Европа се нуждае от "ядрен ренесанс" за енергийния преход

Препоръката е на авторите на ново проучване за климатичната политика на ЕС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Самата Русия не строи в момента Атомни централи, а в Америка само 2 реактора и то от последните 20 години, което означава, че атомната енергия по света е с упадък и няма надежда за ренесанс.

Атомната централа е скъпо съуражение което прави тока скъп. Ако държавата нарочно намали цените с цел да се продава тока то изплащането на инвестициите никога няма да стане. Това означава, че са се прави нова АЕЦ с цел да се продава тока голямо малоумие и обслужва единствено енергийната мафия за сметка на държавата, респективно българския народ.

Поне от 30 години насам е ясно, че ще дойде моментът да се сетят, че без АЕЦ-ове няма да я бъде. Това е слаб първи признак, де да видим колко още ще им трябва и ще хванат ли влака или ще го изпуснат (още не са го изпуснали но са близко).

То с всичкото ел коли дето ще се появят, без ядрена енергетика няма отде да дойде тоз ток...

"американска технология" хехе

дежурния мутро милиционер нещо е сърдит ?

Що ни занимавате с мнението на някой лобист на атомна енергия. Няма да го бъде.

у пещерата , там ток ти не трябва!

Добре де тъпите козяци дето си изсират тука по въпроса, без да имат дори минимални знания по темата защо не ни обяснят тогава защо всички развиващи се страни строят ядрени електроцентрали а ? защо никой никъде другаде по света няма никакво намерение да се отказва от ядрената енергетика а точно на обратното продължават да я развиват , с изключение на евро дебилите И лудите говеда от Америка! дори франсетата нещо нямат огромното желание да се откажат от своите ядрени електроцентрали в полза на еко дебилите от Германия! И да ни обяснят и това какво ще те правим когато АЕЦ Козлодуй изработи ресурса на ядрените реактори и жизненият им цикъл завърши ...е тогава ще пляскаме с ръце ли малоумници?! Истината е че ядрената енергетика инвестиция в бъдещето на страните и народите и Ето това са фактите защото моите ядрени електроцентрали вече разполагат с реактори които може секс потирът по един век един век Може ли да си го представите това повече от един човешки живот! Ето това е истински инвестиция в бъдещето на хората! Факт

Набутай си един АК 47 отзад и ще разбереш, че от 20-30 години нови АЕЦ почти не се строят, само единици. А старите 447 работещи реактора са на доизживяване и дават едва 10% от тока в света.

На теб ще ти навра, та да носиш с чест името "джендър". И понеже ще ти хареса. следващия път търси да те оноди някой янки - от мен толкоз, колкото да усетиш силата на тока в задника ти!

Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най-скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като тези в Белене.

Глупости.

Глупак си ти. Я сметни как се изплаща ядрен реактор за 6 милиарда евро. Глупаците гледат само, че ядреното гориво е евтино, а реактора кой ще ти го плаща, бе,

Смятаме: цена 6 милярда EUR. живот 40 години тоест по 133 милиона EUR на година - 260 милиона лева. "AEЦ "Koзлoдyй", e гeнepиpaлa peĸopднa пeчaлбa пpeз минaлaтa 2019 гoдинa, възлизaщa нa близo 325 милиoнa лeвa. " Айде смятай пак.

Кво стана бе умния? Сметна ли го?

Я пак смятай, че си тъп да правиш сметки. 6 милиарда е един блок, а Козлодуй 2 блока. цена 2х6 милярда EUR. живот 40 години тоест по 266 милиона EUR на година - 530 милиона лева на година "AEЦ "Koзлoдyй", e гeнepиpaлa peĸopднa пeчaлбa пpeз минaлaтa 2019 гoдинa, възлизaщa нa близo 325 милиoнa лeвa. " Асега сравни 530 с 325 милиона. Но това не е всичко. АЕЦ Козлодуй няма да плаща 10 000-те години съхранение на радиоактивни отпадъци. Ще ги плащаме ние....

Добре, де някой може ли да ми обясни, как на някого му обясняваш, че АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене са два съвсем различни АЕЦ-а, как няма два АЕЦ-а в света с еднаква себестойност на тока, как себестойността на тока от АЕЦ Белене ще е към 6 пъти по-висока от тази на АЕЦ Козлодуй и той не може и не може да вдене.

Нали се сещаш че АЕЦ Белене няма да е вече не всичките тези реактори имат определен живот на експлоатация и в един момент когато спрат да работят ще поеме много сериозно средния бахур и то благодарение на олигофрени като тебе които ни обясняват как няма смисъл от СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ Белене!

Не съм изрод като тебе.

Продължаваме с платените статии в полза на ядрената енергетика и ТЕЦ-овете. Колкото и да подготвяте общественото мнение вече на овечето хора им е ясна цената на един нов АЕЦ. И безкрайността на една такава инвестиция - отработеното гориво се съхранява на българска територия и изисква милиони ежегодишно за поддръжката на хвостохранилището до края на вечността. До безкрая. Милиони ежегодишно. Дори и само това трябва да е достатъчно за да се замислим икаме ли нови АЕЦ. Цяла Европа се отказва от АЕЦ и ТЕЦ в полза на ВЕИ , ние пак ще измисляме топлата вода....

