Емил Хърсев: Парите в ББР не са от данъкоплатците, а от финансовия пазар

"Няма нищо ненормално в това, че фирми са получили по-ниски лихви, спорът трябва да бъде само за предназначението на банката", смята финансистът

Обратно в новината

Коментари - Емил Хърсев: Парите в ББР не са от данъкоплатците, а от финансовия пазар | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А как ще коментира Хърсев, че плащат само лихвата, а главницата щели да я изплащат след 25 години ? Каква сделка, nice, a ?

Хърсев, ше ми дадеш ли 200 милки, ако единствения бизнесплан, който ти представим е: имам там едни кредити в ПИБ, дето са просрочени, може да станат и изискуеми, дай пари да ги рефинансирам.

Хърсев, без да съм голям специалист по финанси, намерих в изказването ти куп неверни неща.

Ми като не си специалист, що не си мълчиш !?? Аз пък намерих куп верни неща !

Този олигофрен се прави, че не знае, че тези на които са раздадени заеми от ББР по принцип заеми не връщат.

Вервайте му на този банкер. Според инфо за биото му е бил агент на ДС, управлявал фалирали банки и др.

какво значение дали тези пари са на Българските данъкоплатци или на ЕС, това не означава че, тези пари могат да бъдат откраднати по най долния и престъпен начин.

Mr. OneCoin. Този съсел е отдавна на свинската хранилка!

Парите в ББР не са от данъкоплатците, а са дошли от Марс.

Ембата пак ръси мозък. Экономист на хранилка.

Киро Харвърда-голям боклук !

Емо кажи на Кирето ,че се бара голям разбирач !

Хърсев пак се изцепи с глупости. В България всичко е кражби и продажби . Едни и същи мошеници бръщолевят глупости пък държавата е на автопилот вече 32г.Човек и телевизия вече не може да гледа, защото от тези муцуни дето всяка вечер са на екрана ми се повдига.

Може би парите са на Ружа, дира защо дава гласност на такива мошеници на дребно като този господин...ако той е икономист..аз съм цигулар в Роял Албърт Хол.

След като парите в банката са заемни пари, то с чии активи са гарантирани? Що не е отпуснал от неговите парички заеми на компаниите, след като твърди че са изгодни???

Парите в Банката може да не са от данъкоплатците (макар, че се съмнявам в това), обаче СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ за тях и то за тия, които искат да развиват малък и среден бизнес.

Има един пост на : 2021-05-31 12:48:47 info (нерегистриран) Който показва част от генезиса на БГ преход ... А този индивид Хърсев е част или може би оглавяващ банкерската мафия, която е хванала България/народа за гушата и ако не си с тяхната мафиотска група /биз тяхно добро/ нищо неможеш да правиш в БГ !!?? Защото ги е страх от реална честна конкуренция ... Защото ако хората са свободни и правилата са ясни и еднакви за всички ... такива измислени "банкери" няма да ги има както и кохортите от компении и т.н. около ях и/или след ях ...ащото ще изпуснат власт а тя е най големия "екстаз" за тях ... и си мислят че ще векуват ... е няма да векуват ... и така е сътворен света ... после ще плащат , дали те дали техни близки и/познати все тая ... Мафията с бели екички ... дето един запасен офицер гръмна такава бяла екичка .... заради рекета им... ........................... И можем да си пишем иговорим много , цяра /лекаството е едно .... и info (нерегистриран) 2021-05-31 12:48:47 го е посочил ... Да живее България ...

Вярвам на Хърсев и на тезите му!! Всичко каквото е коментирал публично се оказва ИСТИНА!! А всички драскачи, които го клеймят, да отправят АРГУМЕНТИРАНО обвинение към съответните институции!! Всичко останало е от лукава го!!

Не е от лукаваго, а от комунистите и анархо либералите.

Емо, проблемът е, че се раздават огромни заеми на 2-ма олигарси, Домусчиев и Пеевски и една мутра - Вълка. Добри приятели и съратници на мутрата на власт Борисов. Вместо да са в затвора, държавата им дава заеми. Знам, че сте оперирани от съвест и морал. Но минахте всички граници.

