КФН прие ключова наредба, касаеща "вторите" ни пенсии

Пенсионноосигурителните дружества за гарантиране на брутния размер на вноските в универсалните пенсионни фондове.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като останалите ще им доплащаме през НОИ за какъв въобще трябва да съществуват частните пенсионни фондове освен, за да усвоятават едни пари? КФН кога ще изнесе доклад с текущото състояние на частните пенсионни фондове, които събират парите за втора пенсия, т.е. колко пари са събрали по години и колко пари имат в момента?

За какво ти е този доклад? Всяка година получаваш писмо и виждаш колко е плачевно положението. Месечната ми вноска е 150 лева. За 1 година личната ми партида се е увеличила с 800 лева... Очевидно половин година внасям пари за фонда, не за мен...

Вместо вноска в УПФ, по-добре депозит в банка - няма месечна такса управление и е гарантиран до 200 хил. лева. Едва ли някой българин би събрал повече от 200 хиляди по индивидуалната си партида към момента на пенсиониране та да се притеснява за негарантираната разлика. Доходността и в УПФ и по депозити е никаква, разликата остава в месечната такса управление при УПФ. Предимство при депозита е че може да се тегли според договорения период, а не едва след пенсиониране - всеки да си прави сметката кога и колко средства да ползва.

Каквото и да си говорим, пак кредитираме държавата, но с допълнителното оскъпяване, че даваме едни пари и на въпросните фондове за "управление". Работата е там, че близо 80% от инв. портфейл на фондовете по закон следва да е в ниско-рискови инвестиционни инструменти - чети единственото възможно е ДЦК. С две думи 80% от вноската ни отива за кредитиране на държавата. Сега се създава "гаранционен" фонд за тезо вноски - чети ако по някаква причина имаш ниска доходност - ще се взема от този фонд (подобно на депозитите). 1. Това е идиотия, т.к. тези такси за този фонд ще ги платим ние 2. В случай на пазарна криза 80% от инвестицията е в ДЦК т.е. ако държавата даде фира - всички фондове ще трябва да теглят от този гаранционен фонд - едновременно. Тук не е като банките - една да се разклати - тук ще е всички. Абе чети с две думи няма как да не сме преее*ани

Каквото и да си говорим КФН взимат едни от най-големите заплати в държавната администрация. За длъжност високо платен имейл 6 бинки, добре ли е, а?