Какви хвосто хранилища бе тапир кога си съхранявал ядрени отпадаци в бг до сега всичко заминаваше за русия за рециклиране щото уж били прости рашаните но едва ли знаеш че те и франция са единствените които рециклират обработват ядрени отпадъци а твойте еврогейски братя и сестри и сащ немогат да рециклират и се чудят каде и по кой да ги хвърлят обеднен уран набъкаха сърбия че и бг от към софето от бомбите после по либия сирия каде ли не а сега за хранилища си ми се разприказвал ми те са за лайната които ще изсерат твойте задокеански онождачи тая площадка за депониране кадето се направи в беляне е за тяхните акита само че май на никой не му светва или не иска да му светне че в за тях понеже руските акита заминават за рециклаж в раша тогава си задай въпроса ако имаш капацитет на черепния лоп защо ни е депо?

Ежедневието на режима на Путин 1. Хакерски атаки и хибридна война 2. Дрънкане на оръжия и демонстриране на мускули 3. Финансиране на антиевропейски партии,анархисти,фашисти и всякакви антисистемни играчи. 4. Натиск върху всички съседи и братски държави с НПО та и местни медии . 5.Кражба и интерпретация на исторически факти. В резултат на всичко нито санкциите паднаха нито по газопотоците потече газ,нито загиналите в Донбас намаляха,нито руската икономика живна .......едиснтвено хунтата на олигарсите се укрепва и държи ,нервно защото накъде отзад се поддава следващата революция или преврат ,която да спасява потъващия кораб.

Забрави да напишеш, че закусва с малки деца датайба в простака смотан!

Точно так. Закусва с малки деца и после отива в спалнята с тях

С кого в спалнята бе простак, нали ги е изял за закуска?! тайбавпростака смотан!

ПРАВИ СТЕ БЕ, ВАТЕНКИ, МНОГО Е ЕВТИНА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ И ЩЕ СИ Я ПРАВИМ СЪС ЗАПАДНИ ТЕХНОЛОГИИ БЕЕЕ ХАХАХАА

Само да попитам? Тия дето ги няма ли ! единствените наистина модерни ядрени технологии има Русия.

И Китай, и Китай.

Русия е само една бензоколонка за Европа. 70% от руския БВП пада върху газта и петрола. Общо 95% от БВП на империята пада върху природни суровини, а само 5% падат върху други индустрии, включително оръжие. Първите пет позиции за износ на САЩ и некадърната Русия: САЩ Потребителски стоки - 198 милиарда долара. Автомобили - 158 милиарда долара Селскостопански стоки - 133 милиарда долара. Самолетите - 121 милиарда долара Химикали - 77 милиарда долара. Русия Суров петрол - 93 млрд. Долара Нефтопродукти - 58 милиарда долара. Природният газ е 38 милиарда долара. Дизелово гориво - 23 милиарда долара. Машини и оборудване - 28 милиарда долара. Ко значи? Че, като се изчерпи това което земята им даром им дава на ватенките без да имат мозък (като маймуна, която чака да падне кокоса и банана) , ще останат само с: Машини и оборудване - 28 милиарда долара. (разбира се ако есе още не са измрели от алкохолизъм, глад и нищета)

Дада простака почна да пише под чужди никове. Верно чакаш с пита "мигрантите" да ти го НАМИГРАНТЯТ в трътката пършива.

Отчасти си прав, но само отчасти. Данните трябва да се сложат в переспектива - БНП (GDP) на Русия е 1.7Т а на САЩ - 21Т. Т.е. над 10 пъти разлика. Разликата в експорта е около 3 пъти. Тъй че нищо изненадващо, че руснаците не знасят чак толкова много машини и оборудване. https://tradingeconomics.com/russia/exports-by-category https://tradingeconomics.com/united-states/exports-by-category Друга тема какъв ще го дървят като свърши нефта и газта. Но дотогава я камилата, я камиларя.

ЦЕЛИ 6 РУБЛАДЖИЯ ТУКА - УДВОИЛИ СА ИМ ЩАТА!!! ИЛИ ЗА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА И ПОТОЦИ САМО НАБИРАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРОЛОВЕ?

С две думи, подлогите на путКин в ЕП, врещят в негова полза след поръчково "проучване"! НИЩО НОВО! НО отиде коня у рекЪтЪ, дрОгаре! БУХАХАХАХАХАХА НИКОГА повече зависимост от сибирските орки! НИКОГА!

Прибирай се въшлив пияницо! Ще ти счупя точилката в простата кратуна!

Да де но СИ ЗАВИСИМ. Кажи каква газ и ядрено гориво горим освен РУСКО?

Откъде ще дойде електричеството при свръх високо Търсене ?

Винаги поставяте на първо място ескстензивното развитие ( ако не знаете како е, обадете се за разяснения) на енергийния сектор. За вас няма ли енергийна ефективност и съхранение на енергията. направихте ли анализ и при горните сценарий ?

Как се съхранява? Дай пример бо без да включваш в него батерии, защото знаем МНОГО за батериите.

