Намерено е цялостно решение за БДЖ и така няма да се наложи да се отпускат милиони левове помощ за железниците, стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет.

Така деветата точка в днешния дневен ред за заседанието на кабинета, която предвиждаше именно това, отпадна. Според планираната мярка финансово затруднената компания трябваше да получи възмездна помощ от 120 млн. лв.

Решението за БДЖ се състои в това да се изплати цялото задължение по облигационния заем и да се договорят отстъпки от кредиторите. Става дума за 103 млн. лв.

Най-вероятно ще бъде одобрен и търгът за 42 нови мотриси за подвижния състав на железниците, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Би Ти Ви. Това означава, че сумата ще дойде не от бюджета, а от концесионната такса за летището.

Министърът на финансите  настоява решението за търга за мотрисите да бъде взето от правителството в един ден с решението за концесията на летище София, за да няма проблеми с осигуряване на финансирането. Горанов уточни, че концесията ще е факт в следващите 2-3 седмици.