривоглавите за ползите от ВЕИ. Гроздето е високо и казват, че е кисело, оставете ги да ги рекетират до гроб от енергийната мафия и въглищарите, не отнемайте радостта на мизерника . Забелязал съм , че като се видят с пари първи налитат на това, което са отричали и почват да се фукат даже.

информирай се малко поне, преди да пишеш глупости. Фотоволтаик, който да зодоволява нуждите на едно 4ри членно смейство в Нигерия живеещо в къща струва около 50 хил долара. Поради геолокацията на България и смяната на сезоните тук, още не е измислен ефективен фотоволтаик, който да има смисъл да инсталираш и да покриваш 365дни в годината нуждата си от ток. Ако набиеш едни 60-80хил лева може и да успееш да задоволяваш 4-6 месеца нуждите си. Но сметни колко време ще ти трябва да ги избиеш тези пари...едва ли ще си жив до тогава. Толкова е просто.

Имам го и не са толкова пари

И вие се водите "запознат" ? Тогава явно сте малоумен и грам не сте разбрал от това което сте прочел. Имам инсталирана мощност 7.2кв в панели , закупени април 2021 и 10kw инвертор и 10kw. Llifepo4 батерия. Всичко ми струваше 16 000лв и влезе в експлоатация на 27ми Юли , от тогава до ноември съм платил 17.42лв ток , при нормална сметка около 100лв на месец. От ноември до сега е по-слабо заради слънцето и спецификите на монтажа ми , но от средата на Януари ( слънцето почва да се повдига ) почнах да генерирам в слънчев ден около 15-20kw. Февруари ако има слънчеви дни ще е още по-добре. За момента за януари съм генерира 213kw енергия от слънцето и е влезнала моментално в употреба.

16 000 лв. / 100 лв. месец = 160 месеца = 13.3 години за избиване на инвестицията по текущи цени. Не звучи като особено перспективно предвид стареенето на панелите и ограничения живот на батерията.

Ти в боксониера ли живееш или в стая под наем . Съмнява ме , че и там ще ти стигнат 100 лев за нормален живот , ако не си тотален мизерник на студено зимата и в парник лятото. За нормален живот в апартамент с хол всекидневна и две спални не ти мърдат актуално 300 лева сметка зимата и 150 лятото ми. Над 2400 лева годишно , което значи , че инвестицията е равна на 8 години потребление и се изплаща на осмата година . Но това е ако токът не поскъпва, което е невиждано досега, а с му увеличение постоянното увеличение на тока ще се окаже , че инвестицията се изплаща на за минимум 6 години .

Апартамент от 73 кв.м. има ГОДИШНА сметка за парно + топла вода под 500 лв. Така се случва при добро изложение и ако съседите не крадат.

Уловката тук е, че печалбите не са в правенето на ток, а в този, който продава тези панели и перки! България за съжаление е никъде във веригата на това производство и е само клиент!- купувач! Всъщност тази нова европейска мода разделя много ясно държавите на многобройни купувачи и малко продавачи, а на всички се пробутва страничния ефект, че печалбата била от произвеждания ток! Тук обаче не се отчита колко мръсни са докато се произведат тези стъклопакети и перки, колко съсипват пейзажа и птиците и най- важното колко ще струва рециклирането им след 15-20г. Очевидно е, че нашето място във веригата на стойността ще бъде като с автомобилите- място, в което се складират и продават автомобили втора ръка....

От 1 година съм автономен само на соларки. 10кw инсталирана мощност, 5кw батерия, отопление - 2 акумулиращи печки по 1500 w, с терморегулатори. Акумулиращата печки съдържа в себе си тухли, които се нагряват денем когато има производство на ел. енергия и реотаните работят, а нощем я отдават. батерията служи за да ми покрива вечер и нощем хладилника, осветление и микро електроника. сметките ми към енергото са точно 0 и най-важното - тока никога не спира.

Засади си и два бора за прохлада през лятото в задния двор!