Ами навремето простите руски инжинери изградиха една такава акомулираща система в България. Казваше се ПАВЕЦ Чаира. Работеше в паралел и обираше нощните пикове на системата. Вземи се ограмоти. Гугъл -> ПАВЕЦ Чаира

Първо да те светна, че не са руснаци а българи строителите на централата. Друго да те светна - всички централи работят в паралел. Последователно не става. После да питам - ти знаеш ли какво е това ПАВЕЦ бе? Защо си мислиш, че "акумулираща" значи, че съхранява енергия? Я да обясниш какви са тия нощни пикове, от къде идват?

Най-мразя мързеливи тъпанири, дето чакат някой да им сдъвче всичко наготово. ПАВЕЦ - Помпено-Акумулираща-ВЕЦ

Малоумнико, "акумулираща" не значи, че съхранява "ток" в акумулатори. Акумулираща е защото използва една и съща водна маса. Разбра ли бе?" Съхранява " вода а не енергия. Тъпанар. Вземи си сдъвчи кухата глава и я изплюй. Чаира има 850kW генератори. Имаш ли представа какво значи това? Знаеш ли какъв "акумулатор" трябва за тази мощност?

I = U/R P= U. I Дай сега нещо по ефективно от това тъпако.

Дори ако на всичките толерасти педерасти либерасти педократи genderстанци козяци екоактивистите им набият в гъза по една вятърна перка или набучат в ушите по едни слънчеви панели пак няма да произвеждат толкова електроенергията колкото един единствен АЕЦ! Факт!

Но ако всички тези джендърлиберасти ги сложат на по един велоенергомчетър без седалка и ги модифицират да произвеждат ток ще дават количество колкото 2 ВЕЦ! Щото кола е намажан с люти чушки, а седалка няма.

Не знам защо се заглуши водородният двигател на Toyota. Renault продаде патента на Тата Motors за двигатели със сгъстен въздух и Индия ги произвежда за градски условие. Но явно тези далаверки не устройват чичко евреин, който държи пазара на световният петрол

Говориш за те малките колички за по двама човека които се движеха с бутилки със сгъстен въздух под налягане, затова ли говориш ? Е гледах преди 10 години за тях и за градски условия станаха но ако ти трябва кола с която се придвижиш извън града просто не стават нямат необходимия обсег

Защото този дивгател никому не е нужен. Той е поне на 50години, от 70те е. Никому това не е нужно. Принципно НЯМА разлика от всеки ДВГ на метан. Само има един тъп въпрос - откъде ше земеш водород? Електролизата е крайно НЕефективен процес с ниско кпд. КПД на соларктие е ниско, ако от техния ток земеш водорд да правиш, кпд на целия процес ше удари 5%. Машинки на въздух па е смехория, която се използва поне от 100г и няма широко приложение щото сгъстения въздух не може да запаси много енергия. Кому е нужно това поредно безумие? Още субисдии за бедните "Зелени" банидити? Айде стига.

Швейцарците гласуваха (2017) за постепенно затваряне на целия си ядрен сектор. Адрената енергетика може да изглежда по-евтина, ако не се калкулират разходите за дългосрочно съхраняване на ядрените отпадъци. Да не говорим за риска от авария и липсата на решения за обезвреждане на отпадъците. Също така не се говори, кой ще взема обратно отработилото ядрено гориво, ако то е уестингхаус?

Швейцария държи мръсните и чистите пари на света, така че има с какво да си купи газ.

Да ГЕРБ послушно подписаха с Фалиралата отново Уестингхаус,за доставка на тяхно гориво за Козлодуй,със всички рискове и усложнения. Уестингхаус за разлика от Русия..Нямат технологии за рециклиране на отработено ядрено гориво. .... Но...алтернатива на атомните централи ..няма !

Руската Атоменергострой да се готви за поръчки от порядъка на Стотици милиарда евро...в ЕС ! Русия ще Спасява енергетиката на ЕС ... неизбежно е ! Друг начин за ЕС ...Няма,колкото и САЩ и Соросоидната им Пета колона ...да въртят ЕС на шиша си ! ... Но преди това Русия трябва да спаси Живота на Европейците .. ..с ваксината си Спутник В ! .... След това Русия трябва да Спаси ЕСейците от Замръзване и икономиките им от Блокиране ,чрез доставка на Руска газ !!! .... При това развитие.. САЩ са напълно Пробит дОЛАР. Соросоидите ....също. Петата колона на САЩ и Сорос в България и Изт.Европа ...гладни ,смачкани, свършени..

Европа да се готви за нов Чернобил и марули по 1.5 метра! Мухахахахахахаха!

Аз съм дърт петко и много се радвам че идват емигранти, защото младите рязани карабини ме уважават.

Знаем че кукурузения тъпак е китайско менте педераст и нищо чудно арабели да го уважават - има явно опит. Ама защо трябва от мое име да разказваш жалкия си животец

НА РУБЛАДЖИИТЕ МАТРЯЛ ЗА АЕЦ И ИМ ГЛЕЙ СЕИРА...

Материала за първия трансджендър министър в американската измислена държава и гледай сеира,!

