Хърватският финансов министър: С еврото рейтингът ни скочи до исторически нива

Редки бяха случаите на повишение на цените, но допълнителната инфлация от декември 2022 година към януари 2023 година е близа до нулата, каза Марко Приморац, обяснявайки прехода към еврозоната

Обратно в новината

Коментари - Хърватският финансов министър: С еврото рейтингът ни скочи до исторически нива | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво! Сега можете да вземате още повече дълг! Голямо постижение, няма що!!!

Щото техните политици не се карат откъде да вземат газ и петрол или колко оръжия да подарят на Украйна.

Радваме се за вас. Но ние мааалко ще поотложим еврото, може би с 50 години...засега.

Вие от "Израждане" не можете да отложите нищо.

Рейтинг сигурно и хладилниците пълни на хърватите с по-големи цени

Който рипа на високо, пада болезнено. Тия се радват , че рипат.

Важно е какво казва х.потребител, за министъра е ясно.

...западни батета определят кои от бившите соцкънтрита да влязат в Шенген и да приемат еврото, сякаш това има некво значение.

да ти сера на рейтинга жалко соросоидче ... хората обедняха и им занулихте сметките, а че рейтинга на вас дупедавци ви се вдигна като новите курви в бардака да така е

"С приемането на еврото всички кредитни агенции увеличиха рейтинга на Хърватия и той сега е на исторически високи равнища." Да, истински весело ще стане, когато им поискат да си върнат кредитите. Посред нощ рейтинга ще им отиде в кофата, ама ще им кажат, че няма проблем- могат да си продадат островите. То бива тъпотия,ама чак толкоз не бива.

"Хората доста се радваха за това, че можеха да гласуват какви ще са монетите в евро със символите на Хърватия, допълни Приморац." а бе тея съвсем за индианци ни имат. Ама както се пее в една песен After laughter comes tears.

"Челния" хърватски опит отказа Полша да мисли въобще за приемане на еврото.

"Разходите за обмен на валута при нас бяха 160 млн. евро годишно..." Разходи или приходи?! Що не намалите тогава разходите за данъци, всякакви такси и особено акцизи?! Те натоварват най-много икономиката и крайните потребители!

Кой рейтинг? Твоя? Я стига.. А как са хората,заплатите,туризмът? Аман от демагози.

В Бг народът е максимално про3т и тъп, така че едва ли ще разбере какви са ползите от еврото!!!! В България живее следващият по про3тотия след руските ублюдки народ в света!!! Затова се топим и скоро ще изчезнем!!! От тъпотия, мързел и робско самосъзнание към руските свини!!!

А пък Костя ще вдига нашият рейтинг с Копейката !

Рейтинга не знам , ама цените се вдигнаха с 30 % ! Рейтинга (не) знам как се мери , цените ги виждаме в магазина през ден все по високи.

Слушайте Копейкин и Путлер кво ви говорят, майни ги тези изостанали еврогейци.. Азия му е майката, карате, ориз, газ, ракети, бради, чалми... Там е живота. Китай велик, само Раша е по-велика, и после Ким, азиатския подвластник на Путлер, русия монгол с рамене като на гръцки бог, яздещия тигри

На Хърватите не само рейтингът, но и цените им скочиха до исторически нива след влизането им в еврозоната!

Лъжа, кога беше за последно там троле? Да позная ли, никога

здравей ссд, щщд!

Тоя лъже та се къса. Абе, кой те научи така да говориш бе, твойта мама?

Костадин Костадинов от Възраждане има вериги от Чейнджбюра и за това не иска Еврото... Инфлацията в Евро зоната е ДВА ПЪТИ ПО МАЛКА, от тази в България, а Доходите са 4 ПЪТИ по високи..

1. Инфлацията в ЕЗ е усреднена, а има държави в нея с по-висока инфлация от нашата. 2. Тези национални инфлации се подават от местните стъкмистици и не струват абсолютно нищо от поне 20 г. От индекса извадили имотите и вкарали концертните рояли, образно казано.

и фин. активи, които са все по-голяма част от хипер-икономиката. Т.е. те инфлират, затуй са вън.

Да се връзваш на официални данни за инфлацията е като да се връзваш на рейтинговите компании. Сценката с Морган Стенли в The Big Short не беше нито сатира, нито ирония, ами сухата истина.