Имам 3

Остана да ни напишеште колко струваше това цялото нещо и за колко години смятате, че ще го избиете, като не плащате сметки на енергото? Гледам съм подобни оеферти, цената е около 20 000 лв. Ако приемем, че плащам 100 лв на месец ток, средно на година 1200, то ще трябват над 15 години за избиване на инвестицията. За съжаление обаче, още на 5-тата година ще се наложи да мсените батериите, така че това нещо НЯМА избиване. Остава ви радостта от това, че не плащате на Енергото. :-)

Че парите за разходите по покупката са му подарени от някой корумпиран управник и са собственост на блеещото стадо.

Точно толкова струва и сметките ви са коректни обаче при сегашните цени на ел. енергията на регулиран пазар, който отдавна брюксел ни заповядва да изчезне, което вероятно ще стане от 1 януари 24-та. Борсовите цени са x 3, така че станаха 5 години за връщане на инвестицията. След 5 години батерията се гарантира да е с минимум 80% капацитет. Така или иначе в момента ползвам около 50-60% от нейния капацитет. Ще изкара повечко от 5 години. До тогава ще има услуги по рециклиране и подмяна на клетки загубили капацитет, което ще е макс таван 2000 лв. при положение че нова батерия е 4000 лв. Както и да е, Много по-важното е независимостта (често спираше тока, идваше 180V-190V - което директно удря в сметката, скапва електроуреди, понякога не е имало ток по цял ден и т.н.) Независимостта струва скъпо, както на ниво личност, така и на държавно ниво.

Най големите глупаци и крадци на власт от 200 години надам в ЕС !

Всичко се прави, защото едни кретени в САЩ вече не разполагат с енергийни ресурси и се чудят какви глупости да измислят, само и само да се купува от техни фирми. За замърсяването и отпадъците за производство и складиране/рециклиране след експлоатационния период на тези ВЕЦ, солари, перки и батерии само един господ знае колко са.

ащо всеки, който изрази съмнение в ефективността на ВЕИ централите набързо бива наричан проруски трол, вата и как ли не. Същевременно всячески се оплюва Русия. Статията е за ВЕИ източници и толкова. А и да осмива Русия от българи в техническо отношение е смешно. Те може и да не са върха, но ние сме много дълбоко надолу.

Защото зелената енергия е неефективна, и трябва опорка някаква, за да се бута стадото към нея... както и за който не подкрепя ЛГБТИ.

Ама как да нарека същество дето всеки божи ден пише стотици коментари във възхвала на путин? Или докато пише възхвалите към путин и призовава за геноцид към украйна мога да го наричам руски трол, обаче когато пише в друга статия не мога да казвам че е руски трол какъвто е? Така както от факли минахме на светилници свещи електрически крушки и led осветление. Така и фосилните горива ще останат в миналото. И с нищо не можете да промените това. Дали ще са соларни вятърни водни електроцентрали. Дали ще са станции в орбита произвеждащи електричество от слънцето. Дали ще е студен синтез или нещо дето още не го знаем.

По-скоро се наляха едни пари в джобовете на определен кръг хора

Скок в новото строителство на зелените източници, като алтернативи на растящите разходи за производство на въглища и газ??? За обикновените семейства подобна инвестиция означава поне 20 хиляди лева за минимални мощности(тоест за намаляване на използвана мощност от централите), докато за пълна независимост на една къща струва около 150-200 хиляди долара(основно поради батериите за да имаш достатъчно енергия нощно време). Без да се включва цената за труда и годишната поддръжка. А да не говорим колко е ниска ефективността на тези източници! А сега инвестицията за цял парк за зелена енергия и поддръжката му, като функцията му е просто да намали използването на другите източници за дадена населена местност колко ще струва? А кога ще се спомене за кризата на ценните металите необходими за новите източници? Поради добива на Литий в Южна Америка, централната територия на континента е напълно необитаема зона от киселинии блата. Където само да минеш без защитно оборудване и си пътник от изпаренията. А ами добива на никел? Често срещан из планини осеяни с гори, които гори трябва напълно да се изсекат.

инженер химик ще кажа само, че не е хубаво да слагате нефта и въглищата под общ знаменател и да пишете, че имало криза за тях. Нека на всички е ясно, че нефт и газ в Европа може и да няма, но въглища има и то за 300 години напред. Така че кризата е индуцирана от "зелените" активисти в Брюксел, които налудничево натискат да минем на ВЕЦ-ове, чието КПД е в пъти по-ниско от ТЕЦ-овете от 70 години на миналия век. Причината за кризата според мен е просто изключително ниското ниво на ителигентност и високо ниво на корупция сред евролидерите.