Пак като в КТБ са събрани към 4 милиарда и тогава първо си дръпна 9% руската банка и така рухна КТБ ,който можа лапа! Сега пак такива "помощници" направиха пари в ббр и скоро ще я люхнат,защото не за малки а голями фирми лапат яко над 100 мил. Чакайте банкрут. И менижмънта като Цецо в Руската Губерния Сърбия. Ей, Мунчо българино винаги си на пангара с такива лапачи и лизачи.

Той иска да каже , че както при другите банки , в по-голямата си част капитала е заемен и в частност не задължително от държавата . 25% са собствен капитал и то държавни пари , това прикрива ! към 2019 , общ к-л 3.123 млрд , в това число собствен к-л 787млн , дяловете са за 601.77млн Заеми от межд институции 1.212 млрд Само че кой ще ги плаща ако банката се издъни ?! Всички

Умен човек.

И @КОЙ ще ги плаща тия заеми бе, Хърсев? Финансовия пазар ли??? Финансист.

Хърсев е за затвора! Прави последни напъни да се спаси! Част от парите на ББР са минали през негови фирми!

“ Средствата във всяка банка се събират във финансовия пазар, сключват се договори с кредитори, има чуждестранни финансови институции, с които ББР има заеми, от там е привлякла ресурс, този ресурс е част от финансовите средства на кредитния пазар, а не като част от бюджета, тя не е част от бюджета, там не са парите на данъкоплатците", обясни финансистът”.-абсолютна простотия! Хърсев, по- силата на каква логика държавната банка трябва да се съгласи на рефинансиране на по- ниска лихва?! Какво ще се случи ако няма такова рефинансиране- фирмите ще трябва да погасят кредитите към банката чрез рефинансиране в други банки, ако другите банки се съгласят да го направят! Държавната банка прибира парите и след това дава кредити на малкия бизнес, всъщност започва да прави това за което е създадена! Хърсев, държавната банка е собственост на данъкоплатеца и данъкоплатеца има право във всеки един момент да получи информация за управлението на държавна фирма или организация! Хърсев, информацията в даденото от теб интервю е манипулираща и за такова нещо в нормална страна ще получиш минимум 10 години затвор!

Хърбата на ешафода за назидание.

Ей това се казва финансист на века, при 100 % държавна собственост на Банката (от седмица е така, до преди това държавата държеше 99.99 % от капитала) на кой да са парите в нея на Асанчо от квартала ли. Щом парите са на държавата значи са мои, твои и т.н., то бива да се лъже нагло в ефир ама тия в последните 20 г. минават всякакви граници. Повече вече вярвам на Асанчо отколкото на политик или някоя от т.н. "Публични личности". Ако изкаже подобна мисъл на международен симпозиум, мисля, че ще му е последна покана, ама нали тука си говори пред аудитория която смята за пасмина и ще си лъже колкото иска.

Цялата история около ББР е с цел кръга "Капитал" на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев да успее да овладее финансирането през банката, което да отива към техни малки и средни предприятия, вместо да се финансират големи фирми, които са към другия икономически кръг в България - на Бойко и Доган! И с които Прокопиев води война за надмощие! Иначе ББР си е читава банка, която подпомага родни фирми, които иначе не биха получили добър лихвен процент от търговските банки у нас!

глей са. съберете се 3 (трима) приятели и обиколете по отделно банките в България като се представите съответно за дребен бизнесмен със скромен оборот от под половин милион годишно (ама не всяка година), среден такъв със 50+ работници и съществен оборот и едър бизнесмен със 100 и повече милиона оборот годишно. Сравнете след това до колко банките са склонни да ви дадат заеми и при какви условия.... па след това ела ми говори. Тая "насърчителна" банка е да запълва дупките оставени от търговските банки.

Като гледам малките как крият и нищо не плащат на държавата, дали има смисъл да им помагаме.

Хърсев да не са го клонирали? Защото го смятах за адекватен коментатор до днес.

"приоритетни за държавата проекти " ?? моля? изреченото от Хърсев може да се обори ред по ред, буквално.

Тоя не трябва да му дават да говори.Пълни глупости приказва

Дори и да оставим настрана одиозните имена на големите кредитополучатели такава свръх, свръх , свръх концентрация на отпуснатите кредити в една шепа фирми е престъпление... Тук трябва доста хора да отговарят пред закона - от БНБ, министерството, контролен, надзорен и не знам какъв си още съвет. Десетки скъпо платени отговорници и никакъв. контрол. А предполагам когато се разбере какви са били гаранциите за тези кредити ще лъсне истината - тоест, че не се е планирало пълно изплащане на сумите.

