17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за третата и четвъртата.....Че иначе кой ще храни, макар и скромничко, сегашните пенсионери? Как за 31 г. никой от "борците" и "боркините" не повдигнаха въпроса, къде са дългогодишните спестявания и удръжки на хората за старини от време оно?! Много деликатна и болезнена тема, ама мно-о-ого!!!! Да не ги плашим, но още някъде се пазят облигациите от т.нар. държавен заем след 9-ти 44 г. и един ден яко ще се съди! Ако пък се прибавят и измамите с т.нар. бонови книжки и сапуненият мехуп, обогатил само няколко "експерти-икономисти и финансисти" /все още живи и здрави/, тогава ще стане страшно!!!!!!! Тоя народ доста търпи, но избухне ли, спирачка няма.....

Глупендер, осигуряването за втора пенсия съществува от 20 години и касае изключително и само родените след 1958 г., които тепърва сега почват да се пенсионират. Насочи справедливия си гняв към ощетените сегашни пенсионери другаде. Ако искаш да задаваш смислени въпроси, питай всички правителства от НДСВ включително и нататък защо закотвиха индивудалната вноска за УПФ на 5% от дохода, а не я увеличаваха постоянно за сметка на вноската в общата каца на НОИ. Или пък защо се допусна — въпреки нереално надутите оценки на капитала на пенсионните фондове (натъпкани с ДЦК и собственици на боклучави акции от български предприятия, които никога не могат да се продадат на цените по балансова стойност на пикливата ни и неликвидна фондова борса) средната стойност по партида е едва 4 хил. лева, или достатъчна за изплащане на 300 лева пенсия за по-малко от 14 месеца.

Каквото натрупате....и това ще ви го вземат.

Тодор Правешки и БКП на Десети 1989г оставиха на МИНУС Осигурителните сметки. Оттам до днес всичко е на минус и не съществува пенсионно осигуряване в България. Такова има в Норвегия, къде Пенсионните фондове са ИНВЕСТИТОР по целия Свят и държат 2% от Световните инвестиции.

Това е втора пенсия, тя не е заместител на основната, така, че не може да очакваш да е голяма колкото цяла основна. 300 лева втора пенсия може да взимат тези, които са се осигурявали 40 години за нея, но те ще взимат и по-голяма основна. Тези, които имат по 4000 лв и ще се пенсионират сега, ще взимат втора пенсия например 30-50 лв и по-голяма основна.

През турско са се бунтували срещу десятъка. Днес доброзорно ни ограбват под етикет "пенсии", които никога няма да вземеш. Направете сметка, ако тези пари ги трупате в касичка-прасенце. Като царе ще живеете на старини. Останалото е доене на средната класа.

Иначе казано, средно по партидите на хората има почти две месечни пенсии в максимален размер от ДПФ и почти три месечни пенсии в максимален размер от УПФ. Ако ги надробиш на по 20 лв. ще стигнат за 10 г. , ако са по 10 лв. ще стигнат за 20 г., а ако са по 5 лв. месечно, ще стигнат за 40 г. Разкош!

Моите са към 7-8000 лева от времето когато се осигурявах в България. Много повече ме грее това, че немската ми пенсия за 9 години вече е стигнала 270 евро. Още 20 години и ще мога да се прибера и да си живея кротко някъде из Балкана.

TwinDaddy

В България моделът на пенсиите винаги е бил солидарен, т.е. сегашните работещи плащат на пенсионираните, а размерът на пенсията зависи от приноса, т.е от времето и размера на плащаните осигуровки. Натрупването по индивидуални сметки започна преди двайсетина години. И двата модела си имат предимствата и недостатъците, помним как в Америкса изгърмяха големи пенсионни фондове. Да разчиташ на държавна пенсия обаче си е живо обричане на мизерия. Не съм ли си подплатил старините сам нищо добро не ме чака.