Аз като не инженер химик ще те питам, ти що не караш кола с парен двигател и не се топлиш с печка на дърва? Като има вода в рЯката що пиеш от чешмата, като можеш да акаш в градинката що ходиш в тоалетната?

ДВГ-то е вид парен двигател но явно ти не си запознат. Ползвам печка на дърва и често съм ходил д акам в градинките, особено в казармата. Не ти важат аргументите прииятелю. Разбирам, че си мислиш, че "чистата енергия" е прогрес и това е така. Но прави разлика между наистина чиста и ефективна енергия като атомните електроцентрали и това, което се опитват да ни натресат.

Хубаво за въглищата, но какво ще кажеш за факта, че последните 10 години климата се променя толкова бързо, че е видим с просто око от всеки скептик? Тая зима ще е най-топлата, измервана някога в България. Това, като инженер химик, знаеш ли какво означава за растениевъдството, животновъдството, и екстремните климатични явления? Или викаш да блъскаме нафтовите печки с въглища, а който умре от глад или ураган - такъв му бил късмета. Ако продължаваме така тия ненормални температури до края на века ще станат екстремално високи. Или викаш и тук не те интересува - децата ти да му мислят? Ти ще си умрял.

Тихо, тихо. Ти си с промит мозък. Какво разбираш от парни(дизелови) двигатели.

че ако се информираш малко повече, ще осъзнаеш, че отдаваш прекалено голямо значение на влиянието на хората в/у природата, защото така са ти промили мозъка медийте. Истината е, че климата на земята се промея циклично през годините. Просто почети малко научна литература по темата. Да не би да искап да кажеш, че ледниковият период е причинен от индустриализацията на цивилизацията на динозаврите? Хората и всичко което правим е нищожно за планетата, просто медиите ти набиват обратното. А относно най-топлата зима...ами 1922г в Пловдив е измерена температура от 28градуса на 1 януари. Аз лично помня, че на 3 януари 2011г се разхождах по къси гащи по плажа във Варна и беше 26 градуса. Просто медиите разчитат на късата памет на обществото като цяло за да ти набива тези небивалици за влиянието на хората в/у климата.

Да но най-разумното е да имаме работещи ПАВЕЦ. Да се провери кой потроши Чаира, ако е Бойко Борисов да си плати масрафа. При това глобално електрифициране на транспорта ще се нуждаем от още ВЕЦове и ПАВЕЦове като най-зелената и евтина енергия. Пак казвам че ПАВЕЦ Чаира беше саботаж някой да си върже газовите сметки.

Да ви казвам ,момчета и аз като чух за тия фотоволтаици и ветрогенератори,си викам,що не си сложа и аз,та да стана независим от тез изедници енергото. Започнах да звъня по разни фирми,за най-изгоден вариант. Знайте ли какво ми казаха ? Бай Тодоре,ще ти вземем парите,ама само ще бъдеш на загуба. От връзката с енергото по-евтин вариант няма. Ако си някъде,дето нямаш връзка с тях може. Но имаш ли връзка ,не ти трябва.Ще ти излезе прескъпо и кога ще имаш ток,кога ще нямаш ,не се знай Божа работа ! Та е европейците де.

Другари бузлуджанци и копринкаджии, ползването на възобновяеми енергийни източници се счита за предателство към матушка Русия и ще бъде преследвано от вагнеровци и кадировци. Нека си ги купуват лгбт - то, гнилият запад, европейците и натовците. Ние никога не ще предадем братушките освободители и ще горим нафта и кюмюр на всеки километър. И така, до края на света.