"От доклада става ясно, че ядрената енергия е по-евтина от ВЕИ".... АБЕ УОРДИ, ВИНАГИ СЕ Е ЗНАЕЛО, ЧЕ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е ПО-ЕВТИНА ОТ ВЕИ.

Не разбирам от политика и енергетика, но ако бях на власт и се бях наял с народни парици, щях да направя нещо и за народа. Тези нашите проклетници насита нямат.

Сит търбух за наука и състрадание глух.

То бива дебели бива ,ама чак пък толкова..... е то нали олигофрена столтенберг който се явява глава на НАТО обяви че вече ще произвеждат еко танкове които да се използват в ЕКО войни и и ще правят трупове които да стават на еко гориво! Понякога се чудя дали всичките тия еко олигофрени като столтенберг и Грета Толумберг не живеят в някаква паралелна реалност или паралелна вселена защото техните болни фантазии определено не са за нашата реалност!

На една конференция с бизнеса в Германия преди повече от 7 години Путин в изложението си ги попита в прав текст: Добре де какво точно искате да правите? Ядрената енергетика няма да разработвате, намалявате газоползването заради водородните емисии, спирате тецовете заради въглеродните емисии... Какво ще правите? Как ще развивате промилшеност? Как ще се отоплявате? На дърва? Това беше преди 7 години... Толкова им бе хоризонта на зелените джихадисти и екоталибани. Наиграха се.

Излишъкът от износ на електроенергия в Германия се сви с 46,2% през 2020 г. до 18,9 тераватчаса (TWh), повишавайки шансовете, че зависимостта й от съседите може да се увеличи в бъдеще, когато изключи повече въглища и атомни електроцентрали , показаха официални данни. Износът на електроенергия от най-голямата европейска икономика, която споделя граници с девет държави, е спаднал с 11,6% до 52,5 TWh през миналата година в сравнение с 59,4 TWh през 2019 г., заяви енергийният регулатор, наречен Bundesnetzagentur, в публикация в събота. Междувременно вносът на електроенергия в Германия през 2020 г. се е увеличил с 38,8% до 33,6 TWh, в сравнение с 24,2 TWh през предходната година.

Излишъкат от износ в Германия се сви, повишавайки шансовете че зависимостта ... се увеличи Идиот, бе ти знаеш ли български език въобще?!

Боклуко нещасте това е копие от източник. Срещу аргументите само това ли измъдр бе амбриаж?

и да правиш батерии за ел. автомобили като предизвикваш малки еко катастрофи е скъпо. но такъв е тренда. искате и зелена сделка и да няма въглища и ел.автомобили ама и да не е скъпо. няма как

Кога и къде е ставала "малка екокатастрофа" за направата на батерии? Пак путлерастки лъжи и измислици

мед, никел, литий, силиции и т.н и какво се случва в чили , африка.... тъпанар прост

Простако, отвори гугълърт и виж язвите в Централна Америка и Африка. Виждат се от космоса откритите мини. И преди да ме питаш какво добиват в тях, отвори и виж от какво се правят "батериите" на теслите.

Кого мислиш че лъжеш бе олигофрен Я обясни По какъв начин се извлича лития и по какъв начин се правят литиево-йонните батерия Я обясни какво е замърсяването на целия производствен процес Или я н и обясни какви малки екокатастрофи правят всичките тия Тесли когато се взривят а? а те имат навика се взривят доста често и редовно, като бидоните за зеле на Мъск, особено ако човек гледа клипчетата в туба.

Мед никел, силиции се добива за много неща бе боклуци нагли и това не са екокатастрофи. Екокатастрофи са Чернобил и Фукушима. Всяка година се палят милиони автомобили и 1-2 Тесли и един от боклуците това му е аргумента.

Аз провалих 3 енергиини проекта и се надявам да гласувате пак за мен.

Борисов, одобрението на постата ти не е за това, че си ги провалил, а за това, че най-накрая си призна!

Руската измет пак е прописала ,глад Ви чака руски боклуци ще забравите другите И ще мислите само как оцелеете.

Русия ли затвори 4 реактора и провали South Stream, както и Белене бе цървул???

Негърски паламарки ?

От ковид докато чакаш неефективните западни ваксини. Така че спокойно!

Козяшката Антифа не те е тимарилсща и си психически разстроен

Най-евтина е електроенергията произведена от ядрените електроцентрали , факт! както и е фактът че новите ядрени електроцентрали има реактори които работят между 60 и 90 години! За целия този период икономиката ти е осигурена с евтина електроенергия която позволява на държавата ти да се развива и да съществува нормално е те това изобщо побират ли им го малките малоумни толерасти либеарски главички, а?

