Не дадоха пари на БДЖ, чакат концесията на летище София

Правителството не отпусна пари за БДЖ, има цялостно решение на проблема

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лошо управление...много кражби..и фалита е налице..пътнически превози се дотират по цял свят..така че и тук държавата да се намеси

Абе тоя министър да не го сполети клетва като предишния

в тая прогнила каца без дъно БДЖ след 5-6 години пак ще е същото. Толкова са пробоините, толкова са недомислиците, такъв е "персоналът", че просто трябва да се закрие това предприятие. Щом се докараха до там на им обявят сградата в центъра на София за продан.... Както закриха нерентабилните линии. Какво се случи - само загубите намаляха, а тези които не си плащаха билетите, сега плащат 10-рно повече за автобусни билети. Това са само загуби и загуби за бюджета и милиони от комисионни и неприкрити кражби за шепа хора, които поддържат тезата "да съществува". Дадат ли парите от концесията на летището на БДЖ, вече няма какво да се концесира и агонията само ще продължи 5-10 години по-дълго.

дори и да вземат парите от концесията и да ги "налеят " в БДЖ като закърпят сегашната дупка ще трябва да възстановят тези пари в бюджета и ако БДЖ не е печаливша фирма как ще просъществува после ? Пак ли ще се търси нова концесия от друго печалившо звено?! Има и друго- БДЖ е разделено на три - инфраструктура, товарни превози и пътнически транспорт . Не всичкиите са губещи , а само пътническия транспорт, но другите две щом са печаливши защо не поемат пътническия транспорт?! Добре е да се уточни коя част точно е губещата и защо?

Защото описах колко неща сме изгубили вече заради некадърно управление? Цензурааааа!

Писна ми нашите политици ежедневно да се отказват от България. Повече от ясно е, че ако нещо не върви, причината е в тях, но отговорност за тъпо управление те не носят. На практика създават една пирамида от провали, обаче на наш гръб. Ако БДЖ не върви, не се запълват дупки с печеливше летище, а се уволняват администраторите. До самия връх. Какво ще отдадем утре? Небето ни ще пазят турци, летището ще го стопанисват не знам кои, внасяме чушки и домати, а ние, ние българите какво ще правим? Най-добре би било накрая и нас като народ да ни харижат на някой да ни управлява, ама като се замисля, това вече сме го играли с немските царчета след Освобождението. И пас е дошло от политиците и депутатите. Докога политическата класа ще мрази България, която я храни?

Тази концесия е за съд. Дава ли се на чуждо бизнес, който работи добре и носи приходи? Това е като да си заколиш кокошката, която снася златни яйца, щото ти се яде супичка.

Баце, ка си ръгнал, ше требе да дадим държавата на концесия! А ти да си обикаляш по света, да се дървиш, да се прегръщаш и целуваш с разни евро-геьове и баби! А като се връщаш да набучиш по некой хет-трик на някои селяни на някой стадион даден на концесия!

zeddd

Само в България нещо печелившо се дава на концесия...

транспортния още ли не си е подал оставката? Кво чака? Чака ние дда му я поискаме! Ама нас ни няма където трябва да сме. Пред МС с яйца в ръка. Айде бе, Софиянци? Ловеч ви показа как се правят нещата... Уж дивия Северрозапад. Ама тук май по- сме хора...

Всичко в БГ е губещо: АЕЦ, НШФТОХИМ. Летищата, БДЖ,.Бургас- -Губещолопулос. Затова държавата да се прекръсти на Губе-ГУБЕ. Само чуждите агенти и избягалите през Т2са печеливши. Важното е да се подари Летище София на Турция, а след това и цялата държава. За да не се мъчи БГ администрация с непосилни и невъзможни задачи за нея -да управлява държава, извоювана с кръв от друг и подарена на тепсия. Летището още преди 2 години е харизано, чака се удобен момент да се каже на глас.

Хората са губещите , тия дето ги връткат тия простотий се водят "Печеливши" едва ли не богоизбрания Елит Задай си въпроса: Ако са толкова умни , защо броят на Съветниците им е ... десетки хиляди на 250 празни глави ? Отговора: Понеже интелектуалния им капацитет е зает с жизнените им функций и ако отделят % за мислене .... може да си докарат некоя аневризма преди инфаркта от затлъстяването Теринал(НО)2

В частна фирма ръководството щеше да бъде уволнено и евентуално съдено, а не назначавано всеки път като дойде ГЕРБ на власт...

Къв мизерник трябва да си за да нямаш кола. Не казвам че трябва да е лукс ,като моята а каквато и да е. И да се качиш на БДЖ. Мизъъърииии... Смрад манго навсякъде селяни режат хляб и мажат с лютеница гнус. Гадно е да ди от простолюдието отврат.

Аз ли съм тъп или в ГЕРБ ни мислят за идиоти? Значи ще харижем на "концесия" нещо печелившо (явно на наши хора) и ще излеем получената сума в дупката БДЖ (явно за да ги откраднем) !!!! А не може ли да позатворим тоя и оня виновен за състоянието на железниците и държавата като собственик да наложи ред там?