Камаз се произвежда с помощта на западни технологии. В момента не се произвежда. Елбрус??? Дори и руснаците не го ползват. Ракетни двигатели??? От коя година? Самолети?????? Какви и кои държави ги ползват и в какви количества? Тия телевизори polar къде си ги виждал? Защото се съмнявам че дори и руснаците си ги купуват. Та така с пропагандата. Между другото ти дори не знаеш защо руснаците навремето построиха толкова много ядрени централи. И каква част от технологията на същите тези ядрени централи дойде от запада-по специално америка. Ами хайде тогава да те ограмотя малко-провери в интернет за една съветско американска програма. Нарича се-атом за мирни цели. По същество-американците осигуряват парите и голяма част от технологиите за строеж на ядрени централи, пък съветския съюз ги строи. Няма нищо а отристично в тая програма от страна на американците-идеята е че колкото повече централи ще построи съветския съюз, толкова по-малко уран ще остане за направа на ядрени бомби.

Вярно, голям смях беше докато ти четох неграмотно написаните глупости. Първо се научи да пишеш, после прочети малко и тогава давай мнение.

Нито една мърша водеща руска пропаганда да може да ме опровергае. За сведение дори вагнер не ползват руски компютри. Гледам митрофанова също не кара руска кола.

Какъв Западд те е подгонил като първата индустриална АЕЦ е съветска? По скоро Западът е крал от СССР. Първи АЕЗ пуска Великобритания , но е експериментален

Извинявайте вие каква индустриална и каква не индустриална аец сте виждали?

Язе си взех за село нафтов генератор и го бича с корабна нафта напук на лгбтеколозите

Да успокоя кремълските подлоги, че фотоволтаиците не са задължителни и най-добре да не си купуват, защото това ще бъде предателство спрямо Русия. ВЕИ са скъпи, мръсни, неефективни и капиталистически. Моля, стойте далеч от тях!

Че ти дай 50 000 лв. за фотоволтаици и чакай 100 години да се изплатят.

Така де, с пръчка да не си ги пипнал! Много са гадни, подли, коварни и неефективни. Не си купувай!

ХУБАВО ЛИ ЧЕ БЕШЕ КРИЗАТА, ДА ОПРАВДАЕМ КОСМИЧЕСКИТЕ ЦЕНИ И ПРЕПЪЛНЕНИТЕ ГУШЛЯЦИ!!!!!!!!!!! БОГ ДА ВИ УБИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Соларните панели са сравнително ОК, мръсно производство, но приличен живот и добра степен на рециклиране. Вятърните турбини обаче са страховита гадост и искат адски скъпа поддръжка. Не на последно място, имаме нужда от много, много батерии, а те са най-мръсното в цялата история.

Заедно с огромните количества частици изхвърлени от комините са изключително чисто нещо нали? Абе що си спомням как се вдигна ревдо бога какво ще правим с радиоактивните отпадъци от ядрената централа пък сега изведнъж тя била чисто производство:)))

Не се безпокой ! Ядрените частици от Русия ,вятъра ги кара направо към Европа.

А за батериите трябва никел а той е в Русия и Куба .

И какво ще стане, за едно и също количество електроенергия, ще се построят източници с тройна мощност, разбира се на тройна цена и ще се използват на една трета и тройна цена на електроенергията, а честито. Съответно това ще се отрази на всички отрасли и ще доведе до обедняване на населението, като цяло.

Смята ли парата и парния двигател за най-добрия източник на енергия. Светът се развива технологиите също.

Да те открехна, че силовите генератори още използват парата като носител, парата се използва и при корабните турбини, включително и ядрените

До опса Ако цял живот си се занимавал със енергетика и знаеш как работят всички източни на ток, колко струват, какво могат, едва ли щеше да пишеш глупости.

Ей с такива ''икономисти'' е пълно в шайката на Курнела...Даже се замислям, дали този олигофрен не самият Р, Гечев Тъпото Едно и също количество...тройна мощност......Абе, пълен идиот, дрънкащ несвързано, ама иначе - разбирач

Енергийната криза от 2022 г. не е създадена от инвазията на Русия в Украйна а от малоумните екопедали под диктовката на САЩ.

Това е… Русия остава завинаги в 20ти век.

ㅤ

Мисля, че с уникалния си затворен ядрен цикъл, който не е повторен никъде по света, резко прескочиха направо във 22 век.

И кога ще скочат до високотехнологична произвеждаща държава? Защото твоята русия разчита само и единствено на продажба на ресурси. Пък руските ядрени технологии не са се променили още от времето на съветския съюз.

