Къде е България на ценовата карта: храни, дрехи, напитки, условия за живот

Изследване на Евростат показва как цените на хляба и зърнените култури варират в ЕС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Смятайте и заплатите - не само цените

Кажете де.Сега след тази статия какво да очакваме.Изравняване цените с тези в Швейцария ли ? А ?

Много тъпа статия, нищо не се разбира!

В Дания минимална заплата 5 хиляди лева.В България 500 лева т.е 10 минмални български заплати взима един социално слаб датчанин.Дотук ясно.Спрямо този индекс обаче тук е 50% по евтино от Дания.И това ясно.Сега като сложим чертата излиза,че за да бъдем като Дания минималния доход трябва да 2500 лева. Това е.А другите статистики оставям на великите математици,инженери и компютърни специалисти благодарение на които България е номер едно в ЕС,Светаи цялата вселена и като ги видим по улиците трябва да им се поклоним доземи защото са толковапо умни от на, а ние все не можем да схванем,защото сме тъпи.

Работата не е само в папуто Мич, от заплата на датчанина отбий данъците и наема и ела пак да коментираш.

Навсякъде е едно и също, богатите са добре, бедните духат.

Само ние народа имаме интерес да знаем истината. Нито нашите нито европейските управници не искат истината защото означава да признаят провал. Така че винаги ще ни замазват очите с умело боравене с цифри. Чета статиите - добре съм. Бъркам в джоба - не мога да вържа двата края. На кого да вярвам!?!

Алоу баце, що не пишете какви са цените на имотите в Дания, Австрия или Люксембург, също и цените на услугите им. Тогава друга ще ви е сметката и класацийката

От 4000 еврака/кв нагоре.

Не можете да правите нелепи сравнения на цените при съвсем различни доходи на хората. Защо не сравнявате доходите, заплатите, пенсийте, у нас те са между 10 и 15 пъти по ниски от тези в Западна Европа, така че много иезуитски сравнения правите. За нашите доходи, цените са най високи в ЕС, затова и стандарта на живот е най нисък!

ДО ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ПРОКУРАТУРАТА НА ЕС ДО ПРОКУРАТУРАТА НА САЩ БЕЗСРОЧЕН ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ #КОЙ "Живеем в много странно време и с удивление отбелязваме, че прогресът върви ръка за ръка с варварството." Зигмунд Фройд В чл. 39, ал. 1 от Конституцията на България и Директива на ЕС се установява - правото свободно да се изразява и разпространява (чрез различни изразни средства) мнение. Свободата на изразяване на мнение и правото на живот е фундаментална човешка ценност в ЕС, и нейното зачитане и упражняване е условие за съществуване на демократичната държава и ЕС. Администраторите на dir.bg в България всеки ден от няколко години нарушават основни права на гражданите, като им се блокира IP адреса или заличават умишлено коментарите на гражданите в dir.bg - обществен форум. С това администраторите на dir.bg ограничават умишлено основни права на българските граждани, за което администраторите на dir.bg носят индивидуална наказателна отговорност без давност. Чия собственост е сайта и от кого се финансира. Днес в България се нарушават постоянно основни човешки права - право на живот и правото свободно да се изразява, и разпространява чрез различни изразни средства мнение. България е част от ЕС. Следователно, неоспоримо е, че прокуратурата на ЕС носи цялата отговорност при умишлено нарушаване от медиите и други, на основни човешки права и то всеки ден в България - ЕС. Докато другите държави си имат мафия, то мафията в България си има държава.

Защо ги няма заплатите да ги сравним, да обсъдим, ЗАЩО са такива и КОЙ, след промените ни ограби!???

А батко къде е!?! АМАН!

Пълни простотии. На запад хляба е луксозна стока и се прави от висококачествено брашно и наистина струва 2,5 евро, а тука дъниме хляб защото не можем да си позволим друго. "ХЛЯБ", който освен от най-големите боклуци, се прави и от СМЛЯН СТАР такъв.