Забрави свързани фирми също!

По повод на лъжите и манипулациите на поредната отколешна капия на мафията - в случая в областта на банките и финансите - Емил Хърсев, и наглите му твърдения и акценти, че парите на ББР НЕ БИЛИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА?!?!, ето информация от ... ПРЕДСТАВЯНЕТО НА САМАТА БАНКА! И тук големият въпрос всъщност от какъв зор този се е изтъпанчил да лъже така нагло публично, КОЙ го е спешил??? (Ако Хърсев е неграмотен или олигофрен, някой да вземе и да му обясни какво точно много ясно е написано по въпроса): ===== За ББР ББР За нас За ББР Българската банка за развитие (ББР) е кредитна институция, 99,9% СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА!!!!!!!!!, на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!!!, създадена през 1999 г. като Насърчителна банка. МИСИЯ Мисията на ББР е да подкрепя и подпомага развитието на бизнеса в България с фокус върху микро-, малки и средни предприятия. ВИЗИЯ Визията на ББР е да развие разнообразен и жизнен финансов пазар за МСП, да създаде богат избор на финансови продукти и инструменти, когато пазарът не предлага достатъчно, да бъде партньор на бизнеса и да финансира, подкрепя и консултира растежа на МСП, като мобилизира разумно и ефективно публичния и частния ресурс. ДЪЛГОСРОЧНИ ЦЕЛИ подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, чрез предоставяне на финансови схеми и инструменти за финансиране на неоптимални и небалансирани ситуации, за които пазарът не предоставя адекватно на търсенето решение; прилагане на схеми и инструменти за финансиране на публични инвестиции и проекти, които са приоритетни за икономиката на страната; привличане на средства и предоставяне на финансиране с цел намаляване на регионалните дисбаланси в страната; привличане и управление на средносрочни и дългосрочни местни и чуждестранни ресурси, необходими за реализиране на икономическото развитие на страната; привличане на средства и управление на проекти от международни финансови и други институции. ПРИНЦИПИ При осъществяване на дейността си банката се ръководи от принципите на прозрачност, неутралност, рентабилност, ефективност, пазарна съвместимост и ДОБРА БАНКОВА ПРАКТИКАб... ==== Мисля, че въпросът за това ЧИЙ е собственият капитал на банката е пределно ясен! Както и нейните дефинирани цели и предназначение. За пълнота и пояснение - огромната част от капитала, парите на (световните) финансови и банкови пазари е ЧАСТЕН, и движението на финансовите потоци минава И през държавни банки!!!, вкл. като разплащания, изпълнение на различни договори и инвестиционни проекти и инструменти и пр., но ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ ХАРАКТЕРА НА СОБСТВЕНОСТТА НА БАНКИТЕ!!! Хърсев, когато частно лице, фирма, фондация, банка, инвеститор преведе пори в една банка, те НЕ СТАВАТ ПРИТЕЖАНИЕ (непременно, в общия случай) на БАНКАТА, бе “велики банкери”!, те стават ЗАДЪЛЖЕНИЕ в счетоводния баланс на банката, и това, че банката евентуално може да разполага с този капитал (привлечен) не го прави нейно притежание!!! Нака че недей да действаш по системата: “И аз съм прост, и вие сте прости...”, тъпанар!

Този е странен швестер

Хърсев,г-н Хърсев,за кого е направена банката? Те,парите като не са от нас,кой ще ги връща на вас?