ㅤ

Ех, ако Русия беше МОЯ, отдавна да съм отървал света от отрепки, като теб. За моя жалост и твоя радост не стоят така нещата.

Ми отивай тогава доброволец в руската армия отрепко водеща платена руска пропаганда. Тъкмо ще защитаваш така любимата си русия предателю и след една година ще получиш така мечтания от тебе руски паспорт. Хайде предателю водещ руска пропаганда отивай в русия да отърваваш света от оттрепки.

ㅤ

За пръв път някой твърди, че затворения ядрен цикъл е руска пропаганда. Е, завистници и безмозъчни комплексари има навсякъде и затова не е учудващо.

Аз твърдя че ти водиш всекидневно платена руска пропаганда и пишеш стотици коментари във възхода на путин. Да писането на стотици коментари във възхвала на путин всеки ден не е руска пропаганда така ли? Хайде господин отрепка, отивай доброволец в руската армия за да получиш така мечтаното от тебе руско гражданство и русия наистина да стане твоя.

ㅤ

Хайде да те взимам с мен на път за фронта. Там ше те оставя в Украйна или каквото е останало от нея, за да се биеш на страната на Байдън и америкА, а аз ще продължа към другата страна.

За разлика от тебе аз не седя цял ден по форумите за да водя платена пропаганда в полза на русия украйна или америка. Та вместо да пишеш всеки ден платени коментари отивай доброволец в руската армия за да защитаваш любимата си русия и да унищожаваш враговете на русия.

ㅤ

Да, виждам, че не седиш по форумите по цял ден, за да водиш пропаганда за която и да е страна. С двете си очи съвсем ясно го виждам как изобщо не се вясваш по форумите.

Русия, драги, отива директно във 22-ри с реакторите за бързи неутрони - слагаш астесдтвен уран, превръща се в плутоний, който гори. Или торий, който става на уран 233. Освен това са и водеща ядрена сила в мирното използване на атома.

Не бъркай русия и съветския съюз. Твоята русия не е измислила нито една технология в атомната енергетика.

ㅤ

Смех, Излез от 80те и попрочети малко съвременна литература. Новината е на няколко месеца.

То и ядрената енергетика нищо ново не е измислено по принцип. Само технологични особености, принципите са си старите

Това като новината за втория полет на руския изтребител от пето поколение? Или като киев за три дни? Или като ние никога ама никога ама никога няма да нападнем украйна? Русия е държава разчитаща само и единствено на продажба на ресурси. Не може дори един свестен автомобил да произведе или дори една конкурентноспособна готварска печка.

ㅤ

Още по-голям смешнико, Ако се заровиш в историята на твоя любим новинарски сайт, ще видиш, че "Киев за три дни" беше последван от "Изтеглете се от Киев, за да има мирни преговори", което беше поредната укролъжа. Затова захвърли този лист в коша и се опитай да излезеш с друг номер следващият път.

Путин и всички останали са избравиха поне 50 пъти по всички меди да твърдят как носия никога ама никога ама никога няма да нападне украйна. Лично путин при незаконната анексия на крим се обърна към украинците и лично заяви че няма никакви териториални претенции към украйна. И още нещо предателю водеща руска пропаганда, колоната дето трябваше да превземе киев не се изтегли. Ръждясва в момента и чака да бъде прибрана за скрап.

Руски технологии и постижения - Байкал - Елбрус - селскостопански торове - ракетни двигатели - самолети - камиони, Камаз примерно - ядрени реактори „ - машини за енергетиката - турбини - телевизори Полар - зърно - слънчоглед - картофи - зеле и прочее и прочее и прочее

Камиони камаз???? да се смея ли да плача ли??? ЗНАЕШ ЛИ КАКВО МЕ ПОПИТА ЕДИН ФЕН НА ПУТИН ЗА БЕЗАНАЛОГОВОТО РУСКО ОРЪЖИЕ - АКО, КАЗВА, ДРУГ НЯМА ТАКОВА ОРЪЖИЕ, ОТКЪДЕ СА ГО ИЗКОПИРАЛИ? ГОВОРЯ ТИ ЗА ФЕН НА РАШКИТЕ, БОКЛУКО!!!!!!

