Инфлацията достигна нивата от пика на световната икономическа криза

Това е най-бързият темп на растеж на цените от 13 години насам, според ОИСР

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Суровини - метали - над 110-120% цветни метали - над 60% неръждаеми - над 30-40% пластмаси - над 60-70 дървесина - над 50% гумени - над 60% ток - 20-30% стройтелни над 40-50% и всички казват , че това не е края. т.е до 1-3 месеца стоките в магазините ще са над 30-40% увеличение

Зависи ! Иконом теория е много силна в момента и ако искат няма да има нищо стресиращо . Но трябва да се спре насаждането на такова очаквания !

Абсалютно те подкрепям! Така е за жалост!

Е каква да е инфлацията като САЩ печатат дойплери като побъркани! На практика в момента ограбват тези които са повярвали в хартийките...

знам каква ще е инфлацията, но като гледам колко пари се напечатаха.. леко ми настръхва козината.. Досега централните банки се справяха чрез ниски лихви да я задържат на ниски нива.. а и суровините бяха с много ниски цени.. Тъй че според мен оттук насетне цените ще са умерено до силно нагоре.. просто твърде дълго се държаха изкуствено ниски..

Точно така Петре. Икономическата теория, която е много силна в момента.... ще оправи тоновете напечатана хартия и набиращата скорост хиперинфлация...

Тези проценти на каква база ги смяташ? Месечна, тримесечна, годишна? Стоманените профили, които ползвам, по това време миналата година бяха под 1,40/ кг. Преди два месеца стигнаха 2,70, а от онзи ден вече се движат около 3,50 - 3,70. На годишна база това е над 250%. Стоманата е основна суровина и влиза във себестойността от строителството, до леката промишленост. Добрата новина е, че тепърва ще расте цената, а тя вече става непоносима. Като си говорим за проценти, 20" контейнер от Китай миналата година беше около 1500 долара, сега със зор се намира за 12500 - над 800% за година. Съответно всичко е нагоре, щото почти всички стоки или компоненти са внос. Пък и да не е внос - ей ви го олиото. Помните ли колко беше преди година и виждате ли колко е сега?

НСИ-то някак между другото наскоро се похвали, че за последните 10 години имало било удвояване на доходите. С малък дребен отдолу отбелязваха, че и разходите се били вдигнали с толкова. Това прави над 7% годишна инфлация за всеки, който може да сметне една сложна лихва, но те понеже се правят че не могат и ни баламосват с разни 2-3% годишно на база потребителски кошници и прочее стакмистики.

Вас какво ви бърка като нямате пари. А, чакай, бедните са най-прецакани.

Точно обратното! Централните банки с ниските лихви и емисията на пари не се опитваха да я задържат, а точно обратното - ДА ГЕНЕРИРАТ ИНФЛАЦИЯ!!!