Големите такси за преваултиране не отиват в чейнджбюрата, а в банките. И се плащат основно от бизнеси, които имат еднопосочен международен паричен поток: 1. Фирми износители - изнася продукт, внася пари. Само. - ИТ, суровини, ток, производства 2. Фирми вносителки - внася продукт, изнася пари - Супермаркети. Тези фирми имат големи парични потоци само в една посока и плащат големи такси за превалутиране. Освен това имат много лошо влияние върху икономическата среда, защото я развиват твърде тясно, за сметка на всички останали. Напр. правиш многократно по-погати определени износни/вносни сектори, за сметка на локални поддържащи бизнеси и администрация - полиция, пожарна, здравната, образователната системи. И тук започва финансовата алхимия - как хем да не изтървем големия кеш, хем да ребалансираме икономиката, тъй щото да няма твърде бедни (дето им казвате, че гласуват за възраждане), нито твърде богати..

Марко Приморац,а се казваш Марко Прекурац

Верваме ти!

Както се казва сития на гладния не вярва.

Като гледам колко много тролове са ангажирани в подкрепата на еврозоната - ясна е работата. Всякакви малоумници като долние - "копейки си иска" - НЕ - искаме си ЛЕВ.

Ако беше много убаво,немаше да ни го рекламират толкова усилено ;)

Ганя си сака копейката, отм е прост

Те и цените ви скочиха до небето, ама това явно не ви интересува! Рейтинг не ядем!

висок рейтинг означава ниски лихви. Ниски лихви означава още много от същото - раздаване на пари на близки до властта, както и лесни кредити за домакинствата. Нещо повече - кредити не подлежат на изплащане, а не инфлационно обезсилване. Това е цивилизационен избор, койти не е късно да променим. Искаме ли да сме кредитни роби? Аз не.

Ти ако искаш спестявай, но защо другите да не могат да теглят кредити, ако имат подходящи идеи какво да правят с парите? Това е като ако ти не можеш да си купиш банани, никой да не може да си купува. Или май точно за тези времена бленувате всички противници на Еврото? Когато никой не можеше да си купува нищо, защото нищо не се предлагаше.

Като имаш толкова добри идеи, лихвата ти е последна грижа. Да не говорим, че има сума други начини за финансиране на бизнес начинания.

Кредит за бизнес не е лошо нещо. Но си върви с такса заемен капитал. Ако ти е добре идеятата няма проблем да си го плащаш. Ама тук се говори за друго - изкуствено свалят лихвите, за да може много от идеите да изглеждат "добри". Е познай какъв е резултата - зомби компании, които се държат на повърхността само и само да не потъне окончателно кредитора, т.е. банката дето му е дала "добрия" кредит.. как беше "too big to fail"? Иначе не съществува добра идея (по дефиниця), за която човек в потребителското си качество, да изтегли кредит, освен за задоволяване на суетата си или алчността си.. напр. кое му е доброто на идеята да си купиш телефон за 3 000 лв? Сигурно ще изкараш 20 000 от тикток като си снимаш пръцкалника? Щото числата това показват - битовитe потребители харчат пари на кредит основно за глупости, вкл. за лъскаво ненужна кола и апартамент в центъра на софия... щото как?! да не живеем в центъра нали...

Напротив - кредит за стартиране на нов бизнес (тоя нали бил имал нова идея) е най-тъпашкият възможен вариант. Този кредит нали трябва да се обезпечи? Ако вече имаш с какво да го обезпечиш, значи си достатъчно напред, за да не се занимаваш с банки и глупости, ами сам да се финансираш до достигане на среден TRL и там вече да привлечеш рисков капитал. Някакъв смисъл банковото кредитиране има в оборотен капитал или нещо подобно за разширение на съществуващ бизнес, но за стартиране на бизнес, добре че им се струват високи лихвите на пишман предприемачите и не се хвърлят с главата напред в празен басейн. Колко процента от тия нови бизнеси изчезват до 3-тата година и колко до 5-тата няма да споменавам, за да не стресирам младите и напористи балъци. То толкова схеми и мерки минаха за финансиране със zero requested equity, че такива наивни и дилетантски приказки за стартиране с банков кредит отдавна даже не са ми и смешни. Новият бизнес винаги е рисково начинание, а рисково начинание с кредит е като да вземеш пари от лихвар, за да ги заложиш на червено в казиното.