От кое "високо-качестсвено брашно" се прави хлябът на запад? Нещо не си наясно. Освен това там вече масово преобладават изпечени замразени заготовки, щото "качеството" е толко високо, че не издържат повече от ден.

Истинският хляб не издържа повече от един ден , направи си хляб вкъщи и ще разбереш , че на следващия ден не става за ядене. Нещо не сте в час ! Този хляб от магазина , който издържа по една седмица , кой знае с какво е натъпкан.

и някой идиот е взел пари за това нещо???

Каквито и завъртяни поръчкови лъжи да пишете, няма да ви се хване никой, защото българите пътуват и знаят идеално цените на храните в Европа.

Чудесна статия, тя показава огромния напредък на България. Сега ще е добре този който е написал статията да пресметне следната проста задачка, цените в България за по лесно ги слагаме 50% от средните европейски, въпреки, че например автомобилите са еднакви навсякъде (новите говоря както и други неща). Взимаме за пример една Швейцария най - скъпата държава в Европа 180% средни цени да ги направим 200 за да се смята по лесно, тоест 4 пъти по скъпо отколкото у нас ( направи нямам и дея как там преживяват). Бърза справка в сайта numbeo, всеки може да си провери има и други подобни сайтове. Данните не са 100% точни но можем да си напраим горе долу справка. Средна заплата в България след данъците 1087 лева, нека ги закръглим на 1200, за Швейцария 10500 лева, нека да бъдат 10000. Простата калкулация показва, че нашите 1200 лева се равняват на 4800 в Швейцария, тоест както и да го смятаме там пак могат да си купят 2 пъти повече стоки и услуги с една средна заплата. Същата калкулация е за всяка западноевропейска държава, а вече и за източноевропейкиете като Чехия, Полша и тн, разбира се разликата може да не е 2 пъти в покупателната способност, но не е в наша полза. Хубаво е тези които пишат тези статии да пишат обективно и да сравняват нещата както трябва.

Na absolutnoto duno po dohodi, a na polu-sredno nivo po ceni. Edinstveno alkohola ni e evtin. Nqmam dumi. Sram.

Прекрасно написана поръчкова статия. Има си всичко - експертно мнение, статистика, добре онагледени сравнителни таблици, но...... За ваше огромно съжаление всички ние вече имаме приятели, роднини или ние самите сме излизали в западни държави и сме видели техните цени. Наскоро балдъзата даже ми изпрати снимка на кайма в магазин в Мюнхен с цена 2,74 евро за килограм (верно в промоция), банани за 0,79 евро??? Вярно е че не може да се сравнява на парче, но стига сте ни лъгали, че сме с най ниски цени в Европа, ми не е така. За някой неща в Европа цените са по ниски, особено ако се разглеждат през покупателната способност на населението....

Само дето статистическа агенция "Роднини и приятели" не значи абсолютно нищо. Ако беше така лесно нямаше да има цели институти, които да следят тези данни. А ти си продължавай да си вярваш, че знаеш по-добре от всички останали.

Щом предпочиташ да вярваш на статистически данни.... Те и САЩ вярваха на статистика, че Афганистан няма да падне под талибаните са 1 седмица, но се оказа, че статистиците и анализаторите малко са пообъркали или поработили грешно с цифрите. това в което аз вярвам е в силата на покупателната способност колко от дадена стока можеш да си купиш със средностатистическа заплата...... Айде обори ме сега.

На очите си ли да вярвам или на твоята пропаганда? (явно подплатена с добър хонорар)

За Тодор! Тодоре, остави го този "Бау". Той си заработва надника!

Нагло, явно добре платено, боравене с фактите! Един нацист е казал на времето: Винаги истината, само истината, НО НЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА! Истина: Къде се намира България на ценовата карта съгласно статистическата служба на ЕС Евростат. И другата половина на Истината: Къде се намира България на КАРТАТА ПО ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ на населението!(ВЕРОЯТНО НЯКЪДЕ ЗАД остров ТАМБУКТУ) Защо „любезно е спестена“ тази информация? Кой очаквате да се улови на тази „гола кука“? Пенсионерът с 350 лв. пенсия ли?