Хърсев ако беше читав, а не обслужващ мутри и престъпници, ако бе наистина добър финансист, за какъвто претендира, нямаше да се опитва да теоретизира и акцентира върху това, чии са парите, с които оперира банката, че не били на данъкоплатеца и пр. глупости и манипулативни лакардии, а КАК Е БИЛА УПРАВЛЯВАНА и ОПЕРИРАЛА БАНКАТА, спазвала ли е законите, правилата, добрите банкови практики и предназначението и целите си, в лицето на ръководството й! И отговорите на тези въпроси стават ясни от изнесените факти и документи, от това, че старото ръководство и големите кредитополучатели избягаха и се скриха от открити срещи с ресорния министър след като бяха поканени, от все още непредставените от тях договори и документи, за да може да се направят конкретни анализи и изводи! Но понеже Хърсев обича да заема позата на голям финансист и разбирач, да спомена някои основни положения. Когато този говори, че парите на банката не били на данъкоплатеца, я да обясни кой и как, с какви цели създаде тази банка? За кои точно пари на банката този говори? Защото всяка банка оперира общо казано с ]2 вида капитал (ресурс) - СОБСТВЕН (основен) и ПРИВЛЕЧЕН - от депозити, отворени различни видове сметки, вкл. разплащателни, кредити от други банки с различни параметри (срокове, лихви, условия,...),... Хърсев, не се прави на по-прост, отколкото си, и недей и ти да смяташ, че всички са прости като например един инфантилен и самозабравил се пожарникар!

И твоите ! Др. Хърсев !

Само във Фрог: ББР „Микрофинансиране“ дали необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки 18.05.2021 Само във Фрог: ББР „Микрофинансиране“ дали необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки От много време се говори, че ББР е касичката за финансиране на „нашите хора“ и ако до преди дни се знаеха със сигурност само щедрите финансирания към дружества на Румен Гайтански-Вълка и скандалният кредит, предоставен на „С.Г.Груп“ от 75 млн.лева, то днес вече знаем и за предоставените 946 млн.лева на 8 фирми, половината свързани с Пеевски. Порочните практики се повтарят и в дъщерните дружества на ББР като „ББР Микрофинансиране“. По устав дружеството следва да улеснява достъпа до финансиране на микро и малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица, занаятчии и др., които развиват или стартират бизнес на територията на страната. Всъщност над 70% от кредитите се дават на големи фирми. Много малка част са за малък бизнес и стартиращи дружества и то до минималните 50 000 лева и лихва около 10 %, след ходене по мъките, ако имате нервите. Според наши източници от банката, ако малка или стартираща фирма поиска кредит се изискват много документи и обезпечения като процедурата по одобрение отнема 2-3 месеца, а лихвите са около 9-10%. От друга страна големи фирми, които могат до ползват кредити от нормална търговска банка получават необезпечени кредити на двойно по-ниски лихви /4,5-5%/. Малки фирми засегнати от Ковид кризата не получават финансова помощ или им се предлагат кредити на високи лихви и при утежнени изисквания, които отказват повечето от тях да кандидатстват, което е в разрез със социалната мисия на структурата на „ББР Микрофинансиране“. Отпуснати са необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки – „Готам клуб“, „Бедрум“, „Театро“. Бедрум намазва два необезпечени кредита за 400 000 лв., с които се планира изграждане на заведение на плаж Каваци, заради което се разораха дюните. „Готам клуб“ ООД и свързаната „Лидер стек енд грил“ получават общо 350 000 лв. необезпечени кредити. Отпуснати са кредити на фирми подизпълнители на строителството на Автомагистрала Хемус – „Орбелком“ ЕООД и „Креон ИС“ ЕООД. Според Bird.bg, Орбелком ЕООД е изпълнител по обществени поръчки от 2018 г. на Община Варна за над 330 х.лева. Оказва се, че и двете дружества имат проблемни кредити в Централния кредитен регистър при БНБ, но според запознати с този вид банков бизнес, както и от наши вътрешни източници за да получат подобни кредити и при такива условия без обезпечение и нисък лихвен процент, очевидно се ползват с протекцията на ръководството, което управлява „ББР Микрофинансиране“. Това са Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР и председател на СД на „ББР Микрофинансиране“ и изпълнителния директор на дъщерното дружество – Ивана Цанева. Може би ще трябва да обяснят на изпратената вече проверка на ББР от служебния министър на икономиката, Кирил Петков, като как преценяват риска при отпускането на необезпечени кредити и то при преференциални условия. По лична симпатия ли, като почитатели на нощните заведения или има друг нездрав интерес? Това ръководство е явен фен и на шеф Манчев и неговото „Сихлаб-ВМ“ ЕООД , тъй като по същата схема му предоставят необезпечен кредит при ниска лихва в размер на 200 000 лв., „Джей кей фасилити мениджмънт“ ООД – собственост на Йордан Константинов Куванджиев – собственик на „Грийн Лайф“ и Медиабит ЕООД „Акумулаторен Център Енергия“ ЕООД – също са финансирани с по 200 000 лв., необезпечен кредит. Може би се питате в тази банка има ли длъжностни лица, които да съблюдават съответните обезпечения при кредитирането и правилата за отпускане на кредити? Има, разбира се, но всеки служител, който се възпротиви на тези порочни практики е притискан, заплашван или директно уволняван от дружеството.

