17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В БГ няма големи количества (петрол, газ, злато, въглища и т.н.) но имаме уран. Едно време си го копаехме и го давахме на братския СССР, а те ни даваха гориво за Козлодуй (най-грубо така беше). Сега, за уран никой не копае в БГ, а и не само за уран. Домати, краставици, компири и какво ли още не си купуваме, щото сме богати... Явно икономика не ни трябва, можем да вземаме заеми... пък като дойде време да ги връщат наште деца... д аму мислят.

Добива на уран в България е икономически неизгоден. Днес най-големите находища са в Канада и Казахстан.

ще се грижат за ядрените отпадъци.

Опит за успокояване? Истината е известна отдавна и тя е, че уран има, но годен за енергетиката е само 5% от него.

замърсени с киселини и разтворен в него уран при добива му преди!

И добре че е много уранът,защото голямата измама с ветрените двигатели и слънчевите батерии започва да лъсва - не само скъпи но и недълготрайни и несигурни и шумни и изискващи скъпа преобразователна електроника и акумулатори...изобщо абсолютна пародия и доилня за пари!

И с какво ковид влияе на индустрията? Нито една рафинерия не е спряла, нито един металургичен завод, за стъкло, опаковки, хартия, автомобили, локомотиви, легени и кофички за кисело мляко не са спирали производство. Но ковид ви е проблема.

За останалите не ми се проверява, но ковида да не е ударил автомобилостроенето... Доста оптимистично изказване. Преди няколко месеца VW нямаше работещ завод. След първата вълна се престрашиха да започнат на едносменен режим...

защо само 5%?

С тези думи целят спекула на пазара ,а както казваш реално не е така и измисления ковид ,не може да влиае реално на тази индустрия ! Целят страх и спекула на пазарите ...идиоти.

Даже и пет не са, но няма значение. Уранът в земята е милиони тонове и хилядна част от него е достатъчна за много време.

първо от ядреното гориво изгаря на повърхността и отдолу уранът си остава. Затова се рециклира и се отделя уранът за ново свежо гориво. Второ образува се плутоний, който е един от продуктите на ядреното делене. Който също става за горене но в реактори с друга конструкция. И не на последно място торият е заместител на урана. Тоест освен находищата имаме три други източника на ядрено гориво - рециклиране уран - рециклиране плутоний - торий

е изотопът който става за горене, а той е рядък. 238 е масово срещания уран.

Като туриш пет-шест кренвирша и народна кайма, и готоо, стартеро на динамото се завръта.

то хубаво, ама една ядрена централа работи само на един вид гориво. За разлика от ТЕЦ-овете няма как да разглобиш горивните котли и да смениш технологията.

това определено не се отнася за руснаците ! Те хората са си осигурили бъдещето. И то защото руснаците за разлика от смотаните луди говеда, евродебилите и останалите глупаци които просто заравят в земята отработеното ядрено гориво, то руснаците след солидни капиталовложения и научна и развойна дейност вече си разработиха технология на затворен цикъл на производство и употреба на ядрено гориво. Технология която позволява отработени уран отново да се използва повторно и многократно като гориво за ядрените електроцентрали. Затова и руснаците строят ядрените електроцентрали от ново поколение с реактори на бързи неутрони които позволяват отработените горивни пръти от старото поколение ядрени реактори да се презареждат за повторна употреба.

Глупости. :))

Не че е нещо, но руснаците изгребаха всичкия наличен в България, за да запазят своите находища за последно

Точно руснаците са разработили тези технологии. Обготява се само тежкото ядрено гориво, лекото като от Козлодуй се загробва.

Така, така...Пак си чел...недочел. Прочети за реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ и тогава говори. Цитата от статия по въпроса: включването в горивния цикъл на резерви от обеднен уран и натрупания в реакторите плутоний, позволява многократно да се разшири горивната база на атомната енергетика и да се намали използването на природен уран.Цитирани от дружеството експертни оценки сочат, че съдържанието на изотопа уран-238 в природния уран е около 99.3%, докато на уран-235 (използван за осъществяването на управляема верижна ядрена реакция) - само 0.7%. В реакторите на топлинни неутрони, които са основата на съвременната атомна енергетика, се използва около 1% природен уран, а останалите 99% се отправят за временно съхранение или се утилизират като радиоактивни отпадъци.Реакторите на бързи неутрони, използвайки като гориво смес от оксиди на уран и плутоний, ще осигуряват достатъчно плутоний за собственото си ново гориво и ще могат да изработват и определено количество гориво за други реактори.За сметка на рециклирането на отработено ядрено гориво и изработването на нови топлоотделящи сборки с уран-плутониева смес, енергията, която потенциално може да се получи от природен уран се увеличава близо 100 пъти, посочват от ТВЕЛ

Глупости на търкалета. Ние още имаме уран, но никой не иска да разработва находищата защото за тази цел трябва да се използват гполеми капиталовложения, това първо. И второ, еколозите ще нададат яко вой! Все пак сме в гейсъюза където Грета Толумберг определя всичко!