Ох това ВЕИ е голям смях. Говорят за инсталирани мощности - примерно 2 ТераВата (ТВ). Е да, но това е инсталирана мощност. Ако сте на соларни панели, тази мощност работи когато има слънце, което през зимата е не повече от 10 часа в денонощието, през лятото 12. Освен това температурата трябва да е над 5 градуса и под 40 градуса. Не трябва да вали, не трябва да е облачно, не трябва да има сняг, не трябва да има мъгла. Реалната ефективност на соларните панели на годишна база е 15%. Тоест 300 гигавата. Ако говорим за вятърно ВЕИ, то тогава нещата са още по-зле. Вятърт трябва да духа от една посока. Всяко завъртане на перката изисква изключване-завъртане-включвеане. Перката не може да се движи на бавен или никакъв вятър. Също така не може да се движи на вятър със скорост на 50м/с. Нощно време може да работи, но пък потреблението е много по-ниско, с което ще се натоварва допълнително мрежата. Реалната ефективна стойност на вятърната генерация е 20%, което от тези 2 ТВ, всъщност са 400 ГВ. Биомасата също се води ВЕИ. Какво е био-масата? Горене на дърва. Много чисто звучи нали? Единствената високо-ефективна ВЕИ енергия е волканичната. Там стойностите на ефективност са същите като на ТЕЦ - около 80-85%. Единственият проблем за нея е, че трябва да има активен вулкан наоколо, който обаче и не трябва да изригва. Та като говорим за нови 2 ТВ инсталирана мощност, трябва реално да разбираме 15-20% от тази стойност. Което означава, че за да се заменят ТЕЦ-ове със същата стойност, реално ВЕИ трябва да е от порядъка на 10-11 ТВ инсталирана мощност. А това струва повече от 20 ядрени реактора.

Китай от миналата година си пуснаха изкуствено слънце. И сега строят панели в космоса, после с лазер или подобни, ще прехвърлят слънчевата енергия на Земята. Руснаците пък изобретиха вечен ядреН блок. Работи си в момента. Ние пак отиваме във времената на Санчо Панса, варианта с вятърните мелници . Та така, който мисли 100 години напред, е ок.

При дни с тежки химични пръскания с кемтрейлс аерозоли също не работят, от опит ви го казвам..

Пръскал си с кемтрейлс по панелите и емпирично с измервания си стигнал до този извод? Такъв ти е опита ли?!

А вода откъде ще вземем? Щото идва незапомнена суша. Ел Ниньо и сестра му Ел Мина си действат. Нямаме сняг, няма дъжд, такава суша е.

А числата на тотото за довечера знаеш ли ги?

Да, знам ги. Искаш ли да ти ги кажа?

ㅤ

Аз пак да попитам: някой намери ли решение как да готвим, отопляваме и захранваме индустрията нощем от слънчеви панели? Ако някой даде смислено решение, веднага че се загробим с панелки.

Пише си в статията. ПАВЕЦ.

ㅤ

Аз питам конкретно за слънчевите панели. Чети внимателно въпроса!

Значи когато не разбираш нещо не е лошо да не го коментираш. Дип, че забравих къде точно беше, ама вече сума ти години един цял град зависи само и единствено на слънчеви колектори. Я сега моето момче да те питам да знаеш за съществуването на едно нещо наречено акумулатор? Или не си учил до този урок?

ㅤ

Я чичо аз да те питам с какъв размер трябва да е този акумумулатор, за да захраниш една поточна линия с примерно 10 трифазни асинхронни двигателя от по 1,1киловат? Или ако това ти е сложно, поне да захраниш една електрическа печка 2 киловата за отопление или готвене. Колко акумулатора ше смениш, докато си сготвиш един прост боб за вечеря или докато стоплиш спалнята през студена зимна вечер? Аман от отворковци, бе!!!

С какво мислиш се захранват съвременните конвенционални подводници под водата????? Викаш с дизелов генератор може би? Наистина водещите платена руска пропаганда като тебе сте изключително тъпи същества. То пък от друга страна никой освен тъпо същество като тебе не би станало предател за древните стотинки дето ти ги плащат, за да водиш всекидневно руска пропаганда.

