Къде е България на ценовата карта: храни, дрехи, напитки, условия за живот

Изследване на Евростат показва как цените на хляба и зърнените култури варират в ЕС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пълни глупости драскани от неграмотници.

Ехааа, ми то значи е чудно в БГ! Оставаше обаче само да споменете и съотношението спрямо заплатите. Мозъци!

борави се с някакви проценти без да се анализират и да се приведат данните в съпоставим вид с отчитане на доходите на населението и качеството на стоките и услугите. Специална за България следва да се отчете и влиянието върху цените и на т.н. сив сектор в икономиката.

Пропаганда тип късен социализъм ... за прости пролетарии.

Изследването е субективно! Живея в Хелсинки и тук 1 кг кашкавал от мляко е 5 евро! Литър мляко е 70 цента свинско 3-7 евро ДОМАТИ 1-50-3 евро Като бях лятото в България ми се стори,че цените са по-високи За дрехите въобще не може да става сравнение...в България цените на марковите дрехи са почти двойни!

Първо напишете, колко хляба могат да се купят с една заплата в България и Дания, и после пропагандата!

Богатите ядат свинско а бедните зеле, средно всички ядат свинско със зеле. Нещо за заплатите казаха ли, защото май само в Българися са изключително ниски !!!

и за неграмотни

Сигурно на последно място на километри от предпоследния, по добре да ми е 2.50 хляба както на запад, ама да взимам 3000 отколкото както сега да е 1.50 и да вземаш 800-900 лева , нарича се паритет на покупателната способност, по този показател сме малко по-добре (все още) от колоси в икономиката като конго и сомалия

в това може да повярва само някой, който не е бил в чужбина. Храни и дрехи там определено са по-евтини!

на запад всички стоки са по-евтини, вземете една испания, която е средно място като стандарт - 1 кг мезе хамон е около 12 евро, 1 бира стъкло е около 1 евро, тук 1 кг мезе е 30-40 лева , 1 бира от хубавите е 2 лева !

Търсете БГ на неква карта нов внос и секънд хенд!

Спеицално за марковите дрехи оборотът в България е нищожен, затова и цените са високи. Аналогично е и с други по-скъпи продукти. Например една ексурзия из скандинавските страни организирана от българска туристическа агенция е значително по-скъпа от аналогична от Германия или Русия. Ниските цени в статистиката у нас идват от огромното количество нискокачествени евтини боклуци.

благодарение на европейските политики от бедни станахме по бедни , но пък си имаме всевъзможни обръчи , кръгове и мутро мафиоти които уверено усвояват средства в личните си сметки , а на половинчати статистики сме се наслушали и нагледали

когато се публикува подобна информация. Ако мигрантите я прочетат ще останат в България вместо да продължат към Западна Европа.

Бе верно е тва. Леба е скъп у Дания. У Германия беше добре цената на папуто. А заплатите не са по- гореми, понеже много ги яде данъка върху дохода. За такива данъци, като ида държавна услуга да ползвам, требе да доде една засукана датчанка да ми надуе кавала, та аз да викна и да запея песен хайдушка. А то, нема- все крави маменцето им. И ДДС-то тука е плоско, 25 % за сичко. В Германия не беше така.

Айде стига сеавнения с най-долния рафт на Алди или Кауфланд в чужбина с "от хубавите" в България.. дя, в Германия има бира за 30 цента, ама има и за 1.5 евро... дрехите са евтини само когато са в някой аутлет намалени и томса на страхотни цени...иначе не.

Само някой, който не е пътувал никъде може да нарече 195-те държави съществуващи в света "чужбина" и да направи абсурдното твърдение, че със всички тях цените са по-ниски от България. Печелите златен тъпомер.

:)))) Хубав завършек на седмицата:)))) Това ме разсмя:)

Към Редактор : Виктор Стефанов, за да изглежда по истинско го обвържете с нетната заплатите на съответната държава ! иначе няма никакъв смисъл. Примерно Германия средна заплата 2500 евро към 100, България 350 евро към 69-70! Така става видно къде е по скъпо и тогава Мигрантите в германия :) отворете им коридорите и да отиват хората. че нашите родители със 150евро ( от скоро ) им се реве на хората!

Добре, но тoва са абсолютните стойности на цените. Ако се сметне като процент от средната заплата, БГ ще излезе с едни от най-високите цени в Европа.

Абсолютно вярно.Последната година не съм пътувала , но последното което се сещам е Италия - зехтин (известна марка) беше 3-4 евро , тук в същия период беше 20лв. и още си е толкова.Да не говорим и като срабним заплатите , излиза още по-скъпо.