Всъщност не точно. Това, което казваш е резултат от умишленото компрометиране на банките, като солидарен източник на бизнес кеш. Банката трябва да оценява бизнес идеята, като участва солидарно срещу съответната лихва. Това, разбира се, само ако считаме, че лихвата е мерило за риск (по дефиниция)... което разбира се отдавна не е така. Защо да теглиш кредит изобщо, ако трябва да го обезпечиш с 100%+ лични активи? Че и лихва да платиш насреща.. за какво? Че няква леля е попълнила едни документи? Екзотичната, "гениална" идея за отрицателните лихви е абсолютно безумие.. и ако ще има ядрена ТСВ ще е заради това.

Ти говориш за някви банки, за които всички сме чували от историческите книги, но не сме ги виждали. Банките са лихвари, чейнджаджии и телеграфисти за парични преводи. Носиш им 200 страници идеален бизнес план - четат, кимат и накрая "Планът е страхотен! Дайте сега 130% обезпечение и двама гаранти." За такива работи си има други начини, а допреди няколко години, девизът на VC фондовете беше "Shut up and take my money!".

Да, така е. Но дори и в момента има такива банки, но те не са част от колективния запад. В реалността на колективния запад банки няма. Има рекетьори, които правят точно това, което ти описа. Освен това кредитите ги покриват разни социални програми, т.е. ЕЦБ, като кредитор от последна инстанция. И това е сериозен аргумент против еврозоната.

Ба, социални програми... Винаги всичко покрива данъкоплатецът, а тук и клиентът на банките. Банката на Цецо кой я плати, чрез "гаранционния фонд". А банката на Цеко кой я крепи? Ние, а не някакви абстракции като социални програми. Ислямска банка за развитие я мани. Идеята на всички банки с времето изкристализира както на тия нашите западните - ядене и пиене на корем, а после селтаците плащат сметката, щото ако банките се издънят, щяло да стане по-лошо, отколкото ако ние им патим масрафа - ха, ха, ха. Шайлок може и да е извършвал "нелицензирана банкова дейност", като Малката Секира тук навремето, обаче по същността си е точно истинска банка. Накрая си иска и a pound of flesh. Само дето Били е изкривил повествованието си накрая, за да се харесва на простолюдието и барем в приказките види възмездие за лихварите/банките, щото в реалността - забрави.

В крайна сметка не може без рамка. Иначе племена и джунгла. Това разбира се е естествено. Много неща се изнясняват, когато излезеш на улицата да си поговориш с абсолютно неграмотен човек. Човека е животно и не се различава много от маймунка.

Ти като искаш плащай високи лихви, ние другите не щем! Да влиза по-скоро това евро, че да млъкнат подобни "разбирачи"!

Що? Искате ниски лихви, за да си купувате нови таратайки на лизинг, телефони на изплащане и екскурзии до Тайланд с потребителски кредити, ли? Лихвите трябва да станат зверски навсякъде, за да се спре тая инфлация, камо ли да се пребори.

Глас народен, глас Божии! Ето затова трябва референдум. Щото ниските лихви си вървят ведно с голямата инфлация. Тия басни за лошия путин вървят само в сутрешния блок на бтв и при светльо индиеца. Истината е, че ниските лихви насърчават единствено лошите играчи на пазара, които не могат да плуват във високи лихви. Аз кредити не ползвам, но инфлацията я плащам, следователно предпочитам високи лихви. Живея според чергата ми.

1. Кой е тоя Светльо Индиеца? 2. Първия кредит в биографията си изтеглих преди две години покрай някаква мярка за "справяне с короната" - безлихвен, с голям гратисен период, т.е. essentially free money. Никак не исках да го взимам, обаче бях длъжен да го направя, щото положително EV не се подминава - така пише в учебниците.

Е пусни си бтв в неделя след 5 и ще го видиш. Аз не го взех. За мен въпроса е принципен.

Наречи ме балък, но за мен няма free money, има сиренце в капана за мишки. С тези програми се сондира потенциал за free CBDC money.

А, не си балък, ами казано на чист нашенски - you're a better man than me. Как ще да няма free money?! All in срещу теб, когато държиш възможно най-добрата ръка с борда е само един пример за такова. Пък и тая простотия с безлихвените кредити не я виждам нито като опипване на UBI, хеле пак като сондиране за CBDC - бяха се панирали тогава като изтърваха короната и се лутаха с всевъзможни хаотични действия, щото не знаеха ни какво да правят, ни накъде може да избие.

Тънкият момент е че са имали няколко агенции следящи цените. При нас ако ще да има регламент да има 10 етикета и да има 20 агенции всичко което ще се случи е че ще влязат няколко провеяващи и ще излязат с една бутилка Jack Daniels бутилирана северно от София всеки.