Май фактите са други: Енергийните компании в САЩ са изправени пред проблем, който изобщо не са очаквали да се появи - някои газови централи са по-евтини за експлоатация от ядрените. Това дори кара някои от тях да обсъждат затварянето на АЕЦ, твърди The Wall Street Journal. Според изданието рекордното поевтиняване на природния газ заради шистовите находища е довело до пряка конкуренция с ядрените реактори. Тя се изразява в това, че разходите за поддръжка и ремонт на по-малките АЕЦ излизат по-високи. Конкурентен натиск изпитват и ТЕЦ на въглища, защото продават енергията си на пазари с много малко регулации. На такива пазари работят и около 40% от американските реактори. Предсрочно затваряне The Wall Street Journal посочва и кои са най-застрашените централи, като три четвърти от тях са на около и над 40 години. Въпросните АЕЦ са на корпорациите Entergy и Exelon в щатите Ню Йорк и Върмонт. Още две са спрени за ремонт в Калифорния и Флорида и са собственост на Edison International и Duke Energy. РЕКЛАМА През октомври 2012 г. се включи и пета компания - Dominion Energy Resources, която обяви, че в средата на 2013 г. ще спре своя централа в Уисконсин, макар че разрешителното й действа още 20 години. Мотивът на Dominion, която купи централата "Кюуони" през 2005 г., е, че й излиза по-евтино да купува ток на свободния пазар, отколкото да го добива от реакторите. Друга АЕЦ - в Ойстър Крийк, щата Ню Джърси, е с лиценз за дейност до 2029 г., но също се обмисля спирането й през 2019 г. Крайните потребители са доволни от поевтиняването на сметките им за енергия, но за производителите, особено от по-малките ядрени централи, намаляването на цените е лоша новина. Според изчисления на федералните власти фиксираният производствен разход на мегават от капацитета на една АЕЦ е в рамките на 90 хиляди долара. При централите на въглища разходите са три пъти по-малки, а при тези на природен газ - едва 15 хиляди долара. Освен това всеки от тези три типа производство на енергия има различни променливи разходи, добавящи се към общия разход за единица мощност. Ядрените централи са особени обекти, наемат повече охрана, прилагат повече мерки за безопасност (особено под натиска на регулаторите след инцидента във Фукушима), оборудването им е по-скъпо заради работата с радиоактивни материали и среда на екстремни температури.

Пропускате много, ако все още не сте изпробвали CryptoTab Browser! Това е първият в света Chrome браузър с вградена функция за копаене /mining/. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате CryptoTab Browser и той ще добие Bitcoin за вас. 1 Bitcoin се търгува над 45 000$. Без инвестиции, без рискове, без допълнителни усилия, без да променяте сърфирането в интернет или навиците ви! Опитайте и вижте колко е просто и изгодно https://cryptotabbrowser.com/landing/55/18757804

Боеку досега ви приказваше как нямало държавата да дава държавни гаранции за БелЯне. Ама не ви е казал същото за 7-ми блок в Козлодуй, нали? Тука хората говорят не за държавни гаранции, ами направо за държавна помощ. Бобо Манчев и Пеевски потриват ръчички. А за вас ще има "еФтин" ток, само 2-3 пъти по-скъп от сегашния :), който ще трябва да плащате.

Държавна помощ и държавни гаранции са две съвсем различни неща.

Бе , ко тана с термоядренио синтез? Вече над 70 години е "ще", ша стане работата секи момент. Праим наука ,а!

1. Спряха 4 реактора на Козлодуй за да ни приемат в ЕС и които не можем да изплатим 100 . 2. Които под американско давление протакаха строежа на АЕЦ Белене 3 Които спряха Ю Поток и изгубихме 600 млн.долара такси и работни места. Веднага под съд и в затвора.

Германия няма да го допусне. Хората помнят и се срамят от фашизма на дядовците и пра-дядовците си, но също помнят и Чернобил и Фукошима. Нещо от което страните в които са не се срамуват и взимат поуки.

Ти на тая кълка недей да ми лежиш, германците им писна да им вменяват чувство на вина от десетилетия, ще си докарат газ и централа ще си направят, ако е необходимо. А робските държави като нашата ще изпълняват какво им е заповядано.

Аре па да не живея в Германия повече от 20 години и ти да знаеш по-добре от мене какво им е писнало. От де черпиш знанията си бе?

До 3-те точки. Нали в биткойнновината за мъск се представяш за IT живеещ в къщата си от 200 квадрата извън София? Какво стана сега? Последно къде живееш, прошляк? Люлиндайк или Дружбай?

Според статистиките вероятността да бъдеш убит или увреден от авария на АЕЦ е: 50 000 пъти по-малка отколкото да умреш или да бъдеш увреден от автомобилна катастрофа. 1 000 пъти по-малка отколкото да умреш от самолетна катастрофа 500 пъти по-малка отколкото да загинеш от газова експлозия 100 пъти повече хора загиват във въглищните мини, отколкото от АЕЦ, спрямо произведения продукт Чудя се, какъвто си страхопъзльо, качваш ли се в автомобил? А в самолет? Ползваш ли газ? Излизаш ли от къщи, че може да падне някоя керемида на главата ти

Ядрена енергия но при затворен цикъл. Отработеното гориво от централа тип Козлодуй да отива след цикъла си от 4 години в централа с друг горивен цикъл, която след като го използва , да произведе отново гориво за първата централа на основата на уран- 235. Е, разбира се с някакви загуби, вечен двигател няма.

Скапаната европа да види какво правят Швейцария не от вчера, хидро 70 пр 24 аец.... Като нямаме вода 80 аец 20 за зор заман други... Това е за България

кой има 24 АЕЦ??? 5. ПЕТ. и вече работят само 3. ТРИ!!!!И то по Beznau 1- 365 МВат, Gösgen (KKG) - 970Мват, Leibstadt (KKL) - 1,1ГВат Я пак се пробвай.