Патронче Пломари в Гърция в ресторант е 6-6.50 евро, в България морето поне 15, но по-скоро 20лв. Гръцка/Шопска салата в Гърция в ресторант на морето е 5-6 евро, в България на морето поне 10, но по-скоро 14-15лв. и то много по-малка. Някаква пържена риба в Гърция в ресторант е макс 15 евро, в България започват от 20-25, но по-скоро 30-40лв. Малки най-евтини скариди в Гърция в ресторант е 7-8 евро, в България поне 20лв, но по-скоро 25-30лв. И така мога да изброявам, с изключение на бензина...

Като искате да се обвържат стойностите с получаваните заплати в съответните държави не е лошо да ги обвържем и с данъците които се плащат. Защото за моя огромна изненада се оказа че като сметнеш всички данъци застраховки и осигуровки в България получаваш като цяло по-висока заплата отколкото в Щатите например. Да и на мен ми изглеждаше смешно но се оказва че е точно така. Вероятно не във всички сектори е такова положението ама...

Доколкото аз си спомням най-бедни бяхме по времето на Виденов. Да с колко по-бедни сме станали сега?

Ама колко пари ще взимате зависи от собствената ви квалификация, умение и желание за работа. Мияч на чинии в България ще си бъде мияч на чинии и в която и да е от другите държави и пак няма да му стигат парите.

Нагло, явно добре платено, боравене с фактите! Един нацист е казал на времето: Винаги истината, само истината, НО НЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА! Истина: Къде се намира България на ценовата карта съгласно статистическата служба на ЕС Евростат. И другата половина на Истината: Къде се намира България на КАРТАТА ПО ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ на населението!(ВЕРОЯТНО НЯКЪДЕ ЗАД остров ТАМБУКТУ) Защо „любезно е спестена“ тази информация? Кой очаквате да се улови на тази „гола кука“? Пенсионерът с 350 лв. пенсия ли?

Прекрасно написана поръчкова статия. Има си всичко - експертно мнение, статистика, добре онагледени сравнителни таблици, но...... За ваше огромно съжаление всички ние вече имаме приятели, роднини или ние самите сме излизали в западни държави и сме видели техните цени. Наскоро балдъзата даже ми изпрати снимка на кайма в магазин в Мюнхен с цена 2,74 евро за килограм (верно в промоция), банани за 0,79 евро??? Вярно е че не може да се сравнява на парче, но стига сте ни лъгали, че сме с най ниски цени в Европа, ми не е така. За някой неща в Европа цените са по ниски, особено ако се разглеждат през покупателната способност на населението....

Първо. в гърция пломари е местен продукт, у нас е внос. Второ в гърция и в най-зачуканото село патрончето пломари е 6 евро. В българия в провинцията бутилка мастика 750мл е 6 лв преко сили. да не говорим, че у нас на север/северозапад може да ядеш свинска пържола на скара с гарнитура за 4-5лв. е, не е на морето, но някъде около дунавските села също става.

Na absolutnoto duno po dohodi, a na polu-sredno nivo po ceni. Edinstveno alkohola ni e evtin. Nqmam dumi. Sram.

с много ако си работещ , но всички ;служители; са с малко напред , а бизнесмен милиционерите заедно със спонсориращата ги шайка са доста напред , даже надвишават и европейските доходи за техния кръг

Чак сега разбрах наплива от американски имигранти в България!

Само дето статистическа агенция "Роднини и приятели" не значи абсолютно нищо. Ако беше така лесно нямаше да има цели институти, които да следят тези данни. А ти си продължавай да си вярваш, че знаеш по-добре от всички останали.

Първо и последно, човекът сравнява цени на морето в Гърция и нашето, а не в Ребърково и Тасос!

Щом предпочиташ да вярваш на статистически данни.... Те и САЩ вярваха на статистика, че Афганистан няма да падне под талибаните са 1 седмица, но се оказа, че статистиците и анализаторите малко са пообъркали или поработили грешно с цифрите. това в което аз вярвам е в силата на покупателната способност колко от дадена стока можеш да си купиш със средностатистическа заплата...... Айде обори ме сега.

Как се изкарва с 3к? Некви шамани сте, аз под 10к на месец не мога да падна ако ще нищо да не купувам....

На очите си ли да вярвам или на твоята пропаганда? (явно подплатена с добър хонорар)

За Тодор! Тодоре, остави го този "Бау". Той си заработва надника!