Като искате да се обвържат стойностите с получаваните заплати в съответните държави не е лошо да ги обвържем и с данъците които се плащат. Защото за моя огромна изненада се оказа че като сметнеш всички данъци застраховки и осигуровки в България получаваш като цяло по-висока заплата отколкото в Щатите например. Да и на мен ми изглеждаше смешно но се оказва че е точно така. Вероятно не във всички сектори е такова положението ама...

Чак сега разбрах наплива от американски имигранти в България!

Патронче Пломари в Гърция в ресторант е 6-6.50 евро, в България морето поне 15, но по-скоро 20лв. Гръцка/Шопска салата в Гърция в ресторант на морето е 5-6 евро, в България на морето поне 10, но по-скоро 14-15лв. и то много по-малка. Някаква пържена риба в Гърция в ресторант е макс 15 евро, в България започват от 20-25, но по-скоро 30-40лв. Малки най-евтини скариди в Гърция в ресторант е 7-8 евро, в България поне 20лв, но по-скоро 25-30лв. И така мога да изброявам, с изключение на бензина...

Първо. в гърция пломари е местен продукт, у нас е внос. Второ в гърция и в най-зачуканото село патрончето пломари е 6 евро. В българия в провинцията бутилка мастика 750мл е 6 лв преко сили. да не говорим, че у нас на север/северозапад може да ядеш свинска пържола на скара с гарнитура за 4-5лв. е, не е на морето, но някъде около дунавските села също става.

Първо и последно, човекът сравнява цени на морето в Гърция и нашето, а не в Ребърково и Тасос!

Алкохолът както в България, така и в Гърция има акциз. Второ няма внос, защото е европейски продукт и няма значение от Лесбос или от Карнобат си го внасяш. Трето - ти пий мастика Пещера, аз ще си пия Пломари (макар и то да не е най-доброто, но след 3-4*100 глава не ме боли). 4то - колкото и да обичам България, няма да ида в северозапада на почивка, дори и да отида, сервитьорите няма да ми донесат поръчката на 2рата минута - цялата - салата, тарама, питка, риба, октопод, пломари, алфа и т.н. Така, че у нас 80-90% от заведенията има да учат бизнес как се прави.

Добре, но тoва са абсолютните стойности на цените. Ако се сметне като процент от средната заплата, БГ ще излезе с едни от най-високите цени в Европа.

Към Редактор : Виктор Стефанов, за да изглежда по истинско го обвържете с нетната заплатите на съответната държава ! иначе няма никакъв смисъл. Примерно Германия средна заплата 2500 евро към 100, България 350 евро към 69-70! Така става видно къде е по скъпо и тогава Мигрантите в германия :) отворете им коридорите и да отиват хората. че нашите родители със 150евро ( от скоро ) им се реве на хората!

Бе верно е тва. Леба е скъп у Дания. У Германия беше добре цената на папуто. А заплатите не са по- гореми, понеже много ги яде данъка върху дохода. За такива данъци, като ида държавна услуга да ползвам, требе да доде една засукана датчанка да ми надуе кавала, та аз да викна и да запея песен хайдушка. А то, нема- все крави маменцето им. И ДДС-то тука е плоско, 25 % за сичко. В Германия не беше така.

когато се публикува подобна информация. Ако мигрантите я прочетат ще останат в България вместо да продължат към Западна Европа.

:)))) Хубав завършек на седмицата:)))) Това ме разсмя:)

благодарение на европейските политики от бедни станахме по бедни , но пък си имаме всевъзможни обръчи , кръгове и мутро мафиоти които уверено усвояват средства в личните си сметки , а на половинчати статистики сме се наслушали и нагледали

Доколкото аз си спомням най-бедни бяхме по времето на Виденов. Да с колко по-бедни сме станали сега?