Наиграхте ли се с тия зелени, вятърни, слънчеви, джендърски стратегии ? Накарахте васалните държави да си затворят аец-овете, сега ще си построите ваши, а робите ще кОпуват от вас, нали !

ЕК се опитва като ссср един аршин за всички което е невероятна глупост! В Швейцария 70 пр е от вода 24 от АЕц, 2 трети от страната са Алпите. Ние вода нямаме за пиене и поливане, място за перки изобщо нама, солара върху чернозема ли!?! Само АЕЦ и това е всеки спорес чергата си

Трябва да си пълен дебил за да вярваш че е на държава която има тежка промишленост която има голям потребениние на ел енергия от населението може да мине без атомни електроцентрали без ущърб за своята икономика или за жизненото равнище на своето население ! Е ако нямаше нужда от атомна енергетика абсолютно никой нямаше да строи АЕЦ! Всички развиващи се нации които искат да имат развиваща се жизнена икономика строят такива електроцентрали.Ядрени електроцентрали имат капиталовите инвестиции които се правят с много по-голям размер от всичките тези вец-ове тецове мецове слънчеви соларни панели вятърни мелници и прочие еко шътни.но съответно и електроенергията която произвеждат е стотици ако не и хиляди пъти по-голяма от тях И другото което е слънчевите соларни панели зависят от слънцето нощем тяхната ефективност е клоняща нещо от нула към минус безкрайност, вятърните генератори по същия начин, има вятър произвежда си някакъв мизерен ток... няма вятър не се произвежда нищо пак отрицателна ефективност.. що се отнася до венц и ТЕЦ нещата седят по сходен начин за да могат да работят вец-овете трябва да има достатъчно вода която да захранва турбините но ако примерно има сезонно засушаване съответно и веца не може да се използва на пълното си КПД . А при тец-а пък зависят от изкопаемите горива където доста случаи се използват въглища които от своя страна замърсят още повече природата. затова и руснаците инвестираха толкова пари в ядрените технологии за да създадат затворен цикъл на ядрена енергетика чрез създаването на реактори на бързи неутрони които не само произвеждат електроенергия но и позволяват отработените горивните пръти които са радиоактивни отпадъци да бъдат рециклирани и преработени отново в горивни таблетки, които да се използват като ядрено гориво в по-старите поколения ядрени реактори . И по този начин всички тези складирани през десетилетията радиоактивни отпадъци се превръщат отново в ценен ресурс който може да бъде преработен и отново превърнато в гориво. Така че ето ядрената енергетика става по-екологично от всички други измислени еко шитни! Факт.

Като си тръгнал да изброяваш кое кога не работи, да беше казал и как работи АЕЦ, като гръмне и колко струва това? Да те светна има фотоволтаици работещи през ноща. При оптимални условия през нощта, специално проектирани фотоволтаични клетки могат да генерират една четвърт от енергията, която произвеждат през деня.

Ми добре бе отивай тогава в пещерата руби и аз червеи спи на каменния под отоплява и се със съчки и дърва и ще си бърши гъзс с шума ! Е тогава се върни назад към природата щом толкова искаш и си се загрижил за екологията ама май нещо нямаш такъв мерака, а! И предпочиташ да си на топличко на светличко да се грееш на еленергия изработена от ядрената ни електроцентрала Козлодуй а?!

Знаем, че има такива фотоволтаици, писаха за тях в новините преди 2-3 години... Работят по 36 часа в денонощието, за целта се иска само едно нещо - да са вързани от другата страна с АЕЦ, щото иначе не минава номера.... Ти вярно ли си такъв идиот????

Пак не си казал как работи гръмнал АЕЦ. Та въпроса беше за това кое как работи и за последствията. Предпочитам да се грея на ток от фотоволтаици, които да си сложа на покрива, ама държавата може да ме глоби и да ме накара да ги махна... И нещо не си разбрал както винаги. Не съм против АЕЦ, а против излишните АЕЦ Пак поватрям за тъпаци като тебе: През 8 месеца в годината потреблението редовно пада под 2800 МВт, а Козлодуй произвежда 2100 Мвт. Сега не екато едно време. Тогава за да направиш нещо беше нужно 10 пъти повече енергия и 20-30 пъти повече работа и обработка.

Ядрената енергетика е технология от миналия век. Никакъв Ренесанс за нея, отива в миналото. Може да е евтина енергия, ама излиза мнооого скъпа на обществото.

Ядрената енергия днес е най-евтината.

Е като е най-евтина защо затварят Атомни централи заради невъзможност да се конкурират със "скъпата" електроенергия?

Тъпаците от ЕК правят това което китай се опита да направи преди комунизма... Във всяко село стоманодобив, докато разбраха че това е глупост! С производството на ток е същото. Всяка държава има различен ресурс. Само да припомня, че допреди БМБ и седесарите да нарита руснаците, отработеното гориво отиваше в Русия! Чакам същата клауза и от Уестингхаус или от умрял писмо е по вероятно?