Чудесна статия, тя показава огромния напредък на България. Сега ще е добре този който е написал статията да пресметне следната проста задачка, цените в България за по лесно ги слагаме 50% от средните европейски, въпреки, че например автомобилите са еднакви навсякъде (новите говоря както и други неща). Взимаме за пример една Швейцария най - скъпата държава в Европа 180% средни цени да ги направим 200 за да се смята по лесно, тоест 4 пъти по скъпо отколкото у нас ( направи нямам и дея как там преживяват). Бърза справка в сайта numbeo, всеки може да си провери има и други подобни сайтове. Данните не са 100% точни но можем да си напраим горе долу справка. Средна заплата в България след данъците 1087 лева, нека ги закръглим на 1200, за Швейцария 10500 лева, нека да бъдат 10000. Простата калкулация показва, че нашите 1200 лева се равняват на 4800 в Швейцария, тоест както и да го смятаме там пак могат да си купят 2 пъти повече стоки и услуги с една средна заплата. Същата калкулация е за всяка западноевропейска държава, а вече и за източноевропейкиете като Чехия, Полша и тн, разбира се разликата може да не е 2 пъти в покупателната способност, но не е в наша полза. Хубаво е тези които пишат тези статии да пишат обективно и да сравняват нещата както трябва.

и понеже твърдиш че при жан виденов е било най зле ще ти кажа че тогава цените бяха в марки , както и труда , работех много и си докарвах добри пари от труд , даже не усетих и ;кризата ; , и сега работя но не успявам да вържа месеца , даже продавам това което съм спечелил в предишни години , толкова за европейската ;помощ ; и цени

Каквито и завъртяни поръчкови лъжи да пишете, няма да ви се хване никой, защото българите пътуват и знаят идеално цените на храните в Европа.

и някой идиот е взел пари за това нещо???

Пълни простотии. На запад хляба е луксозна стока и се прави от висококачествено брашно и наистина струва 2,5 евро, а тука дъниме хляб защото не можем да си позволим друго. "ХЛЯБ", който освен от най-големите боклуци, се прави и от СМЛЯН СТАР такъв.

А батко къде е!?! АМАН!

От кое "високо-качестсвено брашно" се прави хлябът на запад? Нещо не си наясно. Освен това там вече масово преобладават изпечени замразени заготовки, щото "качеството" е толко високо, че не издържат повече от ден.

Защо ги няма заплатите да ги сравним, да обсъдим, ЗАЩО са такива и КОЙ, след промените ни ограби!???

Истинският хляб не издържа повече от един ден , направи си хляб вкъщи и ще разбереш , че на следващия ден не става за ядене. Нещо не сте в час ! Този хляб от магазина , който издържа по една седмица , кой знае с какво е натъпкан.

ДО ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ПРОКУРАТУРАТА НА ЕС ДО ПРОКУРАТУРАТА НА САЩ БЕЗСРОЧЕН ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ #КОЙ "Живеем в много странно време и с удивление отбелязваме, че прогресът върви ръка за ръка с варварството." Зигмунд Фройд В чл. 39, ал. 1 от Конституцията на България и Директива на ЕС се установява - правото свободно да се изразява и разпространява (чрез различни изразни средства) мнение. Свободата на изразяване на мнение и правото на живот е фундаментална човешка ценност в ЕС, и нейното зачитане и упражняване е условие за съществуване на демократичната държава и ЕС. Администраторите на dir.bg в България всеки ден от няколко години нарушават основни права на гражданите, като им се блокира IP адреса или заличават умишлено коментарите на гражданите в dir.bg - обществен форум. С това администраторите на dir.bg ограничават умишлено основни права на българските граждани, за което администраторите на dir.bg носят индивидуална наказателна отговорност без давност. Чия собственост е сайта и от кого се финансира. Днес в България се нарушават постоянно основни човешки права - право на живот и правото свободно да се изразява, и разпространява чрез различни изразни средства мнение. България е част от ЕС. Следователно, неоспоримо е, че прокуратурата на ЕС носи цялата отговорност при умишлено нарушаване от медиите и други, на основни човешки права и то всеки ден в България - ЕС. Докато другите държави си имат мафия, то мафията в България си има държава.

Не можете да правите нелепи сравнения на цените при съвсем различни доходи на хората. Защо не сравнявате доходите, заплатите, пенсийте, у нас те са между 10 и 15 пъти по ниски от тези в Западна Европа, така че много иезуитски сравнения правите. За нашите доходи, цените са най високи в ЕС, затова и стандарта на живот е най нисък!

Алоу баце, що не пишете какви са цените на имотите в Дания, Австрия или Люксембург, също и цените на услугите им. Тогава друга ще ви е сметката и класацийката