с много ако си работещ , но всички ;служители; са с малко напред , а бизнесмен милиционерите заедно със спонсориращата ги шайка са доста напред , даже надвишават и европейските доходи за техния кръг

и понеже твърдиш че при жан виденов е било най зле ще ти кажа че тогава цените бяха в марки , както и труда , работех много и си докарвах добри пари от труд , даже не усетих и ;кризата ; , и сега работя но не успявам да вържа месеца , даже продавам това което съм спечелил в предишни години , толкова за европейската ;помощ ; и цени

Търсете БГ на неква карта нов внос и секънд хенд!

в това може да повярва само някой, който не е бил в чужбина. Храни и дрехи там определено са по-евтини!

Само някой, който не е пътувал никъде може да нарече 195-те държави съществуващи в света "чужбина" и да направи абсурдното твърдение, че със всички тях цените са по-ниски от България. Печелите златен тъпомер.

Абсолютно вярно.Последната година не съм пътувала , но последното което се сещам е Италия - зехтин (известна марка) беше 3-4 евро , тук в същия период беше 20лв. и още си е толкова.Да не говорим и като срабним заплатите , излиза още по-скъпо.

Сигурно на последно място на километри от предпоследния, по добре да ми е 2.50 хляба както на запад, ама да взимам 3000 отколкото както сега да е 1.50 и да вземаш 800-900 лева , нарича се паритет на покупателната способност, по този показател сме малко по-добре (все още) от колоси в икономиката като конго и сомалия

на запад всички стоки са по-евтини, вземете една испания, която е средно място като стандарт - 1 кг мезе хамон е около 12 евро, 1 бира стъкло е около 1 евро, тук 1 кг мезе е 30-40 лева , 1 бира от хубавите е 2 лева !

Айде стига сеавнения с най-долния рафт на Алди или Кауфланд в чужбина с "от хубавите" в България.. дя, в Германия има бира за 30 цента, ама има и за 1.5 евро... дрехите са евтини само когато са в някой аутлет намалени и томса на страхотни цени...иначе не.

Ама колко пари ще взимате зависи от собствената ви квалификация, умение и желание за работа. Мияч на чинии в България ще си бъде мияч на чинии и в която и да е от другите държави и пак няма да му стигат парите.

Как се изкарва с 3к? Некви шамани сте, аз под 10к на месец не мога да падна ако ще нищо да не купувам....

Богатите ядат свинско а бедните зеле, средно всички ядат свинско със зеле. Нещо за заплатите казаха ли, защото май само в Българися са изключително ниски !!!

Първо напишете, колко хляба могат да се купят с една заплата в България и Дания, и после пропагандата!

Изследването е субективно! Живея в Хелсинки и тук 1 кг кашкавал от мляко е 5 евро! Литър мляко е 70 цента свинско 3-7 евро ДОМАТИ 1-50-3 евро Като бях лятото в България ми се стори,че цените са по-високи За дрехите въобще не може да става сравнение...в България цените на марковите дрехи са почти двойни!

Спеицално за марковите дрехи оборотът в България е нищожен, затова и цените са високи. Аналогично е и с други по-скъпи продукти. Например една ексурзия из скандинавските страни организирана от българска туристическа агенция е значително по-скъпа от аналогична от Германия или Русия. Ниските цени в статистиката у нас идват от огромното количество нискокачествени евтини боклуци.

Пропаганда тип късен социализъм ... за прости пролетарии.

борави се с някакви проценти без да се анализират и да се приведат данните в съпоставим вид с отчитане на доходите на населението и качеството на стоките и услугите. Специална за България следва да се отчете и влиянието върху цените и на т.н. сив сектор в икономиката.

Ехааа, ми то значи е чудно в БГ! Оставаше обаче само да споменете и съотношението спрямо заплатите. Мозъци!

Пълни глупости драскани от неграмотници.

и за неграмотни