За едни евтина, а на други - им излиза през носа. Справка - Украйна/Беларус, Япония...

По-долу са 15-те държави, които са изнесли най-много електроенергия през 2019 г. в долари 1.Германия: 3,8 милиарда щатски долара (11,4% от общия износ на електроенергия) 2.Франция: 3 милиарда долара (9,1%) 3.Канада: 1,9 млрд. Долара (5,8%) 4.Швейцария: 1,8 млрд. Долара (5,5%) 5.Китай: 1,59 млрд. Долара (4,8%) 6.Парагвай: 1,57 млрд. Долара (4,8%) 7.Швеция: 1,5 млрд. Долара (4,6%) 8.Лаос: 1,4 млрд. Долара (4,2%) 9.Австрия: 1,37 млрд. Долара (4,1%) 10.Чехия: 1,3 млрд. Долара (4%) 11.Русия: 911,3 милиона долара (2,8%) 12.Унгария: 908,7 милиона долара (2,8%) 13.Испания: 871,4 милиона долара (2,6%) 14.Словения: 832 милиона долара (2,5%) 15.Южна Африка: 740,8 милиона долара (2,2%) Изброените 15 държави са доставили 71,3% от глобалното изнесено електричество през 2019 г. по стойност. Сред водещите износители най-бързо растящите износители на електроенергия от 2015 г. са: Швеция (ръст 93,2%), Южна Африка (ръст 52,1%), Словения (ръст 47,2%) и Австрия (ръст 43,7%). Пет страни отчетоха спад в продажбите на изнесена електроенергия, а именно: Парагвай (спад -24,2%), Канада (спад -22,3%), Швейцария (спад -16,6%), Германия (спад -4,7%) и Франция (спад -0,5%) .

Що не дадеш колко киловата са произвели... щото цената е разтеглива величина;)

Германия изнася през 2019 г 59,4 TWh, а е внесла 24,2 TWh или 35,2 TWh е изнесла НЕТО Германия изнася през 2020 г 52,5 TWh, а е внесла 33,6 TWh или 18,9 TWh е изнесла НЕТО

Статистиката ти е фалшива, защото отчита само износа, но не отчита вноса. Германия е нетен вносител на електроенергия от няколко години насам, чети пълните статистики. Тъй като Германия има много ВЕИта, когато има вятър и слънце има излишна електроенергия и я изнася, когато няма вятър и ток - внася. Както казах от няколко години вноса е повече от износа. А околните страни и служат като боксова круша, но Германия си им плаща за това. Така заради нестабилната си енергетика (резултат от ВЕИ) Германия внася и изнася огромни обеми, както се вижда от твоята половинчата статистика. И зависи от околните държави, които не могат да могат да увеличат ВЕИ, защото цялата електро-система на ЕС ще стане нестабилна като тази в Германия и ще се стигне до разпадане на мрежата и спиране на тока. Заради тази си зависимост от околните страни, Германия губи страшно много пари и тока там струва три пъти повече отколкото в България. Но там са богати и могат да си го позволят. Българите не могат да си го позволят. Да не говорим че станем ли зависими от съседите, ще ни рекетират както си искат и политически и икономически.

SirBob

Добре казано, точно и на място.

Ми лъжеш най-нагло, както ВИНАГИ: Излишъкът от износ на електроенергия в Германия се сви с 46,2% през 2020 г. до 18,9 тераватчаса (TWh), повишавайки шансовете, че зависимостта й от съседите може да се увеличи в бъдеще, когато изключи повече въглища и атомни електроцентрали , показаха официални данни. Износът на електроенергия от най-голямата европейска икономика, която споделя граници с девет държави, е спаднал с 11,6% до 52,5 TWh през миналата година в сравнение с 59,4 TWh през 2019 г., заяви енергийният регулатор, наречен Bundesnetzagentur, в публикация в събота. Междувременно вносът на електроенергия в Германия през 2020 г. се е увеличил с 38,8% до 33,6 TWh, в сравнение с 24,2 TWh през предходната година. Та да обобщя Германия изнася през 2019 г 59,4 TWh, а е внесла 24,2 TWh или 35,2 TWh е изнесла НЕТО Германия изнася през 2020 г 52,5 TWh, а е внесла 33,6 TWh или 18,9 TWh е изнесла НЕТО