Каквото и да си говорим, истината е, че държавата трябва да се управлява от хора с ценз и дългогодишен опит. Това мутро-милиционер, пардон пожарникар, да ми е министър-председател, финансист да ми е здравен министър... ами заради такива стават простотиите. И още повече, разни ММА-ци и фолк певачки почват да си мислят, че и те са подходящи да ни ръководят.

Абсолютно вярно и съвсем ясна и очевадна на пръв поглед истина! Но в България от десетилетия не се спазва, пренебрегва се и затова - плюс организираната престъпност, сляла се с властта - сме на това незавидно дередже - последни в ЕС!

Костадин Костадинов: Искаме незабавен арест на Иван Гешев. Шефът на ДАНС трябваше да гние в ареста 31.05.2021 Костадин Костадинов: Искаме незабавен арест на Иван Гешев. Шефът на ДАНС трябваше да гние в ареста Костадин Костадинов пред кабинета на Гешев Делото приключи и чакаме решение. Ще използваме възможността, че сме в Съдебната парата да кажа, че тук се превърнало в сборище на организираната престъпност. Престъпници не се боят от престъпници. Незабавен арест за Иван Гешев. В противен случай страната ще бъде в плен на организираната престъпност. Това каза лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, след като той присъства на делото във ВКС във връзка с искането за заличаване на политическата формация. Той допълни още: Лицемерно и подло е, че вчера няколко евродепутати на ГЕРБ и СДС излязоха с писмо, в което казват, че демокрацията е била в опасност. Шефът на ДАНС трябваше да гние в ареста до края на живота си. Как е възможно да се твърди ,че демокрацията е в опасност с прокремълски клишета?! Държавата ни е отвлечена и крадецът вика“ Дръжте крадеца“. Гешев поиска отстраняване на „Възраждане“ , като това беше политическа поръчка. Той, както знаете, не взима сам решенията. Нас не ни е страх. Затова те искат заличаване на „Възраждане“. ДАНС ни разследваше в продължение на 2 години. Може и да продължава. И тях вече ги е страх. Зад нас деликатно сега присъстват полицаи, но преди бяха по 50-60 човека. Ние искаме сами да решаваме съдбата си. Нашата държава е една американска колония в този случай“, каза той, напомняйки за злополучната акция на американски военни в цех за олио.

Интересно как само служителите от библиотекарския могат да коментират глупостите си многократно за разлика от други?Ей ченгета мръсни,колкото и да сеете лъжи и омраза няма да стане вашата-поняли??