ㅤ

Добре, бе. Ще те улесня: колко голямо помещение трябва да си заделя за акумулатори, зарядни станции и консумативи, за да захранвам нощем апартамент с инсталирана мощност 11 киловата? Колко често ще ги сменям тези акумулатори? Колко ще струва подмяната им? Колко ще струва обслужването им? Каква вентилация ще трябва да има помещението? Какво ще е охлаждането за електрониката за заряд и разряд? Коя е тази подводница, която работи постоянно на 60% мощност в продължение на 6 часа без прекъсване (средна зимна вечер от 17 до 23 часа)? Хайде,понеже си много отворен, смятай!..

ㅤ

И да разсъждаваш трезво и да задаваш логични въпроси НЕ Е "платена руска пропаганда", както би се изразила личност със силно закърнял мозък и/или ограничен речников запас.

ㅤ

А, забравих да добавя нещо към предпоследния абзац: - ще ми стигне ли енергията от слънчевите панели и продължителността на деня през зимата,за да заредя акумулаторите си на 100% за един ден и да имам пълен заряд преди да настъпи вечерта?

Всеки божи ден пишеш стотици коментари в защита на путин но не разбира се ти не си платен руски трол. Нищо де.

ㅤ

Горкичкия, Не ти ли е време за бустър? Е, 2 нови сиропа са пуснали в България. Сиропирай се двойно за по-сигурно. Ние, т.нар "руски тролове", поради липса на по-богат речник ит страна на обвинението, мислим с цялото си сърце и душа за вас и как вие да сте здрави и защитени.

ㅤ

И като не можеш да смяташ, няма нужда да обиждаш хора, които могат!

Газ, затова е и напънът да се газифицира. Когато е нужна топлина е по изгодно да сте на газ отколкото на ток в чисто енергийно отношение

ㅤ

Така е. Ама заради кУрчо, от няколко месеца съм пак на ток щото газта ми излиза солено и през всички дупки.

И този балон ще се спука

Светът овладява нови технологии, които са в полза на човечеството (от пустините създават рай), други, останали в 19 век, завладяват територии, които ги превръщат в пустиня. Въпрос на философия - Два Свята - единият е излишен!"

ㅤ

Твоите "нови технологии" са изобретени през 1883 г. Преди почти 140 години. Нищо ново няма в тях. Нова технология ще е да вадиш енергия от подпространството или от гравитационните вълни. Това вече ще е прогрес и източник на вечна, екологична и безплатна енергия.

следващото което ще се случи, денем ток бол нощем аец, дефакто цената ще скочи оше, заради неравномерно натоварване на мощности ... изобщо тоя колективен запад не знае къде се намира

Не се мъчи на Запад, ходи на Изток Та еба в копейкаджията прост.

Хубаво сте споменали, че помпените хидроцентрали процъфтяват, защото слънчевите имат свойството да произвеждат най-много енергия, когато най-не е необходима. За съжаление в България не виждам това процъфтяване, даже единствената която имаме я бастисахме ...

Явно има причина :)

Амчи и наложената истерия по кромИД-а доведе до най-големия алъш-вериж с препарати. Като държиш и ножа и хляба е лесно. Та така, доброзорно всички ще купят от соларките, след 5 г. ще се окаже, че няма как с тях да се поддържа ел.мрежата и ще ни подкарат към нова опорка.

Си изкопа гроба с това приключение, също кото СССР. Но в СССР за 10 години война дадоха толкова жертви, колкото в Украйна за 1 месец.

епа като цяло АЕЦ сса най цистите централи! Но не знам защо ги спират нещо!? Инак то е ясно, че ще трябва да се минава от петрол и въглища на към ток и слъчеви батерии! Поради простата причина, че и петрола и въглищата свършват! Та тогава ни остава АЕЦ и слънчеви батерии!

Да бе, уран 238 в концентрирано състояние с 4 милиарда години период на полуразпад и още куп други прелести, по 1000 тона на презареждане, веднъж годишно. Мръсна бомба, в състояние да дератизира цели области (да разкара хората, не плъховете)

първо сащ трябва да подпишат договора в киото