То щото "ядрения ренесанс" е напълно безвреден и безкраен ресурс???!!! Поредното доказателство, че хора като Мъск са нищо повече от популисти, печелещи от блеенето на неспособните да виждат по-далеч от носа си!!! Доказано бе, че производството и константното захранване на съвременните електрички (с литиево-йонни батерии) е многократно по-замърсяващо природата ни, отколкото конвенционалните автомобили с малък обем двг! Някои ще кажат, ама как така, виж Германия, там в микса от ел енергия, по-голявата част с 52% е от ВЕИ....! Да, така е, НО в тоя микс от ВЕИ преобладават вятърните генератори, които изискват специфичет климат и мноооого финансови средства, с които страни като нашата просто не разполагат! От друга страна в сащ микса е 80% от изкопаеми горива, а 20% от ВЕИ, така, че съвременните електрички са толкова еко, колкото и Бойко Борисов е честен и неопетнен премиер!!! Колкото до ядрените централи! Знаете ли, че отработеното ядрено гориво е толкова опасно, че при повреда и изтичане дори само от един контейнер за съхранение, радиацията може да заличи малка държава?! С други думи, ядрената енергетика има толкова големи опасности, скрити под розовата теза за евтина ел енергия, че до неотдавна се говореше за масово закриване на ядрените централи!!! Наистина както казват всички мъдри хора, човечеството е тръгнало стремглаво към самоунищожение!!! А решението на всички проблеми не е чак толкова сложно! Ако се спрат 1% от човечеството да презабогатява на гърба на останалите 99%, то ще настъпи траен мир и ще има прехрана за всички! Знаете ли, че при разделяне на общите световни финанси на общото население на земята, се падат по около 10 000 долара на човек средномесечна заплата???!!! Май не е чак толкова трудно да живеем в мир с природата а?! Кому са нужни огромното количество повтарящи се хранителни и всякакви други продукти, когато непродадените се изхвърлят на боклука, а в същото време има милиони гладуващи хора???!!! Докога едните деца ще бъдат разглезени от излишък, а другите ще са постоянно гладни и необлечени?! Т.е. докато античовеци, като онези стоящите зад Гретето Тумберг, и съдателите на ковид, не бъдат спрени, човечеството ще върви към гибел!!!

"Знаете ли, че отработеното ядрено гориво е толкова опасно, че при повреда и изтичане дори само от един контейнер за съхранение, радиацията може да заличи малка държава?!" И едни зелени човечета се пръкват в мястото на изтичането и почват да агитират за световната конспирация, нали?

Кой е "доказал" че производството и константното захранване на съвременните електрички (с литиево-йонни батерии) е многократно по-замърсяващо природата ни, отколкото конвенционалните автомобили с малък обем двг? Това е тотална лъжа. Както и това: Знаете ли, че при разделяне на общите световни финанси на общото население на земята, се падат по около 10 000 долара на човек средномесечна заплата???!!! БВП на целият свят е 81 трилиона долара, което прави по 10 000 долара на калпак, ама годишно, месечно съответно е около 830 долара. Само че и това е завишено, защото в БВП влизт и много инфлационни фактори и цени. А какво става когато нахраниш бедните? Ми размножават се до безкрай - нещо което се вижда и в природата - после облаци скакалци, морета от мишки и тълпи емигранти, към страните които не се размножават.

А, сега ти разбрах идеята ... да мрат от глад за да не се размножават ... ти си направо гений! Само дето реалноста е друга ... колкото са по-бедни и гладни хората, толкова повече се размножават ... ще ти дам време да го осъзнаеш!

Що бе ? К'во стана с ултра зелените вятърни и слънчеви източници на енергия ? Нали щяха да завземат света ? Да ама не. То ако ставаше с вятър и слънце хората нямаше да правят атомни електроцентрали.

Ех, голям напън от американците да стъпят в Европа с ядрени централи. Европа си има Фраматом за това!

Какви ядрени централи правят американците?

Нали псевдо еколози навлязоха в ЕК. Почнаха да прокарват измислени закони който на бедните държави струват много скъпо. Американци не дават да правим АЕЦ. Да не внасяме евтино газ а да взимаме американска скъпа. Налагат ни такси _че дишаме дори.

Кагато царя рестартира Белене всички смятаха колко скъпо и неизгодно ще излезе за 8-10 милиарда. Сега щеше вече да работи, а 8-10 милиарда годишно взема назаем правителството и си ги харчи!

А лятно време какво? Ще го спираме ли, че консумацията пада под 2800 МВт., а само Козлодуй е 2100

На невежа като тебе ще кажа следното. Ако автопарка в България е изцяло електрически енергийните мощности трябва да се удвоят!!!! Автопарка се сменя до 20 г целия! След 20 г предлагам тези които са против аец да купуват ток откъдето искат, а останалите мислещи хора от АЕЦ!

лятно време всеки пуска климатик,консумацията се КАЧВА!

Да но през зимата консумацията стига до 8000 МВт, да затваряме държавата ли през зимата? Ти караш ли си колата 100% от времето? Не, нали. Но не се отказваш от нея и да пътуваш само с такси и пеша, нали? Ти от кои искаш да бъдеш от тези с колите или от пешаците? А жилище имаш ли? Живееш ли в него 100% времето? Не, но не се отказваш от него. Защо не го продадеш и да живееш на хотел или под наем. Собствено жилище ли е по-добре или под наем?

заработвате, дира... пито- платено...

Няма лошо. Но този ренесанс ще е възможен (ако бъде стартиран днес) след 15-20 години. Защото днес единствената държава в света, която е способна да строи атомни електорстанции 'под ключ' е Русия. Всички други държави нямат технологии, научни институти и промишленост за това ...

Глупости. АЕЦ строят Франция, Канада, Южна Корея, Китай

За Китай съм склонен да се съглася (те могат 70-80% от централата да направят). Но за другите?! Напишете кои АЕЦ са построили 'под ключ' Франция, Канада, Южна Корея за последните 10 години ...