Емил Хърсев е боклук, школувал при проф. Тодор Вълчев, от 2-ро ГУ на ОПГ Държавна сигурност, при когото като гувернъор на БНБ (Хърсев бе негов помощник) стана голямото разграбване на парите на българина - първо се позволи на приближени на червени и ДС олигарси - сервитьори, шофьори, метреси на мервени и ДС велможи и комсомолски мекерета и мутри да създадат банка без или с държавен капитал и заеми (така например с едни и същи взети назаем пари обявени като уставен капитал бяха създадени редица банки, които после естествено фалираха, ограбвайки парите на българските вложители чрез кредитиране на “наши фирми”,.. Професор Тодор Вълчев е (бе) и основна фигура при кражбата на целия ни Валутен резерв - $ 2 милиарда от Кръстника на българската мафия - Андрей Луканов, руският резидент в България ( дясната му ръка - генерал Любен Гоцев също дейно учавстваше в тези крупни престъпления и машинации, докато създаваше организираната престъпност в България - т.н. групировки и мутри,( като “съветни” и “консултант” ), които да поемат репресивните функции на разформированата формално ОПГ на рецидивисти - Държавна Сигурност и Ком. репресивни служби. На по-късен етап те се сляха с властта и държавните органи и институции под водещата роля на главния прокурор, за да имаме сега мафия в завършения й вид. И виждаме как навсякъде и във всички институции отромните проблеми, съпротива и саботаж на капиите на мафията срещу законите, държавата и държавността! Аз от години перманентно напомням, че мафията води много обмислена и последователна война и срещу българските граждани, и срещу държавата като институция, срещу законите и държавността, макар и отричана до дупка! Е, сега тази война вече е очевадна, никой не може да я отрече или игнорира и е по всички фронтове! Просто защото измавите и кражбите на десетки милиарди, корупцията и престъпленията са толкова много и огромни, че вече и Гешев и Цацаров не могат да ги прикриват и отклоняват вниманието на хората с имитации или поръчкови изпълнения с бухалки! С две думи - докато Гешев, Цацаров и капиите на мафията не бъдат не само отстранени, но и арестувани и осъдени, заедно с ю Борисов, Пеевски, Доган и цялата сарайско-библиотекарска промосковско мафия, която се пише прозападна и пронатовска, а граби и корумпира по типично кремълски олигарски модел, с всичките милиционерски ДС-КГБ прийоми и трикове и маниер, България не може да започне да става нормална европейска държава, и изобщо цивилизована държава! Хърсев да обясни как се е оказал горд притежател на бронирания апартамент на Цветан Василев за милиони евро в сградата на градинката на Кристал и как пребитият в Дубай Пеевски е бил настанен в него с охраната си, защото не е искал да го лекуват в болница за да не се разчуело! “Вържи попа, за да е мирно селото!” Онзи бандит Гешев трябва да бъде арестуван, за да може престъпниците да бъдат спряни да грабят и рушат държавицата ни, и това вече е крайно належащо. Гешев е персонално отговорен за всички големи кражби и престъпления, по което няма осъдени години наред! Заедно с Цацаров, и шайките им!!! Тогава на подсъдимата скамейка трябва да бъдат изправени и “видни банкери и финансисти”, като Тодор Вълчев,..., Иван Искров,..., и ... Емил Хърсев!

За да плювне тази глупост Хърсев трябва да е бил вко натиснат или стимулиран. Тук много се изложи наистина. Тезата му е просто незащитима.

А кой покрива разходите и загубите на банката? Много нагъл?

Що за въпрос? Банката в момента е в отлично финансово състояние и на печалба. Коментира се друга тема - защо са раздадени кредити на големи фирми свързани помежду си и то собствениците са олигарси приближени до властта. А иначе разходите на ББР, както и на всяка банка, се покриват от приходите и печалбата. Загубата на ББР е за сметка на акционерите т.е. държавния бюджет т.е. данъкоплатците. Но в момента такъв въпрос за загуби и фалит не стои. Няма вложители - частни лица, които да се втурнат панически и да теглят влоговете си и така да предизвикат фалит на банката.

КТБ беше в още по-добро "здраве" и блестящо бъдеще преди ДП и Цв. Василев да се скарат.

ББР е основана като държавна банка за развитие на МАЛЪК И СРЕДЕН бизнес, а не частна кредиторка на Киро Гела и Дебелян Прасевски. Хърсев е откровен платен дебил и по дебилен начин се опитва да замаже по-горното.

ЕВАЛА, САМО БЪЛГАРСКИ "ИКОНОМИСТ" МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ ТАКОВА ОПРАВДАНИЕ ЗА РАЗДАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПАРИ... ТИЯ СТАРИ ДРИПИ ОТ РОДА НА ХЪРСЕВ- СПЕКУЛАНТИ И МОШЕНИЦИ- ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ПУБЛИЧНИЯ ЖИВОТ!!!!

Отрицателни са лихвите по разплащателни сметки и депозити. По кредити лихвите са положителни. Не пиши глупости като си нямаш понятие от нещата. А и никъде в статията не пише, че са дадени кредити на отрицателна лихва. Направо се чудя от къде ви изравят такива тапири?

все забравям кого гръмнаха - Хърсев или Кюлев :)

Така е като коментираш новини по теми от които си далеч. Човек запознат с банковите и финансовите дела на България от последните 30 години няма как да сбърка Хърсев с Кюлев. А ако вземеш сега да ми пишеш, че изказването ти е иронично, да знаеш, че тая ирония е крайно неуместна в очите на човек запознат с бранша.