при Хибридния-Комунизмът (приемай същия с нови абревиатури) няма Ред , има "Кой е на Ред" да хапва ... и така една групичка ... да ги наречем ... партийни "членове" (въпреки че са по скоро от другата страна) , та се хранят от тия неща горките , все пак нали желанието им да са "Елит" е има няма от 1944 на сам ... Терминал(НО)2

Бе то е лесно да избягаш и да даваш акъл. А желанието за крадене е още от времето на Стамболов

Като искате да помогнете да БДЖ, слезте от колите и се качете на влака. Първо ще е стар и мръсен, после ще е нов и чист.

Не може да научиш камъкът да подскача , не може да очакваш от престъпници разумни дела... алал да са им новите усвовени милиарди на родата до 9то коляно ... Гари Демар 1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни. 2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи. 3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг. 4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация. 5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш Терминал(НО)2

БДЖ- то трябва да бъде приватезирано и цялата некадърна администрация на бъде уволнена! Това е пазарна икономика и изходът е този!

Не трябва да се допуска тези същите хора, които са начело на БДЖ и министерство на транспорта да се разпореждат с отпусканите средства, защото последните ще потънат безследно и най-лошото безрезултатно. Гореспоменатите хора са изключително бездарни и непрофесионални и съответно под тях са назначили още по-бездарни и непрофесионални. Другият вариант е, че целенасочено се унищожава железницата - смятям, че и в двата случая трябва сегашния отбор да бъде изцяло сменен.

Първо говореха за 20 млн.После удвоиха числото. Днес иде реч за 120 млн.Или колко ще ни струва "Окончателното решение "? Пълен провал в управлението на БДЖ! Отговорности?-типично за ГЕРБ-Н Я М А! Крадат и източват безконтролно. А после им"дават"пари.....ЧИИ пари раздаване,наглеци!?

Дългът на БДЖ 2009 г. беше 880 милиона. В момента е 120 милиона. Провал, а?

Нали оправиха международния превоз,ГВА,ДАИ,БДЖ та сега и летището да оправят.Някой може ли да каже какво му е наред на транспортното министерство?ОСТАВКА НА ТОЗИ НЕКАДЪРЕН МИНИСТЪР!!!

С "ГУБЕЩИ" ОБЕКТИ , КАТО ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ! АМА СЛЕД ОГРАБВАНЕТО , ПОСЛЕ НЯМА ДА ИМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ ГРАБИ ! ВАЖНОТО Е , ЧЕ КОМИСИОННИ МОЖЕ И ДА НЯМА !!! " МИТ"-аджиите НЕ СА ПЛАЩАЧИ !!!!

Раздават България като хераковска бащиния!

А след 10 години ще продадем житниците в Добруджа, за да платим дълга на летището, след това ще продадем пристанищата на китайците, за да платим за дълга в Добруджа и така става става с политика "дай да вземем от здравия, за да закрепим прокажения". Фалирайте БДЖ и да го купи някой с акъл! А с парите от концесията на Летище София направете трети терминал, за да не бият сърбите с по-добри самолетни маршрути.

Батенце, Добруджа не е българска от поне 15 години! Продадена е на руснаци, араби, кипърци и подобни. Продадена от българите за пари.

zeddd

Глупости говориш

глупости, на турци е продадена

Явно грам не си на ясно кои юнаци са големите чорбаджии и земевладелци в Добруджа. Чисти и правилни българи са си за твое сведение

След 10 години ГЕРБ, всичко е като след бомбардировки. Дори пътищата

Абе избирателите друго мислят, както си личи на изборите.

Боко, прежали медала - продай го!!! Спаси БДЖ!!!

Летището е печелившо, но ще пълни пенсионните фондове на друга ДЪРЖАВА. Днес го продават , а утре? Хората са казали- Клин, клин , избива и клин остава!

Баце, това е концесия, не продажба. Концесията е за 30 години и след тях пак си е наше, със все подобренията. Печели 5 милиона годишно, концесията е за милиарди.

Баце, не си в час, концесията няма да се даде с цел подобрения, а да се гепи сухото сега. След 30 години летището ще е трагедия.

След 30 години България ще е спомен у гурбетчиите.

Е как без подобрения ще се изкарват пари от теб, бе, глупако? Сега летището едва изкарва 4-5 милиона - как се изплащат милиарди за концесията? Обидно тъп си.

По-скоро ти си обидно прост. Или мислиш че на света има някой, дето ще се изръси с милиард за нещо което печели по 5-6 милиона на година за да го експлоатира и подобрява 30 години. Айде тая сметка в Герберските умове да си остане

Летището е печелившо, но ще пълни пенсионните фондове на друга ДЪРЖАВА. Днес го продават , а утре? Хората са казали- Клин, клин , избива и клин остава!

Защо дават летището на концесия да дадат БДЖ....или да вземем едни бързи пари и да ги откраднем през фалиралата БДЖ

Щото никой не иска БДЖ дори като подарък. Транспорт за пенсионери и цигани на социални цени.

не е на запад. защо тук е така?

Така е навсякъде! Железниците са дотирани от държавата навсякъде по света. Както казах - това е транспорта на малцинства и пенсионери.

Не е вярно, навсякъде железниците работят за печалба на пазарен принцип. Така е в България, защото е наследство от "социалната" държава. Също такова наследство е байганьовския манталитет на населението.