EС лансира закон за микрочиповете

Проектът ще бъде представен през февруари, заяви Урсула фон дер Лайен

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наш`те политици пак са спали. Къде е завода за полупроводници в Ботевград?

Европейски политически миражи - ще дадем х милиарда грантове за да може до 2030 година да произвеждаме у % от технология, в която сме изостанали десетилетия. Грантовете ще бъдат изпапкани, но не от тези които трябва да свършат истинската работа. Бачкаторите научни работници в Европа които трябва да развиват иновациите живуркат като църковни мишки.

Станал е на завод за цели проводници.

Парите могат да решат много проблеми, но според мен не е този случая. Специалистите не са нещо което може да се появи с изливане на куп пари. Има си така да се каже "технологично време", т.е. иска се време за да подготвиш един добър лекар, добър инженер, добър микробиолог. Това не става САМО с пари, трябва и ВРЕМЕ. Политиката на ЕС в момента е - пазара ше реши всичко. Ми те го, реши пазара и вече немаме инженери, учени, лекари.... Проблема не е в милиардите, а в тъпите калинки дето се опитват да вземат стратегически решения. Това е просто нещо, дето калинки и тикви принципно не го могат.

До сега съм ползвал нерегулирани чипове

България произвеждаше копие на 8 битов процесор на Apple във време, когато вече се произвеждаха 16 битови. Когато се наложи да се прави Правец 16 се наложи да внасяме процесорите от Корея. Не е толкова лесно да си конкурентен в чиповете. Трябва да се вземе целия процес и персонал от Тайван за да се започне от някъде и вече за 10 години ще се стигне до нещо конкурентоспособно. Но както направиха в Тайван - оставиха ги няколко компании да се конкурират, а не само 1 на хранилка.

Брей, колко компетентен кретен. Ми всички процесори ползвани по телефони и Епълски компютри са на базата на европейските АРМ и NFC чиповете също. СТМироелектроник има завод във Франция и прави процесори 28 nm. Заводи има в Германия, Италия, Швейцария, Ирландия на Интел, на Тексас на 10 нм. GlobalFoundries има няколко завода основно в Германия на 22 и на 45 нм Около 50 завода има.

Всичко това беше. АРМ е концепция от преди 30г, това беше концепция на една английска компания. Ма отдавна е японска и последните 10г, май само лицензи събират, нищо ново няма. И СТ (на АРМ ядро) оригинален не може да се купи на пазара... китайски копия обаче (и на 1/2 цена) - без проблем.