Еми какво да ти кажа аз дето не съм икономист и като чета това което казва тоз "икономист" дето народа не бил дал и лев за тия кредити и почвам да се чудя хърсев ли кюлев ли или ...! Не за друго ми земи прочети закона и там е точно записано кой точно какво е дал за да се основе и за дима тази банка и за да може тя да дава кредити! И после ми обеснявай дали аз или такива като тоз хърсев ли, кюлев ли, е баш икономист и какво ми говори! Ай сиктир от калинкести герберасти ей!!!

До .!. Именно де: понеже не си икономист и не разбираш казаното от Хърсев. И даже и да прочетеш закона за ББР, което съм сигурен, че не си направил, пак няма да навържеш смисъла на казаното от Хърсев. Всяка банка има уставен капитал и това е капиталът набран от акционерите за нейното създаване. Този капитал при ББР идва от държавния бюджет т.е. от нас, данъкоплатците. Освен уставния капитал банката има и привлечен капитал или привлечени финансови средства. Този капитал при всички банки е в пъти по-голям от уставния и именно от него се раздават кредитите. Отделно за ББР е характерно и това го пише в статията, че от европейски финансови институции като ЕБВР (Европейската Банка за Възстановяване и Развитие) се отпускат различни видове финансирания в рамките на специализирани програми за подпомагане на бизнеса. Тези финансирания ББР отпуска на траншове към избрани на конкурсен принцип български частни банки, които ги отпускат по специално зададени критерии на различни сегменти от бизнеса - основно дребен и среден. Така че това, което казва Хърсев е вярно: не се отпускат пари на данъкоплатците като кредити. Виж, ако фалира банката, тогава това ще е за сметка на данъкоплатците. Но в момента не стои такъв въпрос, а темата е съвсем друга: защо са отпуснати кредити на големи фирми на олигарси близки до властта.

... само да попитам - привлечените средства в ББР при какви условия са насипани? безвъзмездно, със или без държавни гаранции?? Не за друго ама други държавни фирми не им дават фондове да строят магистрали или АЕЦ-и без държавна гаранция, та питам - колко пари са "привлечени" в ББР и при какви условия?

Тази банка няма нищо общо с държавата, а управителя и го избира група марсианци и пак те са осигурили активите на банката с марсиански кюлчета и марсиански долари!

Банката е на българската държава и трябва да се управлява по предназначение , а не за касичка на олигархията Суверенът има право да знае, според батакчия Хърсев нямаме право да знаем и да се интересуваме и от евросредствата , щото не са от данъкоплатеца , те са разбирате ли само в ресора на олигархията. . Чудя се как въобще може да се дава думата на такъв батакчия и дс банкер като Хърсев ? Свързан е с фалита на поне три баки у нас. Член на борда на директорите фалирал третата по големина банка у нас-Минералбанк . Бил е и в управлението на фалиралата банка на Мултигруп- Кредитна банка. Синдик на първата фалирала у нас банка - Кристалбанк.

Самия факт, че банката финансира сделка за покупка на една фирма от друга, а собственика на двете е ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК за мен е крайно притеснителен. Още повече, че стана ясно КОЙ е този човек.

По принцип е прав, но не съвсем...;) Да, ББР се финансира от пазара, но капиталът й е от бюджета, т.е. част от парите дадени на кредит са от бюджета. Второ, резултата (печалбата/загубата) пак е за сметка на бюджета. Но каквото и да си говорим, в момента атаката срещу ББР е чист лов на вещици!

И ТО СРЕДНИ И МАЛКИ БИЗНЕСИ.... ТАКА ЧЕ СИ Е ДАЛЕЧ ОТ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ....

Хубавото на всичките манипулации, които се плещят по медиите в защита на ОПГ-ГЕРБ и главатаря им Фончо Тъпото ака Боко Тиквата, са две неща: 1. Никого не убеждават, че кражбите и измамите не са се случили или са маловажни. 2. Показаха се на светло всички тамагочита на Фончо, тъй че за в бъдеще да си знаем кой личности да бъдат изчегъртани от всички сфери на живота. Като цяло, колкото повече квичат, толкова повече се набутват...