Олелеее, като ви чета коментарите по-надолу... ама ептем не разбирате! Някои са се поинтересували и са прочели нещо, но съвсем не са на ясно кое точно и как работи. Не си мислете, че един вид реактор работи точно и само с един вид гориво. А и зависи какво разбирате под думата "вид" гориво. Самите касети с гориво могат да са сглобени на всякъде по света. Самото гориво също може да е произведено на всякъде по света. Въпроса е до цена, гаранции и ... за съжаление политика, защото нещата опират до много пари. Тук трябва да се добави и контрола върху ядрените материали. Ядрената индустрия е ОГРОМНА верига от предприятия. Една АЕЦ, каквато ние имаме в България е само една бръмка във тази верига. За реакторите на Бързи Неутрони. Тези реактори се зареждат с доста високо обогатено гориво. Това е единия им недостатък. Като топлоносител ползват разтопен натрии. Топлината се предава в парогенератор в който е изключено да се спука тръбичка, защото от другата страна има вода. Реакцията на натрия с водата е бурна и опасна. Това е друг недостатък на тези реактори. Основното им и голямо предимство е, че те ПРОИЗВЕЖДАТ повече ново гориво отколкото са изразходили. НЕ, това НЕ е перпетум-мобиле. Ще се опитам да обясня простичко. Урана има основно два изотопа. Лекия изотоп е подходящ да се раздели с топлинни /бавни/ неутрони. Тежкия изотоп, който е над 99% в природата се дели трудно и само от бързи /с висока енергия/ неутрони. В топлинните реактори се дели основно лекия изотоп. Тежкия изоотоп обаче може да погълне неутрон и се превръща в плутонии. А този плутонии се дели от бавни /топлинни/ неутрони. Така реактора частично си произвежда сам гориво и си го изгаря. С други думи за да се раздели тежкия изотоп на урана са му нужни два неутрона. Единия за да го превърне в плутонии, и втория за да раздели плутония. Така ако топлинен реактор изгори 100 ядра, ще произведе нови около 60. При реакторите на бързи неутрони се оказва, че ако изгори 100 ядра, ще произведе около 105-120 нови ядра плутонии. Както виждате, плутония НЕ е продукт на делене, а на ядрено превръщане. Продуктите на делене са ядра с по-малки номера. Предимно около средата на Менделеевата таблица. Образувалия се плутонии в горивните таблетки частично изгаря в същите таблетки. На края в изгорелите горивни таблетки има останал уран с обогатяване по лекия изотоп около 1%, което е повече отколкото в природния уран. Останалия плутонии е също около 1%. Така отработеното гориво се явява суровина от която има какво да се извлече.

Няма проблем, Мъск ша прати една ракета до Уран.

Ееееее, какво стана със скънчевите и вятърните източници на енергия ? Нали те щяха да завладеят света съвсем скоро ? Нали грийн пийс мразеше атомната енергия и протестираха многократно за затварянето на всички реактори на планетата ? Нали Бил Гейтс щеше да направи горе посочените източници достъпни за всички ? Те даже зелените спечелиха доста места на последните избори в Европа и какво стана накрая ?

След 30г. "ПРЕХОД И ДЕМОКРАЦИЯ" стигнахме до началния извод от където тръгнахме - има ли по чист начин за добиване на евтина и ефективна енергия от атомната.

питай чернобил

А бе всезнайко, това с гориво коеото се произвежда НАВСЯКЪДЕ е пълна безмислица. Частично, (колкото за деца от 5-7 клас) си обяснил нещата ама те са много по сложни и КОМПЛЕКСНИ. Ако ректорът е проектиран за ден ВИД гориво почти е невъзможно да ползва ДРУГ. Освен ако този ДРУГ нее СЪЩИЯ ТИП. Нашите реактири работят с 3.5% обогатен уран и имат КПД 58%, благодаряние на геометрия и други трхнологични и конструктивни елелменти, докато "същоте", американски реактори постигат едва 55%. Не е много различно но е "МНОГО ПО ЕВТИНО". Относно добиването и обогатяването на уран, това е сложен технологичен и научен процес. България имаше технологията и потенциала и развиваше подобни технлогии преди 1990, защото имеше ДОБИВ НА УРАНОВ КОНЦЕНТРАТ. Американците решиха ТОВА ПРОИЗВОДСТВО ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО ЗА ТОВА СЕГА НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ Н И Щ О!!!! Иначе изнасяхме концентрат и внасяхме ГОРИВО. Отработеното гориво СЪЩО се изнасяше в СССР и за него се внасяше "свежо гориво". А бе ВНОС ИЗНОС, ИМПОРТ ЕКСПОРТ.

Хептем НЕ си на ясно! За кои реактори говориш? Сега работещите или вече затворените? Сега работещите започнаха с 2% обогатяване по Уран235. После с 3%. После минаха на 4% и 4.4%. Интересно за какво КПД говориш? Кое КПД точно? КПДто на сега работещите реактори е 33%. Т.е от произведената топлинна енергия 1/3-та се получава като електрическа на клемите на генератора.

ОПЕРАЦИЯ ''СЕРВАЛ'' на френските спец части ифренския легион в африканско МАЛИ .Под предлог борба с фундаменталисти ислямисти ФРЕНСКОТО правителство нахълтва с няколко хиледи спец бойци и барети легинерии в МАЛИ и превзема клюови ЗЕМИ под контрол на африкански племени вождове които ОТКАЗВАТ да подпищат БЕЗплатни КОНЦЕСИИ в ЗЕМИТЕ с френския атомен конгломерат ''АРЕВА''(лидер в Европа в доставка и преработка на ЯДРЕНО гориво за френските АЕЦ) Африканско МАЛИ има НАЙ-големите запаси в света на УРАН и УТК-уранова руда

1год и половина м-у януари 2013-юли 2014 год ФРЕНСКИТЕ спец части армия и френски легион в съпорт с НАТО изтласкват и завземат земите БОГАТИ на УРАН в централно МАЛИ Само 150 жертви дават франсетата (повеето са африкански милиции) с-у 1600 жертви от Ислямските милици малийски селяни и платени бойци от подразделение на африканския клон на ИДИЛ-БОКО ХАРАМ

БОЙКО е обещал САКАР планина ОКОЛО ТОПОЛОВГРАД (пълна с УРАНова руда) на турците и ЕРДОГАН